Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемането на еврото ще има положителен ефект за страната

Като цяло обаче България избърза с приемането на постановление

Говорим за икономиката в криза от пандемията, еврото в България от 2024 г. и цените, като прогнозата е на икономиста Агоп Каспарян от институт "Рего".

Правителството предвижда България да замени лева с еврото на 1 януари 2024 година. Това става ясно от постановелние, което касае подготовката на страната ни за членство в Еврозоната. 

Агоп Каспарян смята, че темата е актуална от много години в политическия и финансов живот на страната. "Приемането на еврото би било основно положително за държавата. На първо място се очаква стабилзиране на валутния курс, съответно нови межднародни инвеститори, и това би имало добър ефект за държавата. Но, с това решение на правителството има два момента, които не са много адекватни в изборна ситуация", каза Каспарян. По думите му очевидно кабинетът е напреднал в преговорите с нашите европейски партньори, но има и втори вариант, който е малко по- вероятен, и там при него - това да е един вид политическо послание.

Икономистът уточни: "До 30 юни трябва има национален план за въвеждане на еврото, но това технически е невъзможно в момента. Според мен това е големият проблем, защото това постановление не показва никакви контерктни мерки. ЕЦБ имаше препоръки към България и Хърватска, че за да се приеме еврото, ние сме член на ERM II, трябва да имаме стабилни политики и управление на институциите. От друга стана все си мисля, че българинът е свикнал с еврото, чисто и психологически, не само защото имаше и много пътувания, няма да има проблем."

По повод на ваксинирането: "Ускорен процес на ваксинарене, би довел до ускоряване на икономиката. Отделно ние се борим за едни 300 000 българи, които се върнаха в България, и имаме възможност да ги задържим тук. Недоверието го приемам с това, че информационната кампания бе слаба, и освен това ЕС не справи добре с управелиние на коронакризата. Смятам, че може да се стигне до там да има дефицит на ваксини."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53