Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени: Само с мерки и без ваксинация агонията ще е дълга

| обновено на 09.03.21 в 15:47



До 23 април активните случаи с COVID-19 у нас постепенно ще се увеличават, но динамиката ще зависи от процеса на ваксинацията, прогнозираха водещи български учени, които представиха прогностични математически модели за развитието на пандемията у нас.

Проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на БАН представи своята разработка на дългосрочни прогнози за развитието на пандемията от коронавируса в България - със и без ваксинация.

При вариант  без ваксинацията и според болните в интензивни отделения, оптимистичният сценарий е продължителност  на пандемията до юни  следващата 2022г.  

Проф. Кунчев смята, че без използването на ваксини е невъзможен по-скорошен край на пандемията. Според него, до май-юни догодина  у нас починалите ще са „до 57 000 души".  Предполага, че досега у в България близо 1 милион вече са срещнали коронавируса, а починалите са приблизително 10 500, каза ученият.

Различен е сценарият при ваксинацията на населението, посочва проф. Кунчев. Според тази прогноза, "ако предположим, че 120 000 души бъдат имунизирани всеки месец, имаме 1100 интензивни отделения и правим локдауни от около 20-30 дни, броят на починалите ще е около 43 000, пак песимистична прогноза, но цялото "нещо" ще завърши на 15 декември, в края на тази година".

Тази предполагаема оценка за очаквани 43 000 жертви на коронавируса (сред които и вече починалите 10 500) е най-лошата възможна, коментира проф. Кунчев. Според неговите изчисления, ако се ваксинират уязвимите групи хора и тези със съпътстващи заболявания, ще има по-малко починали до края на пандемията - вероятно само 5000 души.

В периода от 5 март до 23 април тази година активните случаи с COVID-19 в страната постепенно ще се увеличават, но това също ще зависи и от процеса на ваксинацията, заяви и проф. Марусия Божкова от Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Според нейния математически модел,  има три сценария за развитието на пандемията у нас - основен, песимистичен и оптимистичен, които ще зависят от предприетите превантивни мерки. 

По думите й, "За Великден има три възможни сценария и се върви нагоре, ако мерките се отхлабят;  ако мерките са такива, каквито са сега, можем да очакваме  от  2000 до до малко над 3000 случаи дневно".  

Ако мерките се затегнат, но и с резултата от ваксинацията – извършвана в момента и вече е направена – се очаква затихване, но не и елиминация на този процес, коментира проф.  Марусия Божкова.

Доц. Димитър Атанасов от Нов български университет  обърна внимание на нерегистрираните  заразени с COVID-19, които остават извън официалните здравни статистики. По думите му, "45 процента от потенциално заразените се откриват от нашата здравна система, докато в началото на епидемията този процент беше между 23 и 32 процента, или една четвърт от случаите бяха откривани".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00