Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се поклони пред хуманния акт за спасяването на евреите

С поднасяне на венци и цветя Пловдив отбеляза 78 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Церемонията се състоя на „Паметника на благодарността“ до Централния дом на младоженците. 

Датата 10 март е специална за българския календар. Тя бележи спасяването на около 50 000 български евреи от насилственото им отвеждане в нацистките лагери на смъртта. 

Десетилетия по-късно евреите и еврейските общности по света си спомнят делото на православната църква, на нефашистката интелигенция, на милосърдието на българския народ, които успяват да спасят от сигурна смърт свои съгражда ни, обявени за врагове на държавата. 

Тази акция на хуманност, човеколюбие и солидарност няма аналог в рамките на 20-и век, разказва председателят на организацията на евреите Шалом-Пловдив Светлозар Калев.

„На 10 март 1943 година е подготвена депортацията на 600 евреи, събрани в еврейското училище. Тогава пловдивският митрополит Кирил прекрачва оградата и влиза в училището, превърнато в жандармерийски участък, за да вдъхне кураж и увереност на събраните за депортация евреи. Думите, запомнени и до днес: „Ще легна на релсите, но няма да допусна влаковете за лагерите на смъртта да тръгнат“. 

Важни в този исторически момент са и действията на юристите Йордан Ковачев, Петко Каблешков, Георги Тодоров, усилията на тогавашния председател на  Търговската камара Обрейко Обрейков и шивачът Миленков, изпратил протестно писмо до Царя.

Ако е имало повече такива личности по света със сигурност е можело да бъдат спасени много хора и е нямало да се стигне до унищожението на 6 млн. еврейски граждани, допълни Светлозар Калев.

Според последните данни днес в България живеят между 1000 и 1500 български граждани, самоопределящи се като евреи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Издирваните мъж и дете в Стара планина са починали, оцелялото дете е в УМБАЛ "Св. Георги"

Мъжът и детето, поразени от мълния в Стара планина в района на връх Купен, са починали, спасено е 13-годишно момче, съобщиха от Планинската спасителна служба.  В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния Военен хеликоптер от 24-та авиобаза Крумово се включи в спасителната операция на пострадалите.  Оцелялото дете вече е..

публикувано на 22.07.24 в 18:10

В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния

В Стара планина мълния е ударила баща и син в района на връх Купена, който се намира до връх Ботев.  Мъжът е на 47 години, детето е на 11. Сигналът за инцидента е подало 13-годишно момче. В ход е спасителна акция, като планински спасители от Троян почти са стигнали до пострадалите, каза дежурният в Планинската спасителна служба. В издирването на..

публикувано на 22.07.24 в 17:00
Пожарът между селата Овчеполци и Цар Асен е локализиран, няма опасност за населените места.

Локализираха пожара до Овчеполци

Локализиран е пожарът, който избухна по обяд в сухи треви, храсти и стърнища в землището на пазарджишкото село Овчеполци. Работи се за пълното му потушаване, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци Той допълни, че в района на пожара е завалял дъжд, който много е..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Пловдив ще има нови контейнери за смет

Община Пловдив ще подмени всички битови контейнери за смет през следващите три години. В обявената поръчка за доставка на общо 1650 контейнери с три вида вместимост е заложена максимална цена от 9 милиона 470 хиляди лева без ДДС.  Според разписания график първите 400 съдове за смет трябва да бъдат доставени до края на тази година в районите Тракия..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци

Сухи треви, храсти и стърнища пламнаха по обяд в землището на пазарджишкото село Овчеполци към село Блатница.  Заради вятъра, който често сменя посоката си, и огънят също е сменил посоката си и сега е тръгнал по посока село Цар Асен.  От пазарджишката пожарна уточниха, че са изпратени 3 противопожарни автомобила от Пазарджик и Пещера. На място е..

публикувано на 22.07.24 в 13:29