Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджишко преустановяват плановия прием и операциите

Хората имат голям интерес към ваксинирането срещу КОВИД-19, смята зам.-директорът на РЗИ

Зам.-областният управител на Пазарджишка област Йордан Кожухаров и д-р Хюля Шериф (вдясно)

Със заповед на директора на РЗИ - Пазарджик от днес се преустановят плановият прием, плановата оперативна дейност, свижданията в болниците на територията на областта. Причината е, че през последните седмици непрекъснато растат случаите на КОВИД-19, обясни в интервю за Радио Пловдив д-р Хюля Шериф, заместник-директор на РЗИ - Пазарджик. 

Тя уточни, че от доста време областта попада в червената зона по брой заболели от коронавирус на база 14-дневна заболеваемост. "Към днешна дата заболеваемостта е 274 на 100 000 души население", посочи д-р Шериф. 

"Все още има свободни КОВИД-легла, но се усеща натиск върху здравната система", допълни тя. 

"През последните дни приоритетно са ваксинирани членовете на РИК и СИК, както и хората, заети с изборния процес. Интересът на хората е огромен към ваксинацията. Продължава ваксинацията на отделните фази, като приключихме с наличните ваксини и чакаме следващата доставка. Върви и регистрацията на хората по т.нар. "червени коридори" през онлайн портал и при доставка на ваксина ще се работи и в тази насока", посочи заместник-директорът на РЗИ - Пазарджик. 

Д-р Шериф допълни, че голям проблем ще бъде ако хората са се записали и са поискали определена ваксина, но няма наличност от нея. "Вероятно ще се търси обратна връзка, за да се разберем с хората", посочи тя.

Днес привършва ваксинирането на всички членове на избирателни секции в областта, които са пожелали имунизация. Само днес са ваксинирани 48 представители на изборната администрация.

Британският щам на коронавируса е много по-заразен, но минава доста по-леко, за разлика от случаите през ноември - декември, посочи д-р Шериф. 

За да се отменят забраните за плановия прием, плановата оперативна дейност, свижданията в болниците на територията на областта заболеваемостта в Пазарджишко трябва да спадне поне на 120 - 150 на 100 000 души население, допълни заместник-директорът на РЗИ. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18