Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Малко трябва, за да сме достойни наследници на предците ни

Свободата днес. И уроците на историята - помним ли ги и следваме ли ги? На 3 март в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив разговаряме с доктор Милен Врабевски, основател и председател на Фондация „Българска памет“, а също собственик и изпълнителен директор на най-голямата научно-изследователска организация в Югоизточна Европа. Инициатор е на една от най-мащабните частни инвестиции в образованието. Негова кауза е борбата с демографската криза и затова той подпомага многодетни български семейства. Той е и музикален продуцент, с много успешни проекти.

Доктор Милен Врабевски е наследник на хаджи Станьо Врабевски, който е бил сред приближените до Васил Левски хора.

„На 3 март си мисля, че много малко ни е необходимо, за да бъдем достойни наследници на великите ни прадеди, които в много по-трудни условия са правили чудеса. Ще дам за пример Хаджи Станьо Врабевски, който е арестуван като председател на Революционен комитет-Тетевен с цял арсенал оръжие. Една от карабините, с които е арестуван, е струвала издръжката на петчленно семейство. А двайсет и петте последен модел карабини, са били предназначени за революционна дейност. Това са били хора, които независимо от богатството си и уредения си живот, са копнеели за едно единствено нещо – да имат една чиста и свята република, да търсят прогреса за собственото си население“, каза доктор Милен Врабевски.

Председателят на фондация „Българска памет“ е категоричен, че и днес България има достатъчно много стойностни хора.

„Те са извън държавните институции, но имат силата и уменията. И са базирани на принципа на Възраждането, като своите прадеди, за да добавят стойност върху развитието на собственото си общество“, коментира още доктор Врабевски.

Той подчерта, че и днес вижда възрожденци, което действа мотивиращо.

„Имам основание да смятам, че България изживява едно скромно Възраждане, ново такова, което ще доведе до качествени промени. Ежедневно работя в тази посока. Инвестирам в национални приоритети, в битка с демографската криза, реинтеграция на българската диаспора, кариерно развитие на младите хора, които да имат мотивация да останат в България“, обясни Милен Врабевски.

Цялото интервю с доктор Милен Врабевски можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията
Керана от Космоса, във второ студио на

"Добро утро, ден!" с Керана... без космонавтите

Керана е от Космоса, това личи по движението, гласа, погледа и най-вече харизмата.  Тя е вокалист на пловдивската група “Керана и Космонавтите” , като връхлитането им на сцената може да се определи освен, като феномен, а и като приятно освежаване.  Песни, като “Цех за сънища”, “Отлагам” и “Слаба силност” могат да бъдат чути от всевъзможни кътчета..

обновено на 10.04.21 в 11:44

На ход са депутатите, които не искат ГЕРБ

"Пловдив е нашата България! С Николай Хаджигенов Пловдив има 12, а не 11 депутатски мандата", това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Капон, след като стана ясно, че тя ще бъде народен представител на "Изправи се! Мутри вън" от 16-ти МИР.  Хаджигенов, който избра да е депутат от София, обяви по- рано, че заедно с нея ще отворят своя приемна в..

публикувано на 09.04.21 в 16:22
Стойчо Кацаров

Противоречията за ваксините увеличават страха на хората

Противоречивата информация за ваксинацията срещу коорнавируса не може да успокои хората след всичко, което се изговори за бързото  приготвяне на вкасината, това, че не са изпитани и не са известни дългосрочните ефекти. Като добавим и спирането, и пускането на "Астра Зенека" не мисля, че да хората  скоро могат да бъдат спокойни, както когато се..

публикувано на 09.04.21 в 16:10

Новият сайт на НАП стартира по европейски модел

Новият сайт на НАП вече е достъпен в интернет. „ Най-новото в сайта на Националната агенция по приходите е структурирането на информацията във всяка една от секциите, така че тя да бъде лесно достъпна както за потребителите, така и за администрацията “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванела Андреева – експерт в Държавната..

публикувано на 09.04.21 в 16:06

Изборите не опразват хазната, а обогатяват демокрацията

"Има конституционна процедура, по която ще се върви за съставяне на правителство", посочи в интервю Радио Пловдив политологът Георги Киряков. Той коментира, че именно зад тази процедура засега се крие Слави Трифонов и неговата партия.  „Дали ще има сила, която да се нагърби да състави мнозинство зависи от способността на отделните партии да..

публикувано на 09.04.21 в 14:52