Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички партии и коалиции имат листи и в Пловдив и областта

| обновено на 05.03.21 в 07:26

Всички партии и коалиции са регистрирали листи в 16 РИК в Пловдив. Общо те са 30 – колкото са регистрирани и в ЦИК, заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Илиян Иванов, председател на 16-та РИК.

Той подчерта, че има притеснения, които са свързани с малкия брой членове на секционни избирателни комисии, които са изявили желание да бъдат ваксинирани.

„Общо членовете са малко над 4000, а малко над 1000 са заявили желание да бъдат ваксинирани. Но трябва да подчертаем, че това е доброволен акт и никой не може да бъде задължен да се имунизира“, обясни Иванов.

Изборен ден изцяло по правилата на противоепидемичните мерки

Илиян Иванов увери, че всички мерки, които са разпоредени от здравния министър професор Ангелов, ще се спазват в изборния ден на 4 април. В помещенията избирателите трябва се осигури дистанция между членовете на секционните комисии и избирателите, да се извършва редовна дезинфекция и да се носят маски.

„Допускам, че в изборния ден по-голяма част от сигналите ще бъдат точно такива. Но се надявам, че с обучението, което ще им проведем, ще им вдъхнем увереност“, каза още Илиян Иванов.

Председателят на 16-та РИК коментира и гласуването на избирателите, които са под карантина. Според решението на ЦИК те ще гласуват в отделни избирателни секции.

„Тези избиратели трябва да подадат заявления до общинската администрация до 31 март. И трябва да има не по-малко от 10 заявления за разкриване на такава секция“, обясни Иванов.

Председателят на 17-та РИК Дарина Тодорова каза, че всички партии и коалиции, които имат регистрации в ЦИК, са регистрирали своите листи за Пловдив област.

„22 партии и осем коалиции регистрираха листите си в 17-та РИК за участие в изборите“, каза Тодорова.

Тя допълни, че непрекъснато се увеличава броя на желаещите да се ваксинират членове на секционни избирателни комисии.

До момента са разкрити 525 секционни избирателни секции в областта, но предстои да се сформират и още. Дарина Тодорова коментира и разкриването на специални секции за карантинираните заради коронавирус.

„Мен ме притеснява единствено дали ще има желаещи, които да бъдат назначени в тези секции, но мисля, че във всяка община ще се намерят необходимите хора“, обясни Тодорова.

Интервютата с Илиян Иванов и Дарина Тодорова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Модерна инсталация на Римския стадион провокира пловдивчани

500 сребърни чували с неясно съдържание бяха струпани на Римския стадион. Гледката удиви минаващите покрай тях пловдивчани.  Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2-ри септември. Тя е част от Есенния салон на изкуството. "Инсталацията е вид надграждане на..

публикувано на 30.08.22 в 15:31

Пет мобилни секции за карантинираните в Пловдив

Пет подвижни секционни избирателни комисии за карантинирани и хора в изолация ще бъдат създадени в Пловдив. Това предлагат от Община Пловдив на базата на подадените до 10 ноември 63 заявления за гласуване от избиратели, съобщи в интервю за Радио Пловдив секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Предложението вече е изпратено до 16-та..

публикувано на 11.11.21 в 13:48

Изборните бюлетини пристигнаха в Пазарджик

Бюлетините за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември бяха доставени по обяд пред Областната администрация в Пазарджик. Общият им брой за двата избора в областта е 482 000. При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани до Областна администрация Пазарджик и днес ще бъдат предадени по график на..

публикувано на 10.11.21 в 12:31

Хартиените бюлетини за вота в неделя пристигнаха в Пловдив

Със  засилена полицейска охрана в Областната администрация на Пловдив пристигнаха 1 205 000 хартиени бюлетини, предназначени за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. 617 000 бройки са предназначени за избирателните секции в 16 МИР Пловдив град, а 588 000 за МИР 17 Пловдив област...

публикувано на 08.11.21 в 13:58

ВАС отмени решението на ЦИК за броенето на разписките

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, съобщиха от съда. Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на..

публикувано на 04.11.21 в 13:01