Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ползата от ваксините надделява над риска от нежелани реакции

Европейската лекарствена агенция одобри ползването на четвърта ваксина срещу Ковид-19 - тази на "Джонсън и Джонсън". За нейните качества в сравнение с другите ваксини, които вече се прилагат в ЕС разговаряме с проф. Ани Кеворкян от катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет Пловдив.

Тава е втора векторна ваксина след познатата "АстраЗенека". Тя съдържа мидифициран вирус, но хората трябва да са спокойни, че той е така променен, че не може да се размножава и не води до разболяване, обясни медикът. Въведен в организма, той води до имунен отговор чрез синтез на антитела и създаване на клетъчен имунитет. Различното при тази ваксина е, че ефективността се постига с една доза. Ваксината вече се ползва в САЩ и натрупаните там наблюдения върху 44 000 души показват 67% ефективност спрямо тежките форми на заболяването, постигнато след 14 дни. В някои от изследваните региони е отчетена и ификтивност от 77- 85%. Приема се, че при ваксина с най- малко 50% ефективност е успешна, както на индивидуално, така и на популационна ниво, каза проф. Кеворкян.

"По-  добре е ваксина, макар и с по- малка ефективност, отколкото никаква, защото като поставим на кантара ползите от ваксина спрямо рисковете от нея - надделяват ползите. Това трябва да осъзнаят хората".

По отношение на дебата, който се води за риск от поставянето на "АстраЗенека" проф. Кеворкян обясни, че въпреки временното спиране на имунизирането с нея в някои европейски страни, спорната партида е почти изцяло използвана. Съпоставяйки внесената в системата информация за нежелани реакции от нея и от други партиди се вижда, че от другите има дори по- голям брой такива реакции. Проф. Кеворкян предположи, че възникналата тромбоза на починалата пациентка в Авсрия е по- скоро съвпадения с вревето на ваксината, отколкото предизвикано от нея. Все пак окончателното становище ще е на проучването, което тече в момента.

Нека хората не забравят риска от инфектиране с вируса и тежко протичащо заболяване, което може да е с фатален изход. Нека не се страхуват от ваксините, да вярват на ваксините, защото те са спасяват човечеството от тежки заразни заболявания вече десетки години, каза в заключение специалистът.

Цялото интервю с проф. ани Кеворкян можете да чуете в прокачения звуков файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06