Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ползата от ваксините надделява над риска от нежелани реакции

Европейската лекарствена агенция одобри ползването на четвърта ваксина срещу Ковид-19 - тази на "Джонсън и Джонсън". За нейните качества в сравнение с другите ваксини, които вече се прилагат в ЕС разговаряме с проф. Ани Кеворкян от катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет Пловдив.

Тава е втора векторна ваксина след познатата "АстраЗенека". Тя съдържа мидифициран вирус, но хората трябва да са спокойни, че той е така променен, че не може да се размножава и не води до разболяване, обясни медикът. Въведен в организма, той води до имунен отговор чрез синтез на антитела и създаване на клетъчен имунитет. Различното при тази ваксина е, че ефективността се постига с една доза. Ваксината вече се ползва в САЩ и натрупаните там наблюдения върху 44 000 души показват 67% ефективност спрямо тежките форми на заболяването, постигнато след 14 дни. В някои от изследваните региони е отчетена и ификтивност от 77- 85%. Приема се, че при ваксина с най- малко 50% ефективност е успешна, както на индивидуално, така и на популационна ниво, каза проф. Кеворкян.

"По-  добре е ваксина, макар и с по- малка ефективност, отколкото никаква, защото като поставим на кантара ползите от ваксина спрямо рисковете от нея - надделяват ползите. Това трябва да осъзнаят хората".

По отношение на дебата, който се води за риск от поставянето на "АстраЗенека" проф. Кеворкян обясни, че въпреки временното спиране на имунизирането с нея в някои европейски страни, спорната партида е почти изцяло използвана. Съпоставяйки внесената в системата информация за нежелани реакции от нея и от други партиди се вижда, че от другите има дори по- голям брой такива реакции. Проф. Кеворкян предположи, че възникналата тромбоза на починалата пациентка в Авсрия е по- скоро съвпадения с вревето на ваксината, отколкото предизвикано от нея. Все пак окончателното становище ще е на проучването, което тече в момента.

Нека хората не забравят риска от инфектиране с вируса и тежко протичащо заболяване, което може да е с фатален изход. Нека не се страхуват от ваксините, да вярват на ваксините, защото те са спасяват човечеството от тежки заразни заболявания вече десетки години, каза в заключение специалистът.

Цялото интервю с проф. ани Кеворкян можете да чуете в прокачения звуков файл.
Още от категорията

350 електрически тротинетки тръгнаха в Пловдив

350 нови електрически тротинетки са вече на разположение на пловдивчани на различни локации-  част от които Централната зона, кварталите „Мараша“ „Кършияка“, зоната около ЖП гарата и всички университети. На страницата на Общината са  посочени позволените територии за паркиране и придвижване, както и правилата за ползване. Всички велоалеи в..

публикувано на 23.06.21 в 16:23
Столипиново живее на улицата

Столипиново с вяра в Бог и недоверие към ваксините

Хората в Столипиново са наплашени от ваксините срещу COVID-19, но една част, макар и по-малката, са склонни да се имунизират, ако бъдат убедени, че това е в полза на здравето им. Това показа анкета на Радио Пловдив на място след като служебното Министерство на здравеопазването лансира идеята си да разпространи чрез популярни сред ромите личности и..

обновено на 23.06.21 в 16:17

До 194 лв. пожизнена пенсия от частните фондове, засега

Тече последната седмица за прехвърляне на парите за втора пенсия от частен фонд в НОИ. Какви са възможностите за избор пред хората, които все още не са решили дали да получават и втора пенсия или да вземат само една като прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в Националния осигурителен институт?  Според  Даниела Петкова, член на УС на..

публикувано на 23.06.21 в 15:43
Citrus Incanus, скална роза

Млади учени от УХТ- Пловдив с продукти от етерични култури

Еньовден отбелязваме на 24 юни, тогава празнуват фармацевтите и билкарите. В програма "Ден след ден" разказваме за участието на младите учени и студентите от Университета по хранителни технологии във фестивалите, посветени на етерично-маслените растения и билки.  Тази седмица те ще презентират свои разработки на VII-я Национален фестивал на..

публикувано на 23.06.21 в 12:00

Студент създаде симулатор на машинното гласуване

Предстоящият вот на 11 юли, който ще се осъществи изцяло машинно, накара много хора да си зададат въпроса ще се справят ли с този тип гласуване.  Гражданите, гласували само с хартиени бюлетини до този момент, вече имат опцията да направят тестови-вот на симулатор, който е реплика на машините за гласуване.  Подобен симулатор създава и 21-годишния..

обновено на 23.06.21 в 10:01