Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият сезон у нас се открива на 1 май

| обновено на 14.03.21 в 17:11

Премиерът Бойко Борисов посети Националната астрономическа обсерватория в Рожен. 

Посещението на министър-председателя беше предавано в профила му във Фейсбук. Вчера се навършиха 40 години от официалното й откриване. Националната астрономическа обсерватория Рожен е открита официално на 13 март 1981 г., но редовната наблюдателна дейност по научни програми започва от септември 1979 г. Заедно с него беше министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на туризма Марияна Николова.
В обсерваторията могат да се обучават студенти от цяла Европа. Първият професионален радиотелескоп в Европа е монтиран именно в Рожен. Обсерваторията е свързана с оптичен интернет в края на 2018 г., обясниха от ръководството й.
Общо 100 млн. лева са инвестирани за три години в национални научни програми и обектите от Националната пътна карта, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев. И това са средствата само от бюджета, без европейските средства, уточни той.
Българският туристически сезон ще бъде открит от 1 май, информира Марияна Николова. Утре със заповед на министъра на туризма ще бъдат утвърдени мерките, които ще важат за предстоящия туристически сезон. 

По отношение на туристическия сезон ще се осигурят сигурни "зелени коридори" за всички туристи, които искат да посетят страната ни, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Обща европейска политика ще бъде участието и на България в т.нар. "електронен зелен сертификат" за пътуване. Това означава, че всеки един турист, който иска да посети страната ни, ще има три възможности - да бъде ваксиниран; да е преболедувал заболяването и да има антитела, или да има отрицателен PCR тест. "Ние ще дадем възможност на всички туристи и по този начин ще улесним предвижването на всеки един от тях", добави още министър Ангелов.

Всичко, което се прави, се съгласува с Европейската комисия, изтъкна премиерът Борисов. Страната ни има право, което е дадено от ЕК, за туристи от "трети страни", които не са от държави членки на ЕС, да бъдат допуснати в България с отрицателен PCR тест, да имат антитела, или да имат поставена ваксина, която е различна от одобрените в ЕС.

Наблюдава се "подмладяване" на пациентите с ковид, което е тенденция на национално ниво, заяви през журналисти в Смолян здравният министър Костадин Ангелов.

Той отбеляза, че към настоящия момент няма притеснения за недостиг на легла, а там, където има повишен натиск, ковид леглата се увеличават. В болницата в Благоевград ще се направи проверка, за да бъдат изяснени всички факти около смъртта на родилката, уточни министър Ангелов. Ситуацията в Смолян е контролирана, според здравния министър. В областната болница има 154 легла за ковид пациенти от общо 306 места. МБАЛ- Смолян сега разполага с 90 свободни ковид легла, с които според министър Ангелов могат да бъдат поети нуждите, ако се повиши натискът към лечебното заведение.

От Областния оперативен щаб посочиха като по-сериозна епидемичната ситуация в Златоград, където се наблюдава повишена заболяемост от коронавирус. Ако в следващите 7-10 дни няма подобрение на ситуацията в Смолян и областта, от щаба имат готовност да въведат и по-стриктни локални противоепидемични мерки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 23.04.24 в 15:56

Наесен започва строежът на Югоизточния обход на Пловдив

През есента се очаква да стартира строежът на Югоизточния обход, който е част от Околовръстното шосе на Пловдив. Това съобщи пред Радио Пловдив областният управител инж. Илия Зюмбилев, който се срещна днес с представители на АПИ заедно с кметовете на общините Пловдив и „Родопи“ Костадин Димитров и Павел Михайлов. Югоизточният обход обхваща..

публикувано на 23.04.24 в 15:48

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35