Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сравнително пасивна кампания, 5 до 7 формации в Парламента

| обновено на 04.03.21 в 15:57
Андрей Райчев
Снимка: Ани Петрова

Предизборната кампания

Сравнително пасивна предизборна кампания очаква социологът Андрей Райчев. В предаването „Ден след Ден“ на Радио Пловдив той коментира, че причината е забраната за големи масови изяви.

Райчев не се нае да прогнозра активността, но сподели: „Под 2 млн. души ще е катастрофално. До 2,5 млн.ще е много ниска активността. Между 2,5 и 3 млн. - тя е най-вероятната и пак е ниска, не е хубава. Над 3 млн. ще се радвам много, че българският народ, въпреки тази истерия, си е реализирал правото. За над 3,5 млн. активност не мечтая, но това би било много активно участие“.

Той подчерта, че продължава да се нагнетява напрежението с коронавируса и даде за пример Потругалия и Румъния, които са провели вот по време на „истерия или пандемия“ -  и в двата случая, по думите му, с много ниско гласуване.

Следващият Парламент

От 5 до 7 ще са политическите формации, които Райчев очаква да влязат в следващия Парламент. Но той предупреди, че много от участниците се борят за субсидия, така че той очаква 11 от явяващите се на изборите да получат необходимия за това 1% гласове.

Стилистиката, която е избрала партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, по думите на Андрей Райчев, прилича на тази на Симеон Сакскобурготски. Той определи поведението, с което изборите са били спечели от него „ абсолютно категорично“ като „поза на загадъчност и харизматичност“. И допълни, че Слави е по модела на малката трета партия, която се опитва да стане голяма. По него, според анализа на Райчев, са се явявявали много партии, две от които са станали огромни – НДСВ и ГЕРБ. „Слави се бори като ГЕРБ и НДСВ. Да видим кой ще подреди българинът“.

ДПС, според социолога, е „в много добра форма“, тъй като за първи път нямат вътрешен конкурент, но няма значение дали ще са 3-ти или 4-ти в Парламента. „Нашата Конституция не повелява 3-тата по големина да бъде мандатоносител, а някоя трета партия, тоест това е преценка на Президента. Така че това е повече психология кой е 3-ти, отколкото да има значение“.

Андрей Райчев допусна още, че „Демократична България“ ще повтори резулата си преди да се разцепи на 3 партии, или около 300 хиляди гласа. По думите на социолога, това няма да „голямо постижение“, тъй като след дебаркирането на Христо Иванов на Росенец, е изглеждало, че той може да влезе в диалог с  по-широк кръг в България, ключително с протестърите на митинга, но това не се е състояло.

Подобна е ситуацията, според Райчев, и с Мая Манолова и Отровното трио – „Преди 6 месеца щях да ви кажа, че ще получат 10%. Сега доколкото разбирам, се борят просто за влизане в Парламента. Просто протестите загаснаха. Дали ще им стигнат силите да влязат – аз лично много бих се радвал, тъй като тези протести бяха важни за България, те не бяха партийни протести.“

Райчев коментира и решението на ВМРО да се явят самостоятелно: „Това е  достоен политически факт. Показва, че не искат да слугуват на някого. Но дали ще им стигнат силите, изглежда доста съмнително“.

Интервюто може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Модерна инсталация на Римския стадион провокира пловдивчани

500 сребърни чували с неясно съдържание бяха струпани на Римския стадион. Гледката удиви минаващите покрай тях пловдивчани.  Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2-ри септември. Тя е част от Есенния салон на изкуството. "Инсталацията е вид надграждане на..

публикувано на 30.08.22 в 15:31

Пет мобилни секции за карантинираните в Пловдив

Пет подвижни секционни избирателни комисии за карантинирани и хора в изолация ще бъдат създадени в Пловдив. Това предлагат от Община Пловдив на базата на подадените до 10 ноември 63 заявления за гласуване от избиратели, съобщи в интервю за Радио Пловдив секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Предложението вече е изпратено до 16-та..

публикувано на 11.11.21 в 13:48

Изборните бюлетини пристигнаха в Пазарджик

Бюлетините за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември бяха доставени по обяд пред Областната администрация в Пазарджик. Общият им брой за двата избора в областта е 482 000. При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани до Областна администрация Пазарджик и днес ще бъдат предадени по график на..

публикувано на 10.11.21 в 12:31

Хартиените бюлетини за вота в неделя пристигнаха в Пловдив

Със  засилена полицейска охрана в Областната администрация на Пловдив пристигнаха 1 205 000 хартиени бюлетини, предназначени за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. 617 000 бройки са предназначени за избирателните секции в 16 МИР Пловдив град, а 588 000 за МИР 17 Пловдив област...

публикувано на 08.11.21 в 13:58

ВАС отмени решението на ЦИК за броенето на разписките

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, съобщиха от съда. Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на..

публикувано на 04.11.21 в 13:01