Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджик може да спре плановия прием в болниците

Заболеваемостта от КОВИД-19 в Пазарджишка област е 253,2 на 100 000 души, което оставя областта трайно в червената зона. Това стана ясно след заседанието на Областния кризисен щаб, на което бяха оповестени мерки за овладяване на ситуацията. 

„Много динамично се променят нещата, имаме възможност след решение на Националния оперативен щаб евентуално да спрем плановия прием и плановите операции, както и да увеличим броя на леглата за болни с КОВИД-19“, каза директорът на РЗИ – Пазарджик д-р Фани Петрова.

Тя допълни, че при запълване на капацитета на МБАЛ – Пазарджик, могат да се пренасочат пациенти с коронавирус към двете частни болници в града, към Специализираната белодробна болница, както и към здравните заведения в Панагюрище и Велинград.

Продължава имунизацията в 14-те специализирани кабинета в областта, като тече ваксинирането на членовете на РИК и СИК, както и на общинските и областната администрации, ангажирани с организацията на парламентарния вот. Поставят се ваксини и на хора на и над 65 години. „Досега са направени 8432 ваксини, от които 1418 на медици и 1420 на педагози. Това поставя Пазарджик между 7 и 8 място в страната по брой поставени ваксини, което е много добре“, коментира директорът на РЗИ. 

Днес, в събота и неделя няма да има „зелен коридор“ за ваксиниране в Пазарджишко заради изчерпване на наличните количества ваксини, допълни още д-р Фани Петрова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Създадена е организация за овладяване на пожара в района на Беклемено, съобщават от МВР. Днес на помощ идват пожарникари, които се завръщат от гасенето на пожарите в Гърция, както и 40 военнослужещи с техника на армията. Припомняме, че остава в сила частичното бедствено положение в Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Големият пожар в района..

обновено на 20.07.24 в 08:43

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 08:43

В Карлово почитат жертвите на "Страшното"

Навършват се 147 години от „Страшното” в Карлово. През 1877 г. карловци изживяват най-страшните шест месеца. Тогава турска войска и башибозук нахлуват в града и избиват 800 души - свещеници, учители, лекари, търговци, занаятчии.  Хиляди семейства оплакват своите погубени близки. Пред паметника на загиналите в двора на храм „Свети Николай“ в..

обновено на 20.07.24 в 08:42

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12