Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българи от 5 европейски столици в ефира ни за 3 март

Три дни 3-ти март за българирте в 5 европейски столици - Будапеща, Прага, Братислава, Рим и Берлин. Общото честване на празника, макар и онлайн, е по идея на Борислав Петранов от Българския културен институт (БКИ) в БерлинТой и директорът на БКИ в Рим Жана Яковлева разказаха в ефира на празничното предаване "Ден след ден":

"Идеята ми дойде спонтанно. Реших, че тъй като това е празник, който трябва да ни обединява, предложих с колегите, с които съм работил в годините, да го направим заедно. И ако погледнете по линия тези столици - по права линия те образуват кръст и за мен това е възтържествуване на християнска Европа. Символ и на свобода", казва Петранов.

Два филма - "Възвишение" и документалният "Непобеденият генерал" за историята на ген. Владимир Вазов - както и Концерт на Софийската филгармония са в тридневната празнична онлайн програма. 

А Жана Яковлева прибавя от Рим: "В салона на нашия културен институт се провежда курс по оперно пеене. В момента той се  отмени и младите оперни певци седят в салона и гледат "Възвишение". Това не може да не ме радва. Смятам, че именно това е пътят за запазване на истинското, което ние носим и забързани във времето, понякога забравяме". 

И още от разговора: 

За празничния 3-ти март и огнищата на българската култура в Братислава оттам се включи и Ваня Радева: "Много са хубави тези неща, защото ние имаме и малцинства в някои от тези държави. Ние в Словакия имаме признато българско малцинство от словашката държава и българите са много трогнати, когато можем да ги поздравим за някой празник. Тази година БКИ ще празнува 50 години от своето основаване. Програмата ще трябва да се промени и да е онлайн, като включим и останалите културни институти, с които си партнираме". 

Следва още от Братислава:

От Будапеща Пламен Пейков допълни: "Българите тук сме доста разглезени откъм наличие на значещи културни центрове. Освен нашият културен институт - най-старият зад граница, това е Българският културен дом от 50-те години на миналия век, Българската православна църква - храмът "Св. Св. Кирил и Методий, българското училище за роден език, отделно общностите на квартално ниво имат право да работят по свои проекти за популяризиране на своята културна иденточност". 

И още: 

А Галя Тодорова от Прага свърза чешката столица с историята на Пловдив: "3 март е прекрасен празник, прекрасно е да си спомнинм за помощта на чехите и навярно слушателите на Радио Пловдив знаят, че Йосиф Шнитер е участвал в Руско-турската Освободителна война за освобождаването на Плевен и чак след това се установява в Пловдив и то за цял живот".

Ето и още:

В звуковите файлове чуйте: разговора в ефир едновременно с представителите на БКИ в Рим и Берлин и поотделно включванията от Будапеща, Прага и Братислава.

Честит празник на всички българи, където и да са по света!


Галерия

Още от категорията

Без правителство няма да ги има обещаваните изборни промени

След отказа на "Демократична България" и "Има такъв народ" да приемат дори само разговори с ГЕРБ- СДС за съставяне на правителство, единственият вариант за управляващо мнозинство е във втория мандат, който ще бъде връчен, смята социологът от "Тренд" Димитър Ганев.   "Ключов субект в това Народно събрание се оказа "Има такъв народ" и, ако те не..

публикувано на 21.04.21 в 16:16

Подновяват ремонта на Подбалканския път след сигнал до Радио Пловдив

Репортерска проверка на Радио Пловдив провокира подновяването на ремонта по Подбалканския път в района на село Иганово. Слушател от селото сигнализира, че от три месеца там дишат прах заради непоставена настилка. В края на януари 2021г. започва ремонт на Подбалканския път в района на с. Иганово. От тогава насам н астилката е на камъни и..

обновено на 21.04.21 в 14:51

Векторните ваксини са пресилено сатанизирани

 Не зная защо всички говорят за три вълни на Ковид-кризата. Имаме три пъти частично затваряне на държавата, а вълните реално бяха две.  Не приемам, че  случаите от 40-50 заболели дневно бяха  сериозна вълна, а – предвестници на голямата вълна. Това заяви  д-р Стефан Константинов, директор на Университетската болница за специализирано активно..

публикувано на 21.04.21 в 11:16

Кабинетът на ГЕРБ-СДС е за широка пиарска употреба

Никой не може да каже дали ще има правителство или – не. Дори и Слави Трифонов не може и затова не се показва в медиите, коментира журналистът Явор Дачков. По думите му, има две версии за политическа развръзка: кабинет ще има на всяка цена, въпреки очевидните противоречия на политическите сили да съставят мнозинство. И другата, че веднага..

публикувано на 21.04.21 в 10:10

Националният план за възстановяване да се доработи

Новото правителство ще трябва да всесе Националния план за възстановяване , по който се очакват значителни средства за България. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в плана държавата трябва да увеличи използването на заемни средства, за да освободи безвъзмезден ресурс, от който пък да се..

публикувано на 20.04.21 в 15:55