Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вени и Аглея със среща на картини и музика за 8-ми март

В зона "Култура" представяме творческата среща Little ladies, посветена на Деня на жената, 8-ми март - с две очарователни момичета, художничката Венета Павлова и Аглея Канева от НУМТИ - Пловдив. Тази вечер се открива изложбата с картините на Вени, и ще звучат джаз песни в изпълнение на Аглея, в арт галерия AK glass of wine-Пловдив.

Основното е темата за момичето, което се превръща в жена. Духът на девойката видяна и усетена през сетивата на твореца.  Двете се срещат на Коледа и решават да сътворят нещо заедно, защото изкуство е пътеводна светлина за всяка една от тях.

Картините на Вени са 6 броя техника принт и 6 броя техника акварел. За всяка картина, която е различно състояние на едно момиче има посветена песен.
Двете талантливи пловдивски момичета, Венета и Аглея са обединени от идеята на празника и изкуството. Това е един художествено-музикален разказ, сътворен с графична четка и изпълнен с песен, посветен на младите. Това са образът и гласът на новото поколение, което търси и вижда възможност за личностно развитие, добива по-високо усещане за собствена значимост и вяра, че може да промени света. Те са млади, крехки, но смели и уверени. 

 Аглея Канева е на 13 години от град Пловдив. Учи в НУМТИ “Добрин Петков” със специалност ударни инструменти. Член е на ансамбъл “Престо”. Танцува латино танци от 4 години, с формацията спечелиха бронзов медал от Световното първенство в Мексико. Изключително признание за големия им талант. Посещава театрална школа „Хенд“, най-голямата й гордост е ролята на Анка в “Криворазбрана цивилизация“. Член е на Асоциация за подкрепа на децата (www.apd.bg) и на Фондация “Димитър Бербатов”. Спортува тенис и плуване. Любимото й хоби е ездата. Обича да слуша и да пее джаз музика. Има над 100 призови отличия от национални и международни конкурси за поп и джаз пеене. 
Венета Павлова е на 15 години от град Пловдив. Учи в Езикова Гимназия „Иван Вазов“ с профил френски и руски език. Рисуването е нейната страст и всичко свързано с изкуството я вдъхновява. Спортува фехтовка, обича музиката и танците, а историята и българският фолклор я карат да мечтае. Тя играе в една от масовите сцени в историческия филм „Воевода”. Първата си награда печели на 5 годишна възраст с картината „Веселото петле“ в конкурс на Община Пловдив. Последват поредица от участия и призови места в конкурси на Gallery Anastas Plovdiv, American Corner, Фондация „Цанко Лавренов“, Фондация „Азгард“ и Културен Център „Бялата къща". Един от конкурсите, в които участва за рисунка по българска приказка, я изпраща в град Малага, Испания. Там се запознава с испанския поет и скулптор Уго Карвахал и участва в илюстрации на стихосбирка от рисувани стихове. През 2018г. реализира първата си пътуваща изложба „Приказки от България“ в Българския Културно-информационен Център на Република България в гр. Скопие. Оттам приказните светове на Венета летят до Лондон и тя представя произведенията си в българското училище „Васил Левски“. През емблематичната за град Пловдив 2019 година - Европейска столица на културата, Венета участва в италианския проект „Легендата на Орфей“ и Аssociazione Cultural per Láfressco по покана на италианския майстор Вико Калабро.

Галерия

Още от категорията

Кръстю Кръстев за днешните успехи и бъдещето на театъра

Вторият час на предаването Клуб „Неделя“ днес бе изцяло подвластен на магията на театъра и онзи друг свят, в който хората излизат със сияещи очи след като спектакълът приключи. Директорът на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев разказа изключително вдъхновяващо за всичко това, и още за завършилото неотдавна поредно издание на..

публикувано на 02.10.22 в 19:57

Отличиха "Одисей" с големите награди на фестивала във Велес

Спектакълът "Одисей" на Драматичен театър - Пловдив спечели две награди Гран при на XIX Международен фестивал на антична драма "Стоби" във Велес.  Проектът, който е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, бе отличен със специалните награди за най- добър спектакъл и за най- добра режисура. Режисьорът на мегаспектакъла..

публикувано на 02.10.22 в 13:56

Преге - предаване за света на книгите, 01 - 07 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 01. 10. 2022г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Албер Камю. Калигула. 140 стр., ок. 3А, Фама, 2022. Станислав Лем. Звездни дневници. 557 стр., ок. 6А, Колибри, 2022. Джон Бойн. Момчето с раираната пижама.192 стр., ок. 4А, Intense, 2022. Дий..

публикувано на 02.10.22 в 11:59

В "Срещите" - разговор за бизнеса в новия свят

Тази събота в "Срещите" ще говорим за бизнеса в новия свят, във времето, което ни задължава да преизмислим всичко наново - политиката, правото, науката , за да съхраним планетата преди "Революцията на Гея".  Гост е Станислав Разпопов, директор в голям австрийски холдинг. Човекът, който познава добре бизнеса на Европа и хората, които го правят. 

обновено на 01.10.22 в 09:05

ГХГ представя "Субективни възприятия"

Двама млади автори - Йордан Велков от Пловдив и Гергана Балабанова от  Шумен,  дебютират с първа съвместна изложба в Градска художествена галерия - Зали за временни експозиции на Главната улица.  Живописната изложба е под надслов  „Субективни възприятия“, а ключов и обединяващ елемент в творчеството на художниците е уникалността на всеки..

публикувано на 30.09.22 в 12:08