Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Асеновград се поклони на загиналите за свободата герои

5
Снимка: Община Асеновград

В Асеновград честването на 3-ти март започна с панихида в памет на загиналите герои, отслужена в църквата "Свети Димитър" от асеновградски свещеници. На гроба на прапоршчик Вишняков в двора на храма бяха положени венци и цветя.

В чест на националния празник на България под звуците на химна бе издигнато и българското знаме.

Пред читалище "Родолюбие" по повод 143-та годишнина от Освобождението на България от османско иго слово произнесе кметът на Асеновград Христо Грудев. Той напомни думите на Иван Вазов "Лудите, лудите - те да са живи" и посочи, че те се отнасят за всички онези смели до безумие българи, които дават живота си в името нашата свобода днес. 

Героизмът на тези хора ни задължава да надскочим и превъзмогнем делничното, за да бъдем силни и горди „утре“, подчерта Христо Грудев.

Празникът продължи с концерт под мотото „За моята Родина” с участието на възпитаници на Музейната музикална школа към Историческия музей в града, с ръководител Веселина Пашалиева. 

Днешният 3 март е обявен за Ден на отворените врати в Историческия музей, Старинното училище „Свети Георги“ и Етнографската къща в Асеновград.


Галерия

Още от категорията

С 4,9 млн. лв. почистват коритото на река Марица от дървета

Община Пловдив обяви обществена поръчка за почистване на коритото на река Марица в границите на града.  Прогнозната стойност е за 4,9 млн. лева, а начинът на възлагане е договаряне без предварително обявление.  Избраният изпълнител трябва да изготви технически инвестиционен проект за плановото премахване на растителността, формирана върху пясъчни..

обновено на 17.04.21 в 13:34

Пазарджишки джудист осъди РЗИ за пропускането на 2 първенства

Пазарджишки джудист осъди Регионалната здравна инспекция заради пропускането на две европейски първенства. Според Борислав Владов,  той е бил поставен неправомерно под карантина, тъй като взетите му проби преди първенството в Хърватска са били замърсени или подменени. Със свое решение Пазарджишкият административен съд определи наложеното..

публикувано на 17.04.21 в 10:41

Над 5700 души в Смолянско ще получат помощи в размер на 120 лв.

5 716 души в Смолянска област ще бъдат подпомогнати с еднократна годишна финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв.  Общата сума за областта е 685 920 лв., каза директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Петя Пампорова: "На пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсии заедно с добавките и компенсациите е от..

обновено на 17.04.21 в 10:35

Висок процент на починалите от КОВИД-19 в Пазарджишко

Случаите на заразените с Ковид в Пазарджишка област намаляват, но остава висок процентът на починалите, съобщават от РЗИ.  Само за последното денонощие битката с вируса са загубили шест души, като сред тях е 27-годишна жена. Починалите са с придружаващи заболявания. Всички те са приети в болница в напреднала фаза на инфекцията.  За последното..

публикувано на 17.04.21 в 10:15

В кв. Капана политат червени балони в чест на хората с хемофилия

Днес отбелязваме Световния ден на хемофилията. По този повод членове на Българската асоциация по хемофилия ще се съберат в кв. Капана, за да пуснат заедно точно в 12:00 на обяд червени балони в небето.  Жестът е в знак на съпричастност към всички хора с нарушения в кръвосъсирването по света.  Събитието е с ограничен брой участници и се..

обновено на 17.04.21 в 08:43