Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добре е да се ваксинират и хората, преболедували Ковид-19

Трябва да ваксинираме и децата преди следващата учебна година

| обновено на 08.03.21 в 11:38

На 8 март става точно една година от регистрирането на първия случай на Ковид-19 в България. Това бе в болницата в град Габрово с доказан пациент за вируса.

Днес задаваме още от важните въпроси за падемията, ваксините и стадния имунитет, новите реалности и областите в червено за третата вълна, разговор с епидемиолога д-р Христиана Бацелова от Медицински университет - Пловдив. По думите й все още сме далеч от колективния имунитет, но надеждата е във ваксините, които на този етап са три. 

"Предстои да бъде одобрена ваксината на Johnson & Johnson, а след това има още няколко ваксини, които до кратко време ще бъдат одобени. Има надежда, трябва ни да ваксинираме повече хора, като към тях ще бъдат прибавени и тези, които са преболедували и за кратко време имат някаква протекция към Ковид-19. За съжаление има още много да работим в тази насока по превенция на коронавируса", каза епидемиологът. 

За зелените коридори: "Да, бих казала, че бе добра идея, по-добре ваксините да не стоят във физерите и да бъдат приложени. Да, знам, че на хората не им бе приятно да чакат, но така е навсякъде в света. За съжаление няма как по-бързо, но беше важно да бъдат употребени тези ваксини."

"Паралелно с това, аз не съм привърженик на отварянаето на ресторантите и училищата, защото те са високорискови места. Обществото трябва да знае, че това, че е позволено да се отиде на ресторант не означава, че е безопасно да се отиде там", посочи д-р Бацелова. Тя посочи, че на определени места мерките се спазват, но има места, където не се спазват абсолютно никакви мерки. 

"Ако не спазваме мерките идва наложителен локдаун, тъй като става неизбежно. За съжаление в тези условия, училищата са необходимост в нашето общество, и ако трябва да избираме кое високорисково да се отвори - то това са училищата, там малки и големи се заразяват и формират т.нар. клъстери, някои от учениците са безсимптомни приносители, и разпространямат вируса, но на този етап училищата е преценено да функцуонират", допълни специалистът. 

За вариациите на вируса и ваксините: "Учените смятат, че ефективността е доказана за повечето щамове, като те се покриват от настоящите ваксини. Не се налага да се поставят нови дози на вече ваксинираните. Колкото по-бързо ние успеем да ваксинараме населнието, и това не важи само за България, а и навсякъде по света, то това ще ограничи възможността на вируса да се видоизменя. Има значение производството на различни типове ваксини, от различните държави, защото ето сега, много хора посещават африкански държави, като Занзибар. Връщат се голяма част от тях, при това заразени, защото там мерки не се спазват, и има риск."

"Надеждата е много голяма, свързана с ваксините. Позитивното е, че година след началото на пандемитя, вече имаме ваксини. Смятам, че сега ни предстои един тежък период поради нарастване на броя хоспитализирани, и тези настанени в интензивните отделения. От юни може да очакваме успокоение на обстновката", прогнозира д-р Христиана Бацелова. Тя каза, че антиваксърите посочват в твърденията си в социалните мрежи, че ваксините са най-голямото зло и намаляват имунитета, което не е вярно и научно доказано. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55