Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

В УМБАЛ „Свети Георги”, на 11-я етаж е първият извънстоличен център BreastUnit

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък.

Центърът предлага мултидисциплинарен подход в диагностиката и лечението на заболявания на гърдата.

Там ще се извършва скрининг, диагноза и лечение на карцином на гърдата и доброкачествени заболявания. Breast Unit разполага с модерен мамограф, ехограф и ЯМР. Ръководител на новото звено е доц. д-р Ваня Узунова, д.м., в него ще работят още хирург, пластичен хирург, рентгенолог, лъчетерапевт, онколог, психолог и две медицински сестри, преминали обучение за лечение на рака на гърдата.

Прегледите ще се провеждат от 12:00 до 14:00 часа от понеделник до четвъртък на 11-и етаж на Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги” във Втора клиника по хирургия от доц. д-р Ваня Узунова. Телофон за записване 0898 478 250, само за времето от 13 до 14 часа. 

Мамографски и ехографски изследвания, след предварителен клиничен преглед, ще се извършват от 13:30 до 15:30 часа в Отделението по Образна диагностика, в същата сграда на 1-ви етаж, от д-р Даниела Манолова.

Оперативните интервенции ще бъдат във Втора клиника по хирургия, която разполага и с апарат и за интраоперативна лъчетарепия. Предоперативно се извършва диагноза – клиничен преглед, мамография, ехография, ЯМР (при показания), ТАБ, соre biopsy. Следоперативно хистологично се извършва изследване от патологоанатом на туморната формация и лимфните възли, акто и  имунохистохимично изследване – Pr-, Er-, Her- рецептори. Според стадия на заболяването се провежда предоператиивна или следоперативна лъчетерапия, както и химиотерапия.

Мамологичният център на УМБАЛ „Свети Георги” е със статут на Асоцииран член на международна мрежа от центрове, посветени на диагностиката и лечението на рака на млечната жлеза – Breast Centres Network, проект на European School of Oncology. Дейността му е консултантска, диагностична и лечебна и обхваща широк кръг от пациенти от пловдивска област и страната.

На територията на Европейския съюз функционират 175 такива центрове.

Карциномът на млечната жлеза от много години е приоритет за Европейския съюз, чийто парламент (ЕП) издава две резолюции – първата през 2003 г., а втората през 2006 г., относно важността на програмите за скрининг.

Резолюцията от 2003 г. утвърждава скрининга, терапията и проследяванете във всички страни – членки на ЕС, с цел намаляване смъртността от заболяването и уеднаквяване на стандарта в отделните държави в ЕС. През м. октомври 2006 г. ЕП приема втора резолюция за разширена Европа, в която страните – членки на ЕС да осигурят съществуването на мултидисциплинарни мамологични центрове на национална територия, в съответствие с европейските директиви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51