Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП пуска нова електронна услуга за данъчните декларации

За първа година ще се включат доходи от наложни платежи на декларатора

Националната агенция за приходите  пуска електронната услуга за предварително попълнените данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица. 

Новото тази година е, че в декларацията, освен доходите по трудов договор, хонорари и граждански договори, приходите от наем при отдаване на имот на юридически лица и земеделски субсидии, за пръв път ще бъдат включени още данни за получени суми от наложени платежи при търговска дейност и информация за продажба на  автомобили, собственост за по - малко от 12 месеца. 

Предварително попълнените данни могат да бъдат редактирани или премахвани, като достъпът до услугата става или с безплатния ПИК, или с електронен подпис. 

През тази година крайният срок за деклариране на доходите от физическите лица е 5 май заради празничните дни на Великден.

Важно е всеки да прояви активност за доходите си през миналата година, и да отчете дължимото като суми. 

Защо данъчните търсят данъци от физическите лица, които са в онлайн търговията, и как ще се доказва това, разказва Мария Лалева, директор на дирекция "Обслужване" в ТД на НАП Пловдив. 

Тя обясни, че за доходи получени като наложни платежи се попълват в приложение 2 от декларацията. Лалева каза, че всеки може да направи кореция на посочените данни, да ги изтрие, или да пълни друг вид сума като доход.

Мария Лалева уточни: "При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. В предварително попълнени данъчни декларации-гражданите ще могат да видят и данните, получени в НАП от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. Те ще имат ангажимента да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажба на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност. В случай че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, физическите лица ще трябва да ги посочат в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г., в срок до 30 юни."
Използването на отстъпка от 5% от данъка за довнасяне пък ще е възможно до края на март, стига данъкоплатецът да няма други задължения към хазната и да изпрати онлайн декларацията си. 
За няколко часа бе блокиран достъпът до декларациите на сайта на НАП, но проблемите бяха отстранени след 11 часа, посочи Лалева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ОбС прие декларация за връщане на Панагюрското златно съкровище в Пловдив

Общинският съвет на Пловдив прие единодушно и с аплодисменти предложението на "Браво Пловдив" Панагюрското златно съкровище да се върне в Пловдив.  Темата обедини всички групи в общинския съвет и при гласуването нямаше нито против, нито въздъражли се.  Дебатите започнаха с изказването на директора на Регионалния археологиески музей Костадин Кисьов,..

обновено на 20.06.24 в 13:03

Липсват автобуси по шест линии в Пловдив, глобяват двойно повече за климатици

Драмата не е само с климатиците, шест линии от градския транспорт в Пловдив са разбити, сутринта от 150 автобуса са излезли 120 , съобщи директорът на общинското предприятие "Организация и контрол по транспорта“ Георги Стоилов, директор, като уточни, че линиите с  номера 99, 37, 29, 17, 27 и 113 работят с 85 процента от договорения брой автобуси...

обновено на 20.06.24 в 13:03

Такситата в Пловдив вдигат и дневната, и нощната тарифа

С по-високи минимални и максимални цени ще се движат такситата в Пловдив.  Промяната бе приета по време на днешната сесия на Пловдивския общински съвет с предложение, внесено от кмета Костадин Димитров, след постъпила подписка от Асоциацията на таксиметровите превовачи.  Минималната дневна тарифа вече ще е 1.19 лв., а максималната 1.80 лв./км.  Нощем..

публикувано на 20.06.24 в 13:01

Спасиха домашна кукумявка, заклещена в комин в Чешнегирово

Заклещена в комин птица от вида „домашна кукумявка“  (Athene noctua)   е освободена с помощта на експерти от РИОСВ - Пловдив.  Те реагирали на сигнал, подаден вчера по обед  на „зеления телефон“ на екоинспекцията от жителка на село Чешнегирово, общ. Садово. Тя е съобщила, че от четири дни в комина на двуетажната й къща е заседнала птица и всички..

публикувано на 20.06.24 в 11:40

От вторник променят движението на влаковете през гара Пловдив

БДЖ предупреждава за промяна в движението на влаковете през гара Пловдив . Тя влиза в сила от вторник - 25 юни , и е във връзка с изпълнението на следващата фаза от модернизацията на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникация в гарата. Заради започналата реконструкция на Бетонния мост в града  ще бъде..

публикувано на 20.06.24 в 10:18