Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Ежедневности" от карантината и с подкрепа за болни деца

| обновено на 08.03.21 в 17:22

Разкази от действителни случаи по време на ковид-карантината – това е съдържанието на четвъртата книга на учителя от СУ „Георги Брегов“ Пазарджик Илия Михайлов. Тя се казва „Ежедневности“ и за нея Михайлов споделя: „Имат отенък на карантинни настрония, пандемия и всичко, което исках да оставя зад гърба си от миналата година . С тази книжка опитвам да го направя и да продължим напред. Лошото да остане зад гърба ни“.

Преподавайки история и цивилизация, Михайлов е категоричен, че „най-ценно е това, което ни се случава всеки ден. Когато нещо се разбърка, го оценяваме“. 

Въздействащата корица на книжката е дело на талантливата Катрин Малинова. А към всяка преживелица между страниците й намират място и графики от художничката и нейна учителка по рисуване в училище „Георги Брегов“ Дияна Николова.

„Научих, че трябва да вярвам и че въпреки всичко, доброто предстои“ – казва учителят в отговор на въпрос какви уроци е научил от 1 година корона-криза. Връщайки се обратно в клас, макар и на ротационен принцип, споделя, че е щастлив наживо да поздравява учениците си с „Добър ден, добри хора“.

А като продължение на идеята от третата си книга да направи, макар и малко, добро, дарявайки средства на лечебно заведение, сега той обявява, че всички приходи от „Ежедневности“ ще дари на детското отделение по онкохематология към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Цялото интервю с Илия Михайлов може да чуете в звуковия файл. 


Още от категорията

"Извънредни мисли" - в по-умерени тонове

„В живота се случва всичко“ е максима, която всеки съзнава, но на малцина е помогнала да преодолеят  застигналата  ги  трудност или трагедия. Последната година затвърди чрез непрестанно повтаряне този рефрен, изричан като мантра не само от устите ни, но пулсиращ неизменно във времето, в ежедневието, просмукващ се в живота ни изцяло, и..

обновено на 15.04.21 в 14:28

Дружеството на пловдивските художници представя "Цветове"

Дружеството на пловдивските художници открива  колективната си пролетна експозиция „Цветове“ в изложбената зала  „2019“  на ул. Гладстон“ 32. Тя се провежда по традиция в навечерието на Великденските празници като част от Културния календар на Пловдив. Изложбата, с участието на над 60 творци, може да бъде видяна до 14 май при спазване на..

публикувано на 15.04.21 в 12:58

Великден в България, Чехия и Словакия – в Етнографския музей

Великден в България, Чехия и Словакия събира в една експозиция Етнографският музей в Пловдив от днес.  Тя разказва за общото и различното в традициите – за запазените езически обичаи, разпространени при нас и при тях, както и доколко християнството е променило народните вярвания и представи в трите страни.  Малко повече от две седмици преди..

публикувано на 15.04.21 в 07:36

Великите европейци - "Монти Пайтън"

Коя е най-глупавата група в света? Според някои - „Кингстоунските полицаи“ от зората на нямото кино, които създават хаос насред хаоса. Други обаче сочат „Монти Пайтън“, банда британски идиоти от 70-те години.  Те се излагат цели 4 години по ВВС с „Летящият цирк на Монти Пайтън“, както и с няколко филма. Но аз намирам „Монти Пайтън“ не за..

обновено на 14.04.21 в 17:22

Модернизират награда "Пловдив"

Фирмата-изпълнител на проектирането на Небет тепе и Източната порта започва работа след подписването на договорите преди дни и общината не се забавя със сроковете. Това съобщи зам. кметът по култура на Пловдив Пламен Панов.  По думите му „Самият проект,  както е финансиран по Оперативната програма, той е с отложен срок. Релано ще започне да се..

публикувано на 14.04.21 в 12:56