Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие не бърза, бяга панически от термина “обща история"

| обновено на 05.03.21 в 16:05
Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

"Никакви политически решения не могат да влияят върху работата на една експертна комисия, която по същност не трябва да има политически мотиви" заяви в интервю за Радио Пловдив професор д-р Ангел Димитров,  съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония, създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Според проф. Димитров работата на съвместната комисия,зависи само от историческите стандарти, но уточнява с "говоря само за българската част, защото със северномакедонските колегите имаме сериозни различия в този смисъл". 

По повод препоръките на Европейския парламент - Димитров коментира, че "във време на кризи и напрежение прекомерните емоции не са добър съветник, а страховете са излишни. Не бива да надценяваме това, което се случва в Европейския парламент. Той дава сигнали, които са отдавна известни за нас". 

"Решенията на ЕП не са задължителни за България, това трябва да се знае." 

Професорът уточнява, че  Европейският парламент е съставен от партии, чиито представители понякога действат спрямо "конюнктурни интересни и нищо повече от това".


"Част от желанието на нашите колеги от Скопие е да не се бърза" - така описва процесът на работа в Съвместната комисия професорът. "Когато това желание се превръща в политически подход спрямо работата на една комисия, която е свързана с научния анализ, ние сме длъжни да правим всичко необходимо, за да постигаме резултатите, дори те да са малки". 

За да илюстрира забавянето, професорът споделя, че в дискусиите си Комисията се намира все още в X в., като за 12-те заседания изминали до момента "резултатът непременно трябваше да е различен".

"Преди време, когато говорихме за личности, които могат да бъдат чествани - стигнахме до едно общо решение - че цар Самуил е български владетел. Но в момента колегите от Северна Македония искат да избягат от това общо решение. Доста е неприятно да наблюдаваме такъв тип двойни стандарти, повлияни от политическите настроения". 

"Промени в учебниците по история в Северна Македония няма. Не очакваме от днес за утре да се променят нещата, но ако няма дори минимален опит - решенията, които смятаме, че са позитивни, да бъдат превърнати в обществено достояние, тогава вече ние сами разбираме, че всъщност се имитира дейност и не се работи в духа на договора за приятелство и добросъседство" подчертава Ангел Димитров 

"Работата бива спъвана от това, че колегите бягат панически от термина “обща история”. Те знаят перфектно, че в средновековието няма нито македонска държава, нито македонски език." 

"Те се опитват да отрекат дори, че е съществувала българска нация, за да могат да избегнат “общата ни история”." 

Според професор Димитров отклонението от термина "обща история" би означавало изменение на основата върху, която договорът за добросъседство се базира. "Действията на колегите означават, че те работят срещу този договор." 

"Нашите колеги просто изпълняват политическите сигнали давани от Скопие." 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59