Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цвете за жените зад волана от полицията в Пловдив

Жени, които преминават с автомобилите си по един от най - оживените булеварди в Пловдив - „Цар Борис Трети Обединител“, са спирани от полицейски патрул. Вместо да им проверяват документите, пътните полицаи им честитят  8 март и им подаряват цвете. 

Така и тази година пловдивската полиция продължава осмомартенската си традиция - "Цвете на пътя". 

Подготвена е и друга изненада - 300-килограмова червена дамска обувка, пълна с цветя, провокира преминаващите в центъра на града. 

Арт инсталацията е поставена на специална подложка, изрисувана като част от пътно платно. Там е разположен и полицейски патрул, който посреща преминаващите дами и им подарява цветя. 

Атракцията е висока малко над 3 метра и е изработена от пловдивчаните Йоана Симова и Драгомир Димитров. Чрез нея инициаторите на събитието напомнят на всички мъже водачи - да бъдат търпеливи и толерантни към жените зад волана. 

"Защото жената, на която нервно „бибкате“ с клаксон днес, утре може да е вашата майка, съпруга или любима!", припомнят служителите на реда. 

От полицията в Пловдив отчитат, че броят на жените зад волана се увеличава, но в същото време те са по - внимателни и отговорни на пътя, тъй като често пъти в автомобилите си возят деца или свои близки. Не ги привличат и високите скорости, които са една от основните причини за ПТП. 

Друго предимство пред мъжете шофьори е тяхната дисциплинираност -  рядко се качват на автомобилите след употреба на алкохол или наркотични вещества. Оказва се, че са и по - изрядни по отношение на документацията, която проверяващите на пътя изискват от тях, обобщават от Областната дирекция на МВР в Пловдив.
Още от категорията

Пловдив застарява, но пришълците са го увеличили с над 5 100 души

Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението в Пловдивска област,  намалява броят на живороденитe деца и коефициентът на обща раждаемост, като съответно нараства делът на общата смъртност. Това показват данни от анализа на Териториалното статистическо бюро за демографската ситуация в областта през 2020 г.  Наред с увеличената..

обновено на 15.04.21 в 17:22

Събарянето на Гарнизонна фурна в Пловдив започна

От днес започна разчистването на терена на бившата Гарнизонна фурна. Премахват се саморасла растителност и помощните сгради, а от утре започва събарянето на основната сграда. Кметът на район „Западен“ Димитър Колев заяви в интервю за Радио Пловдив, че на мястото на бившата Гарнизонна фурна ще се изгради парк. „Миналата година..

публикувано на 15.04.21 в 17:10

Гастроли на оперите в Пловдив и Санкт Петербург обеща посланикът на Русия

Новият посланик на Русия в България Нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова избра Пловдив за първата си визита извън столицата. Тя бе придружавана от Почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, както и от своя съпруг и служители в посолството.  „Неслучайно избрах Пловдив за моя първа визита. Зная за града, знам че тук са гостували..

публикувано на 15.04.21 в 17:02

Шестима медици сред новозаразените в Пловдив, 17 деца са под карантина

228 са заразените с ковид в област Пловдив през последното денонощие.  Сред тях има двама лекари, една акушерка,  две медицински сестри и един санитар.  Регистриран е и учител от детско заведение като е наложена  карантина на контактните 17 деца и двама души от пресонала. От Спешна помощ през последните 24 часа са отговорили на 186 повиквания, от..

публикувано на 15.04.21 в 13:36

2517 новозаразени за денонощие, Пловдив отново втори с 228 случая

2517 са новите случаи на коронавирус у нас или 16,5 процента от направените 15 297 теста през изминалото денонощие.  Данните показват лек спад в броя на заразените, нуждаещи се от болнично лечение - те са 9 685, 807 от които  са в интензивни отделения.  228 са новите случаи в област Пловдив, 76 в Пазарджик и 45 в Смолян.   125 души са..

обновено на 15.04.21 в 12:10