Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вени и Аглея със среща на картини и музика за 8-ми март

В зона "Култура" представяме творческата среща Little ladies, посветена на Деня на жената, 8-ми март - с две очарователни момичета, художничката Венета Павлова и Аглея Канева от НУМТИ - Пловдив. Тази вечер се открива изложбата с картините на Вени, и ще звучат джаз песни в изпълнение на Аглея, в арт галерия AK glass of wine-Пловдив.

Основното е темата за момичето, което се превръща в жена. Духът на девойката видяна и усетена през сетивата на твореца.  Двете се срещат на Коледа и решават да сътворят нещо заедно, защото изкуство е пътеводна светлина за всяка една от тях.

Картините на Вени са 6 броя техника принт и 6 броя техника акварел. За всяка картина, която е различно състояние на едно момиче има посветена песен.
Двете талантливи пловдивски момичета, Венета и Аглея са обединени от идеята на празника и изкуството. Това е един художествено-музикален разказ, сътворен с графична четка и изпълнен с песен, посветен на младите. Това са образът и гласът на новото поколение, което търси и вижда възможност за личностно развитие, добива по-високо усещане за собствена значимост и вяра, че може да промени света. Те са млади, крехки, но смели и уверени. 

 Аглея Канева е на 13 години от град Пловдив. Учи в НУМТИ “Добрин Петков” със специалност ударни инструменти. Член е на ансамбъл “Престо”. Танцува латино танци от 4 години, с формацията спечелиха бронзов медал от Световното първенство в Мексико. Изключително признание за големия им талант. Посещава театрална школа „Хенд“, най-голямата й гордост е ролята на Анка в “Криворазбрана цивилизация“. Член е на Асоциация за подкрепа на децата (www.apd.bg) и на Фондация “Димитър Бербатов”. Спортува тенис и плуване. Любимото й хоби е ездата. Обича да слуша и да пее джаз музика. Има над 100 призови отличия от национални и международни конкурси за поп и джаз пеене. 
Венета Павлова е на 15 години от град Пловдив. Учи в Езикова Гимназия „Иван Вазов“ с профил френски и руски език. Рисуването е нейната страст и всичко свързано с изкуството я вдъхновява. Спортува фехтовка, обича музиката и танците, а историята и българският фолклор я карат да мечтае. Тя играе в една от масовите сцени в историческия филм „Воевода”. Първата си награда печели на 5 годишна възраст с картината „Веселото петле“ в конкурс на Община Пловдив. Последват поредица от участия и призови места в конкурси на Gallery Anastas Plovdiv, American Corner, Фондация „Цанко Лавренов“, Фондация „Азгард“ и Културен Център „Бялата къща". Един от конкурсите, в които участва за рисунка по българска приказка, я изпраща в град Малага, Испания. Там се запознава с испанския поет и скулптор Уго Карвахал и участва в илюстрации на стихосбирка от рисувани стихове. През 2018г. реализира първата си пътуваща изложба „Приказки от България“ в Българския Културно-информационен Център на Република България в гр. Скопие. Оттам приказните светове на Венета летят до Лондон и тя представя произведенията си в българското училище „Васил Левски“. През емблематичната за град Пловдив 2019 година - Европейска столица на културата, Венета участва в италианския проект „Легендата на Орфей“ и Аssociazione Cultural per Láfressco по покана на италианския майстор Вико Калабро.

Галерия

Още от категорията

"Извънредни мисли" - в по-умерени тонове

„В живота се случва всичко“ е максима, която всеки съзнава, но на малцина е помогнала да преодолеят  застигналата  ги  трудност или трагедия. Последната година затвърди чрез непрестанно повтаряне този рефрен, изричан като мантра не само от устите ни, но пулсиращ неизменно във времето, в ежедневието, просмукващ се в живота ни изцяло, и..

обновено на 15.04.21 в 14:28

Дружеството на пловдивските художници представя "Цветове"

Дружеството на пловдивските художници открива  колективната си пролетна експозиция „Цветове“ в изложбената зала  „2019“  на ул. Гладстон“ 32. Тя се провежда по традиция в навечерието на Великденските празници като част от Културния календар на Пловдив. Изложбата, с участието на над 60 творци, може да бъде видяна до 14 май при спазване на..

публикувано на 15.04.21 в 12:58

Великден в България, Чехия и Словакия – в Етнографския музей

Великден в България, Чехия и Словакия събира в една експозиция Етнографският музей в Пловдив от днес.  Тя разказва за общото и различното в традициите – за запазените езически обичаи, разпространени при нас и при тях, както и доколко християнството е променило народните вярвания и представи в трите страни.  Малко повече от две седмици преди..

публикувано на 15.04.21 в 07:36

Великите европейци - "Монти Пайтън"

Коя е най-глупавата група в света? Според някои - „Кингстоунските полицаи“ от зората на нямото кино, които създават хаос насред хаоса. Други обаче сочат „Монти Пайтън“, банда британски идиоти от 70-те години.  Те се излагат цели 4 години по ВВС с „Летящият цирк на Монти Пайтън“, както и с няколко филма. Но аз намирам „Монти Пайтън“ не за..

обновено на 14.04.21 в 17:22

Модернизират награда "Пловдив"

Фирмата-изпълнител на проектирането на Небет тепе и Източната порта започва работа след подписването на договорите преди дни и общината не се забавя със сроковете. Това съобщи зам. кметът по култура на Пловдив Пламен Панов.  По думите му „Самият проект,  както е финансиран по Оперативната програма, той е с отложен срок. Релано ще започне да се..

публикувано на 14.04.21 в 12:56