Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи от 5 европейски столици в ефира ни за 3 март

Три дни 3-ти март за българирте в 5 европейски столици - Будапеща, Прага, Братислава, Рим и Берлин. Общото честване на празника, макар и онлайн, е по идея на Борислав Петранов от Българския културен институт (БКИ) в БерлинТой и директорът на БКИ в Рим Жана Яковлева разказаха в ефира на празничното предаване "Ден след ден":

"Идеята ми дойде спонтанно. Реших, че тъй като това е празник, който трябва да ни обединява, предложих с колегите, с които съм работил в годините, да го направим заедно. И ако погледнете по линия тези столици - по права линия те образуват кръст и за мен това е възтържествуване на християнска Европа. Символ и на свобода", казва Петранов.

Два филма - "Възвишение" и документалният "Непобеденият генерал" за историята на ген. Владимир Вазов - както и Концерт на Софийската филгармония са в тридневната празнична онлайн програма. 

А Жана Яковлева прибавя от Рим: "В салона на нашия културен институт се провежда курс по оперно пеене. В момента той се  отмени и младите оперни певци седят в салона и гледат "Възвишение". Това не може да не ме радва. Смятам, че именно това е пътят за запазване на истинското, което ние носим и забързани във времето, понякога забравяме". 

И още от разговора: 

За празничния 3-ти март и огнищата на българската култура в Братислава оттам се включи и Ваня Радева: "Много са хубави тези неща, защото ние имаме и малцинства в някои от тези държави. Ние в Словакия имаме признато българско малцинство от словашката държава и българите са много трогнати, когато можем да ги поздравим за някой празник. Тази година БКИ ще празнува 50 години от своето основаване. Програмата ще трябва да се промени и да е онлайн, като включим и останалите културни институти, с които си партнираме". 

Следва още от Братислава:

От Будапеща Пламен Пейков допълни: "Българите тук сме доста разглезени откъм наличие на значещи културни центрове. Освен нашият културен институт - най-старият зад граница, това е Българският културен дом от 50-те години на миналия век, Българската православна църква - храмът "Св. Св. Кирил и Методий, българското училище за роден език, отделно общностите на квартално ниво имат право да работят по свои проекти за популяризиране на своята културна иденточност". 

И още: 

А Галя Тодорова от Прага свърза чешката столица с историята на Пловдив: "3 март е прекрасен празник, прекрасно е да си спомнинм за помощта на чехите и навярно слушателите на Радио Пловдив знаят, че Йосиф Шнитер е участвал в Руско-турската Освободителна война за освобождаването на Плевен и чак след това се установява в Пловдив и то за цял живот".

Ето и още:

В звуковите файлове чуйте: разговора в ефир едновременно с представителите на БКИ в Рим и Берлин и поотделно включванията от Будапеща, Прага и Братислава.

Честит празник на всички българи, където и да са по света!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18