Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

В УМБАЛ „Свети Георги”, на 11-я етаж е първият извънстоличен център BreastUnit

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък.

Центърът предлага мултидисциплинарен подход в диагностиката и лечението на заболявания на гърдата.

Там ще се извършва скрининг, диагноза и лечение на карцином на гърдата и доброкачествени заболявания. Breast Unit разполага с модерен мамограф, ехограф и ЯМР. Ръководител на новото звено е доц. д-р Ваня Узунова, д.м., в него ще работят още хирург, пластичен хирург, рентгенолог, лъчетерапевт, онколог, психолог и две медицински сестри, преминали обучение за лечение на рака на гърдата.

Прегледите ще се провеждат от 12:00 до 14:00 часа от понеделник до четвъртък на 11-и етаж на Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги” във Втора клиника по хирургия от доц. д-р Ваня Узунова. Телофон за записване 0898 478 250, само за времето от 13 до 14 часа. 

Мамографски и ехографски изследвания, след предварителен клиничен преглед, ще се извършват от 13:30 до 15:30 часа в Отделението по Образна диагностика, в същата сграда на 1-ви етаж, от д-р Даниела Манолова.

Оперативните интервенции ще бъдат във Втора клиника по хирургия, която разполага и с апарат и за интраоперативна лъчетарепия. Предоперативно се извършва диагноза – клиничен преглед, мамография, ехография, ЯМР (при показания), ТАБ, соre biopsy. Следоперативно хистологично се извършва изследване от патологоанатом на туморната формация и лимфните възли, акто и  имунохистохимично изследване – Pr-, Er-, Her- рецептори. Според стадия на заболяването се провежда предоператиивна или следоперативна лъчетерапия, както и химиотерапия.

Мамологичният център на УМБАЛ „Свети Георги” е със статут на Асоцииран член на международна мрежа от центрове, посветени на диагностиката и лечението на рака на млечната жлеза – Breast Centres Network, проект на European School of Oncology. Дейността му е консултантска, диагностична и лечебна и обхваща широк кръг от пациенти от пловдивска област и страната.

На територията на Европейския съюз функционират 175 такива центрове.

Карциномът на млечната жлеза от много години е приоритет за Европейския съюз, чийто парламент (ЕП) издава две резолюции – първата през 2003 г., а втората през 2006 г., относно важността на програмите за скрининг.

Резолюцията от 2003 г. утвърждава скрининга, терапията и проследяванете във всички страни – членки на ЕС, с цел намаляване смъртността от заболяването и уеднаквяване на стандарта в отделните държави в ЕС. През м. октомври 2006 г. ЕП приема втора резолюция за разширена Европа, в която страните – членки на ЕС да осигурят съществуването на мултидисциплинарни мамологични центрове на национална територия, в съответствие с европейските директиви.

Още от категорията

Коронавирусът не може да мутира безкрайно

"Обнадеждаващо е, че коронавирусът не може да мутира безкрайно. Част от мутациите, които би получил след селективен натиск с различни ваксини или развиване на антитела  би довел до мутации, които ще променят начина на свързване на рецептора с клетките." Това заяви проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на..

публикувано на 19.04.21 в 17:13

Кабинет на ИТН е изключително трудна задача

"Надеждата ми за съставяне на правителство угасна преди няколко минути, докато гледах излъчването по интернет на консултациите на президента с "Демократична България". Моята надежда беше, че може би ДБ има по-големи шансове да състави кабинет". Това коментира Владимир Дончев, бивш депутат от НДСВ. "Ясно е, че ГЕРБ нямат нинаква надежда да..

публикувано на 19.04.21 в 16:04

Пловдив вече има първи STEM център в училище

Основно училище „ Райна Княгиня ” от район „Северен” спечели и реализира първия в Пловдив и областта  проект по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей. STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии,..

обновено на 19.04.21 в 14:44

Трябва да има структура за координиране на пандемията

Националният оперативен щаб (НОЩ) бе конституиран в началото на пандемичния процес със заповед на министър-председателя, а действието му също бе прекратено с такава заповед.  Има различни изказвания по темата, но  разполагам единствено с информацията, свързана с официалните документи. При всички положения  е необходимо да има централен..

обновено на 19.04.21 в 12:26

Мерките имат ограничен ефект, когато не се спазват

„Тези противоепидемични мерки, които непрекъснато се затягат и разпускат в България, имат много ограничен ефект, когато не се спазват. Една от причината е, че хората не виждат смисъл в това, което се прави“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доктор Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията по инфекции в..

публикувано на 19.04.21 в 10:44