Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за забележителните жени на Чехия и Словакия

Забележителните жени в чешката и словашката история ще гостуват в Пловдив с портретите си, събрани в изложба за тяхното дело. Тя се открива днес в Балабановата къща и единият от поводите е Международният ден на жената. Инициативата за експозицията е на Посолствата на Чешката и Словашката републики в София, както и на столичния Чешки център, чийто директор Дагмар Остранска допълни пред Радио Пловдив още два повода:

"100 години от правото на жените да гласуват - у нас то е от 1920 година. А също, че миналата година празнувахме 200 години от рождението на писателката Божина Немцова".

Чешките героини на експозицията са владетелки, политици, художнички, изследователки и спортистки, оставили следи в историята и настоящето не само на национално, а и на световно ниво. Те са представени чрез илюстрирана мозайка през погледа на съвременната млада вълна илюстратори, студенти от Факултета по дизайн и изкуства „Ладислав Сутнар” в Западночешкия университет в Пилзен с ръководител Рената Фучикова.

Изображенията на словашките жени с принос в историята като първи в различни области са събрани в експозиция със съответстващото име „Първите жени”. Като се разкава житейската им история, се акцентира върху въпроси, свързани с равенството между половете и ролята на жената в историята. Отразява се и приноса им за развитието на науката, културата и националната идентичност. Концепцията на проекта е създадена в сътрудничество с гражданското сдружение CHARAKTER - Film Development Association, с автори и режисьори на документални филми.

Изложбата ще остане в Балабановата къща до края на март, като входът за нея е безплатен, но е задължително спазването на противоепидемичните мерки. 

"Аз мисля, че всички жени са забележителни. Всички жени имат своето място за нашето общество - сега, в тези тежки моменти имат много важна роля, защото съхраняват спокойствието в семейството и любовта." Това е поздравът на Дагмар Остранска за българските жени. 

А цялото интервю с нея може да чуете в звуковия файл.  






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 19.07.24 в 18:37

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55