Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ползата от ваксините срещу Ковид-19 се вижда и е безспорна

Реакцията към АстраЗенека е по-голяма, отколкото е оправдано да бъде

| обновено на 16.03.21 в 10:44

За третата вълна и новата клиника на заболяването, за лечението с плазма, и антителата, като защита и спокойствие на преболедувалите, и още за ваксините и отговорите, които чакаме от ЕАЛ. 4 637 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 

Говорим с д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма. 

Хематологът каза, че се доверява напълно на д-р Антъни Фаучи, признат за на-големия експерт за коронавируса, който казва, че Covid-19 се движи по свой собствен и непредвидим начин. 

"Това заболяване вероятно ще протича на вълни, но по-важното е това, какво правим, за да го спрем. На първо място са започналите имунизации срещу Ковид, това е една чрезвичайна ситуация, защото се използват ваксини, които не са минали през пълния етап на реализация", посочи още хематолъгът. 

Той допълни: "Това, което се получава с АстраЗенека не е голям проблем, защото сравнително малко хора реагират, и не е ясно дали е от самата ваксина. Населението се промени в целия свят, през м.г, и реактивността към ваксините е различна. Догодина може да наблюдаваме този феномен в много по-голям аспект. Спирането на ваксинацията в редица европейски държави не е напълно оправдано, защото трябва да сравним хората, които са починали от самото заболяване, и тези починали, евентуално от ваксината."

Ботев коментира, че в страната ежегодно над 200 души имат проблеми с тромбози, и те отиват в болници, защото при тях е наличен хемолитико-уремичен синдром.  

"За всяка ваксина има различни проблеми, например последните данни за Модерна сочат, че имунизираните хора с нея, на възраст над 55 години, след 4 месеца нямат антитела. И тук е ясно, че хората между 18 и 55 години са имали антитела. Мен ме притеснява това, което може да се случва в дълготраен план, например, отключването на антоимунни заболявания, от коронавируса и от ваксините", допълни д-р Ботев. Той смята, че почти цялото население ще преболедува от коронавирус, на фона на ваксините, т.е. ваксината ще е нещо, което ще ни гарантира да не влизаме в болници, и в интензивни отделения. 

Д-р Ботев уточни, че у нас се очакват нови две ваксини, тази на Jonson&Jonson и на "Новавакс", защото те са в края на фаза три, и ще се борят с новите щамове на вируса, които вече циркулират и у нас.

По отношение на плазма за лечение на Ковид-19: "Това, което е по-различно е, че има промяна в индикациите за използване на плазмата. Трябва да се пристъпи към плазма по-рано в лечението на болните, а не едва в интензивните сектори. Това е много важно за спасяване на живота на пациентите."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53