Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всички партии и коалиции имат листи и в Пловдив и областта

| обновено на 05.03.21 в 07:26

Всички партии и коалиции са регистрирали листи в 16 РИК в Пловдив. Общо те са 30 – колкото са регистрирани и в ЦИК, заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Илиян Иванов, председател на 16-та РИК.

Той подчерта, че има притеснения, които са свързани с малкия брой членове на секционни избирателни комисии, които са изявили желание да бъдат ваксинирани.

„Общо членовете са малко над 4000, а малко над 1000 са заявили желание да бъдат ваксинирани. Но трябва да подчертаем, че това е доброволен акт и никой не може да бъде задължен да се имунизира“, обясни Иванов.

Изборен ден изцяло по правилата на противоепидемичните мерки

Илиян Иванов увери, че всички мерки, които са разпоредени от здравния министър професор Ангелов, ще се спазват в изборния ден на 4 април. В помещенията избирателите трябва се осигури дистанция между членовете на секционните комисии и избирателите, да се извършва редовна дезинфекция и да се носят маски.

„Допускам, че в изборния ден по-голяма част от сигналите ще бъдат точно такива. Но се надявам, че с обучението, което ще им проведем, ще им вдъхнем увереност“, каза още Илиян Иванов.

Председателят на 16-та РИК коментира и гласуването на избирателите, които са под карантина. Според решението на ЦИК те ще гласуват в отделни избирателни секции.

„Тези избиратели трябва да подадат заявления до общинската администрация до 31 март. И трябва да има не по-малко от 10 заявления за разкриване на такава секция“, обясни Иванов.

Председателят на 17-та РИК Дарина Тодорова каза, че всички партии и коалиции, които имат регистрации в ЦИК, са регистрирали своите листи за Пловдив област.

„22 партии и осем коалиции регистрираха листите си в 17-та РИК за участие в изборите“, каза Тодорова.

Тя допълни, че непрекъснато се увеличава броя на желаещите да се ваксинират членове на секционни избирателни комисии.

До момента са разкрити 525 секционни избирателни секции в областта, но предстои да се сформират и още. Дарина Тодорова коментира и разкриването на специални секции за карантинираните заради коронавирус.

„Мен ме притеснява единствено дали ще има желаещи, които да бъдат назначени в тези секции, но мисля, че във всяка община ще се намерят необходимите хора“, обясни Тодорова.

Интервютата с Илиян Иванов и Дарина Тодорова можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Герган Ценов: От гласуването зависи животът ни напред

В денят на вота ви срещаме с музиканта   Герган Ценов, който изказва своето убеждение в необходимостта от упражняване на вота, по един интересен начин, развенчавайки няколко мита свързани с гласуването. Герган Ценов – музикален директор на създадения от него камерен ансамбъл „Ценов“, с който изпълнява приоритетно произведения от български..

обновено на 04.04.21 в 14:10

Само три ковид избирателни секции в Пловдив област

542 секционни избирателни комисии ще има на територията на 17-та РИК за предстоящите на 4 април парламентарни избори. За всички има достатъчно членове, които вече са назначени. Изключение правят подвижните секционни избирателни комисии за хората, които са поставени под карантина или изолация заради Covid-19. Това заяви в интервю за Радио..

обновено на 03.04.21 в 09:23

Да избираш за пръв път - вотът на младежите

Коронавирусната пандемия изглежда ще бъде сред от основните фактори, който ще контролират избирателната активност по време на предстоящия вот за народно събрание. Това обаче едва ли ще окаже влияние върху най-младата частот гласоподаватели - тези между 18 и 29 г.. Разделени между две епохи - тази на родителите и текущата - младежите, съдейки по..

обновено на 03.04.21 в 09:23

Преди вота - говорят хората и експертите

В поредицата интервюта на Паолина Комсалова  за това как ще гласуваме  на 4 април - фокус върху машинното гласуване. Ще чуем проф. Иван Тодоров, като представител на фирмата, която достави и ще поддържа машините в изборния ден. Преди него попитахме пловдивчани на кое ще се доверят в изборния ден- на хартиената бюлетина или на машината.

обновено на 03.04.21 в 09:20

Галъп: Седем партии в парламента и над 7% разлика между ГЕРБ и БСП

ГЕРБ и  БСП са първите две формации в парламента, а третата позиция ще е за "Има такъв народ" или ДПС. Това сочат данните от  проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на БНР,  в края на  на кампанията.  Изследването е извършено в периода 24-31 март сред 1013 пълнолетни българи и показва структурата на електоралните нагласи. "..

обновено на 02.04.21 в 11:11