Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идва пролет и пак ще плащаме данъци

Слънчевата сутрин на международния ден на жената се оказа перфектно време за някои да изплатят или декларират своите задължения към общината. Опашка от около десетина напълно спокойни човека се беше извила пред дирекцията за местни данъци и такси на ул. "Радецки" в Пловдив. Гражданите, очевидно свикнали със социалната дистанция, създаваха впечатление за голяма дължина на опашката, но темпото, с което хората се редяха, съответстваше на темпото, с което първите биваха обслужвани.

До края на април община Пловдив предлага пет процентна отстъпка за плащане в пълнота на дължимите данъци, като за данъците, които се дължат на държавата, тази отстъпка е до 31.03. 

"Имам свободно време и реших да дойда днес на място. Гледам да не плащам онлайн, защото много измами стават в интернет" изрази своите притеснения гражданин. 

На опашката имаше и млади хора, които противно на очакванията също не бяха успели да се сдобият с информация за плащането на местните данъци онлайн.

"Ние не знаехме изобщо, че можем да платим онлайн. Не става ли само и единствено, ако имаш електронен подпис" попита младеж пред дирекцията за местни данъци и такси - Пловдив.

На сайта на община Пловдив изчерпателно са изброени начините за изплащане на задълженията, като за онлайн способите е важно да се каже, че не се изисква електронен подпис. 

На държавно ниво - Електронната услуга за предварително попълнените данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица ще бъде пусната на 16 март. В нея, освен доходите по трудов договор, хонорари и граждански договори, доходите от наем при отдаване на имот на юридически лица и земеделски субсидии, за пръв път ще бъдат включени и данните за получени суми от наложени платежи и информация за продажба на МПС-та, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца.

Предварително попълнените данни могат да бъдат редактирани или премахвани, като достъпът до услугата става или с безплатния персонален идентификационен код на приходната агенция или с електронен подпис, допълват от НАП

През тази година крайният срок за деклариране на доходите от физическите лица е 5 май заради празничните дни на Великден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15