Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заразените се увеличават, защото хората не се пазят

Пореден ден на увеличение на заразените с Covid-19 у нас. На какво се дължи повишението и трябва ли се въведат отново по-строги противоепидемични мерки – темата проследяваме с доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, а също и заместник-председател на РК на БЛС-Пловдив.

„Днес ни информираха, че отново минаваме на извънреден режим на работа, тъй като случаите на заразените с коронавирус се увеличават. Това означава, че започваме да даваме допълнителни дежурства, сформират се и допълнителни екипи за интензивното отделение в ковид сектора на Инфекциозна клиника. Говорим само за натоварване“, това заяви доктор Костадин Чифлигаров.

Той подчерта, че нарастващия брой на заразените се дължи не само на отпускане на мерките от началото на месец февруари.

"Основният проблем са хората – неразбирането на факта, че трябва да се пазят, да се ограничават. В крайна сметка, ако всеки един от нас разбира важността на това да се пази и да пази околните, независимо дали моловете и заведенията са отворени, това не би трябвало да води до сериозен тласък. Но за съжаление българите са свикнали с по-свободния начин на живот. И всичко, което ги ограничава, го приемат много агресивно. Съответно това влече след себе си и такъв резултат. За съжаление той не е положителен“, коментира доктор Костадин Чифлигаров и обясни, че лекарите вече са на края на силите си, тъй като пандемията продължава много дълго време.

Той смята, че по тази причина единствения начин българите да се запазят, е отново да бъдат върнати ограничителните мерки.

Цялото интервю с доктор Костадин Чифлигаров можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията
Керана от Космоса, във второ студио на

"Добро утро, ден!" с Керана... без космонавтите

Керана е от Космоса, това личи по движението, гласа, погледа и най-вече харизмата.  Тя е вокалист на пловдивската група “Керана и Космонавтите” , като връхлитането им на сцената може да се определи освен, като феномен, а и като приятно освежаване.  Песни, като “Цех за сънища”, “Отлагам” и “Слаба силност” могат да бъдат чути от всевъзможни кътчета..

обновено на 10.04.21 в 11:44

На ход са депутатите, които не искат ГЕРБ

"Пловдив е нашата България! С Николай Хаджигенов Пловдив има 12, а не 11 депутатски мандата", това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Капон, след като стана ясно, че тя ще бъде народен представител на "Изправи се! Мутри вън" от 16-ти МИР.  Хаджигенов, който избра да е депутат от София, обяви по- рано, че заедно с нея ще отворят своя приемна в..

публикувано на 09.04.21 в 16:22
Стойчо Кацаров

Противоречията за ваксините увеличават страха на хората

Противоречивата информация за ваксинацията срещу коорнавируса не може да успокои хората след всичко, което се изговори за бързото  приготвяне на вкасината, това, че не са изпитани и не са известни дългосрочните ефекти. Като добавим и спирането, и пускането на "Астра Зенека" не мисля, че да хората  скоро могат да бъдат спокойни, както когато се..

публикувано на 09.04.21 в 16:10

Новият сайт на НАП стартира по европейски модел

Новият сайт на НАП вече е достъпен в интернет. „ Най-новото в сайта на Националната агенция по приходите е структурирането на информацията във всяка една от секциите, така че тя да бъде лесно достъпна както за потребителите, така и за администрацията “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванела Андреева – експерт в Държавната..

публикувано на 09.04.21 в 16:06

Изборите не опразват хазната, а обогатяват демокрацията

"Има конституционна процедура, по която ще се върви за съставяне на правителство", посочи в интервю Радио Пловдив политологът Георги Киряков. Той коментира, че именно зад тази процедура засега се крие Слави Трифонов и неговата партия.  „Дали ще има сила, която да се нагърби да състави мнозинство зависи от способността на отделните партии да..

публикувано на 09.04.21 в 14:52