Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С тържествена заря завършиха честванията за 3 март в Пловдив

С тържествена заря-проверка на пл. „Централен“ завършиха честванията по повод Националния празник на Република България – 3 март.  В него участие взеха военни формирования от пловдивския гарнизон. 

Официалното слово произнесе генерал-майор Явор Матеев, командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Сред присъстващите официални лица бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, зам.-кметовете на Община Пловдив Тодор Чонов и Йордан Ставрев, епископ Арсений, зам.-областният управител Петър Петров, общински съветници и народни представители. Водещ на тържествената заря-проверка бе актьорът Симеон Алексиев.

В словото си ген. Матеев призова българите да не забравят миналото си, както и 500-те години на турско робство. "Трябва да се назовават нещата с истинските имена, така както Патриарха на българската литература Иван Вазов е описал робското тегло на българския народ в "Под игото", заяви в речта си генералът. 

Кулминацията на честванията по повод 143-та годишнина от Освобождението на България беше зрелищна заря в небето над Пловдив.


Още от категорията

Хванаха контрабандист на цигари за 77 000 лв.

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 47-годишен мъж за притежание на цигари без бандерол на стойност над 77 хил. лева. В землището на село Катуница и в село Ягодово мъжът държал общо 10 хиляди кутии на споменатата стойност.  Край Катуница служителите на реда спрели за проверка лек автомобил Фолксваген, управляван от него...

обновено на 16.06.21 в 11:28

Нови ВиК аварии тормозят пловдивчани и днес

Няколко крупни водопроводни аварии обричат на безводие до следобед живеещите в няколко дестинации в пловдивските квартали.   Спукана  централна тръба на ул. „Братя Бъкстон“ №20 спира водата в района поне до 17.00 ч.   По същата причина дотогава  на режим остават и живеещите в отрязъка между  бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Нешо Бончев“.  Спукан..

публикувано на 16.06.21 в 10:45

Над 111 хиляди ученици от 7 и 10 клас на национално външно оценяване по БЕЛ

Днес се провежда Национално външно оценяване по БЕЛ в 7 и в 10 клас. Над 111 хиляди ученици от 7 и 10 клас се явяват на  решителните изпити.  За първи път в системата на българското образование ще се проведат изпити и в 10 клас, по български език ще се яват 4 879 ученици в Пловдив и областта. Ангажирани са всички гимназии, както и средните..

обновено на 16.06.21 в 10:32

Протест пред областната управа заради отровната вода в Брестовица

На среща в областната управа в Пловдив представители на редица институции и недоволни граждани ще търсят решение на проблема със замърсената вода в село Брестовица. От почти година тя е негодна за пиене заради много високото съдържание на манган. Като домакин и инициатор областният управител Ангел Стоев е поканил в срещата да се включат..

обновено на 16.06.21 в 10:32

Показват новото електронно оборудване в градските автобуси

Тестовото оборудване за автобусите на градския транспорт в Пловдив ще бъде представено от кмета Здравко Димитров на паркинга на спортна зала „Колодрума“. През последните три месеца  новото оборудване бе пуснато за експериментална употреба в  три автобуса. Представянето е част от технологичното проучване на общината и модернизирането на..

публикувано на 16.06.21 в 06:32