Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полиция и прокуратура изготвят карта на незаконните сметища

Да бъде изготвена карта на всички места в областта, на които са се обособили сметища, както и на находищата за добив на инертни материали – такава е идеята на прокуратурата, полицията и областната управа в Пловдив.

„Въз основа на тази карта ще бъде изградено видеонаблюдение за установяване на нарушителите, както и на онези институции и служби, които не са си свършили работата по контрола върху тези дейности“ – разясни говорителят на Окръжната прокуратура Галина Андреева. Тя призова всяка една институция да си свърши работата в тази насока, за да бъде спряно замърсяването и увреждането на околната среда. Така ще се спестят всички разходи за почистване и възстановяване на природата, които държавата и общините правят след установяване на замърсяването – подчерта Андреева.

От обявяването на пандемията у нас досега Районната прокуратура в Пловдив е образувала 219 производства на граждани, нарушили карантината. 119 от тях са бързи – отчете председателят на Районната прокуратура Чавдар Грошев.

Той допълни, че най-тежката присъда е получил пловдивчанин през май, миналата година, който влязъл в София с полет от Мюнхен. Той посочил пловдивски адрес за карантината, но не бил открит на него. Тъй като нарушителят бил с криминално минало и бил вече осъждан, след акта на прокуратурата Районният съд му е наложил наказание от реални 3 месеца затвор и 10 хил. лева глоба – припомни Грошев. Той подчерта, че Пловдив е сред първите градове, в които са наложени осъдителни присъди на граждани, нарушили карантината.

Апелативният прокурор Тодор Деянов отчете, че като цяло има спад на престъпленията в областта през миналата година, като няма нито една регистрирана телефонна измама.

Един от приоритетите на пловдивската полиция е борбата срещу разпространението на наркотиците, като за миналата година е задържана дрога за 5 млн. и 200 хил. лева - отчете директорът на полицията в града Йордан Рогачев. Той също отчете, че битовата престъпност в условията на пандемия също е спаднала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Прокуратурата иска бияча на Дебора в ареста

Старозагорската прокуратура официално поиска от Пловдивския Окръжен съд връщането в ареста на Георги Георгиев, подсъдим по делото „Дебора“. Той бе пуснат под домашен арест на последното съдебно заседание на 30 юли от Районния съд. Срещу Георгиев има три обвинения - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна..

публикувано на 05.08.24 в 14:40

Рецидивист без билет нападна машинист и кондуктор във влака за Панагюрище

31-годишен панагюрец нападна машиниста на влака Пловдив - Панагюрище, съобщиха от полицията в Пловдив. До агресията се стигнало, след като кондукторът направил забележка на мъжа, който се качил без билет във влака и легнал на няколко седалки. При предупреждението да слезе от композицията пътникът се разярил и първо се опитал да се..

публикувано на 05.08.24 в 13:21

Започна лятната антиспин кампания "БезОпасна ваканция"

„БезОпасна ваканция“ е мотото на лятната АНТИСПИН кампания, която Министерство на здравеопазването стартира за поредна година. Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.  В тази връзка РЗИ Пловдив организира..

публикувано на 05.08.24 в 12:56

35 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

35 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване на..

публикувано на 05.08.24 в 11:25

В тежко, но стабилно състояние е детето, пострадало в Созопол

Детето, пострадало на плаж в Созопол, е в тежко, но стабилизирано състояние. Това съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) "Н.И.Пирогов", където пациентът беше приет.  Нощта е преминала спокойно. Детето остава за лечение и активно наблюдение в Детската реанимация на лечебното заведение...

публикувано на 05.08.24 в 08:58