Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непоследователните мерки деморализират обществото

"Колегите и в кабинетите на общопрактикуващите ежедневно докладват, че все повече се увеличава натискът върху болниците" каза в интервю за Радио Пловдив д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз. 

"Стана ясно, че не можем да избегнем сценария, който застигна другите европейски държави. Ние сме в трета вълна. "

"Със сигурност това, че имаме опит, ни помага много. Практически не се намираме в ситуацията, в която бяхме преди година. Но винаги има случаи, в които затрудненията са повече, защото някои от нещата, които очакваме да се случат - не се случват. Това включва заболяването на по-млади хора и деца от вируса" каза д-р Маджаров.  

Изборът на Министерството на здравеопазване да не въведе национални мерки е оправдан според Иван Маджаров, тъй като "...регионалният подход във всичко е добре дошъл, дори след като мине кризата е хубаво да продължаваме да прилагаме този подход. Добре е да се отчитат особеностите на всеки регион. Не е нужно да страдат райони непоразени от кризата. Когато става въпрос за щети обаче, държавата трябва да поеме своята отговорност". 

Председателят на Лекарския съюз смята, че пълното затваряне, на този етап, е безсмислено, тъй като "ситуацията е много по-различна от тази, която беше преди година". Но все пак последователността на мерките за съсловието остават ключови "тези стъпки "едно напред, две назад" действат деморализиращо на обществото".

Д-р Иван Маджаров продължи с "...не мисля, че трябва при всеки сигнал за странична реакция да се реагира толкова припряно. Това е държавническо поведение и ако ние реагираме по този начин всеки път - ще се ваксинираме поне пет години. В крайна  сметка до сега винаги страничните действия са били причина за спиране на дадена партида, а не на цялото производство или препарат. В крайна сметка си има стандарти, които се спазват". 

Позитивите от ваксинацията са много повече от негативите, смята доктор Маджаров.

"Ако спрем ваксинация през тези 10 дни, колко от тези 200 000, които няма да бъдат ваксинирани ще се разболеят и ще умрат? Аз заставам зад това, че ваксините са безопасни и трябва да се поставят, защото ще спасят много човешки животи."

"Мисля, че спирането на ваксинационни процес се дължи на факта, че няма достатъчно ваксини в България." 

Председателят на Лекарския сюз очаква медиците да са носители на увереност към хората, тъй като "не може да има милиони ваксинирани и ние без доказана причинно-следствена връзка да внушаваме несигурност във ваксините. Никой не е длъжен да знае, той търси упора в тези, които имат познание. Не мисля, че трябва толкова първосигнално да спираме ваксинацията, защото подлагаме на риск много други хора, които желаят да се ваксинират". 

"Няма никаква опасност за хората, които им предстои да бъдат ваксинирани с втора игла от Астра Зенека,
защото дотогава вече ще са се охладили страстите и много неща ще бъдат далеч по-ясни" подчертава Иван Маджаров.

Относно бройката на ваксинираните лекар, докторът споделя, че е твърде трудно да се каже точна цифра, тъй като много от персонала на болниците е изкарал вируса, а друга част са били болни по време на ваксинацията. "При някои болници процентите ваксинирани достигат 80%, в други има 20-30%, но пък голяма част от останалия персонал се е срещал с вируса, има и трети, които изчакват, тъй като съвсем наскоро са преболедували".

Д-р Иван Маджаров споделя, че "ежедневно аз и моите колеги сме питани от свои роднини и приятели как да постъпят с имунизацията. Питат ни с коя ваксина, аз им казвам, че е важно да се ваксинират без значение с коя точно ваксина". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15