Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

В УМБАЛ „Свети Георги”, на 11-я етаж е първият извънстоличен център BreastUnit

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък.

Центърът предлага мултидисциплинарен подход в диагностиката и лечението на заболявания на гърдата.

Там ще се извършва скрининг, диагноза и лечение на карцином на гърдата и доброкачествени заболявания. Breast Unit разполага с модерен мамограф, ехограф и ЯМР. Ръководител на новото звено е доц. д-р Ваня Узунова, д.м., в него ще работят още хирург, пластичен хирург, рентгенолог, лъчетерапевт, онколог, психолог и две медицински сестри, преминали обучение за лечение на рака на гърдата.

Прегледите ще се провеждат от 12:00 до 14:00 часа от понеделник до четвъртък на 11-и етаж на Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги” във Втора клиника по хирургия от доц. д-р Ваня Узунова. Телофон за записване 0898 478 250, само за времето от 13 до 14 часа. 

Мамографски и ехографски изследвания, след предварителен клиничен преглед, ще се извършват от 13:30 до 15:30 часа в Отделението по Образна диагностика, в същата сграда на 1-ви етаж, от д-р Даниела Манолова.

Оперативните интервенции ще бъдат във Втора клиника по хирургия, която разполага и с апарат и за интраоперативна лъчетарепия. Предоперативно се извършва диагноза – клиничен преглед, мамография, ехография, ЯМР (при показания), ТАБ, соre biopsy. Следоперативно хистологично се извършва изследване от патологоанатом на туморната формация и лимфните възли, акто и  имунохистохимично изследване – Pr-, Er-, Her- рецептори. Според стадия на заболяването се провежда предоператиивна или следоперативна лъчетерапия, както и химиотерапия.

Мамологичният център на УМБАЛ „Свети Георги” е със статут на Асоцииран член на международна мрежа от центрове, посветени на диагностиката и лечението на рака на млечната жлеза – Breast Centres Network, проект на European School of Oncology. Дейността му е консултантска, диагностична и лечебна и обхваща широк кръг от пациенти от пловдивска област и страната.

На територията на Европейския съюз функционират 175 такива центрове.

Карциномът на млечната жлеза от много години е приоритет за Европейския съюз, чийто парламент (ЕП) издава две резолюции – първата през 2003 г., а втората през 2006 г., относно важността на програмите за скрининг.

Резолюцията от 2003 г. утвърждава скрининга, терапията и проследяванете във всички страни – членки на ЕС, с цел намаляване смъртността от заболяването и уеднаквяване на стандарта в отделните държави в ЕС. През м. октомври 2006 г. ЕП приема втора резолюция за разширена Европа, в която страните – членки на ЕС да осигурят съществуването на мултидисциплинарни мамологични центрове на национална територия, в съответствие с европейските директиви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38