Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ползата от ваксините срещу Ковид-19 се вижда и е безспорна

Реакцията към АстраЗенека е по-голяма, отколкото е оправдано да бъде

| обновено на 16.03.21 в 10:44

За третата вълна и новата клиника на заболяването, за лечението с плазма, и антителата, като защита и спокойствие на преболедувалите, и още за ваксините и отговорите, които чакаме от ЕАЛ. 4 637 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 

Говорим с д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма. 

Хематологът каза, че се доверява напълно на д-р Антъни Фаучи, признат за на-големия експерт за коронавируса, който казва, че Covid-19 се движи по свой собствен и непредвидим начин. 

"Това заболяване вероятно ще протича на вълни, но по-важното е това, какво правим, за да го спрем. На първо място са започналите имунизации срещу Ковид, това е една чрезвичайна ситуация, защото се използват ваксини, които не са минали през пълния етап на реализация", посочи още хематолъгът. 

Той допълни: "Това, което се получава с АстраЗенека не е голям проблем, защото сравнително малко хора реагират, и не е ясно дали е от самата ваксина. Населението се промени в целия свят, през м.г, и реактивността към ваксините е различна. Догодина може да наблюдаваме този феномен в много по-голям аспект. Спирането на ваксинацията в редица европейски държави не е напълно оправдано, защото трябва да сравним хората, които са починали от самото заболяване, и тези починали, евентуално от ваксината."

Ботев коментира, че в страната ежегодно над 200 души имат проблеми с тромбози, и те отиват в болници, защото при тях е наличен хемолитико-уремичен синдром.  

"За всяка ваксина има различни проблеми, например последните данни за Модерна сочат, че имунизираните хора с нея, на възраст над 55 години, след 4 месеца нямат антитела. И тук е ясно, че хората между 18 и 55 години са имали антитела. Мен ме притеснява това, което може да се случва в дълготраен план, например, отключването на антоимунни заболявания, от коронавируса и от ваксините", допълни д-р Ботев. Той смята, че почти цялото население ще преболедува от коронавирус, на фона на ваксините, т.е. ваксината ще е нещо, което ще ни гарантира да не влизаме в болници, и в интензивни отделения. 

Д-р Ботев уточни, че у нас се очакват нови две ваксини, тази на Jonson&Jonson и на "Новавакс", защото те са в края на фаза три, и ще се борят с новите щамове на вируса, които вече циркулират и у нас.

По отношение на плазма за лечение на Ковид-19: "Това, което е по-различно е, че има промяна в индикациите за използване на плазмата. Трябва да се пристъпи към плазма по-рано в лечението на болните, а не едва в интензивните сектори. Това е много важно за спасяване на живота на пациентите."

Още от категорията

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03

Индийският вариант на КОВИД-19 е по-заразен, но не е по-опасен

Новият, индийски вариант на коронавируса, който бе открит у нас в Плевен, не е по-опасен от останалите, а е по-заразен. Това обясни в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив имунологът и вирусолог акад. Богдан Петрунов . По думите му, откриването и у нас на индийския вариант е очаквано, защото такива вече са намерени в Румъния и Гърция, както..

публикувано на 18.06.21 в 08:46

Трябва да популяризираме позицията ни в спора с РСМ

Поредица от срещи провежда в столицата македонският премиер Зоран Заев. От тези срещи не се очакват конкретни резултати, освен да потвърдят добронамереността на двете страни да бъдат решени проблемите, заради които България не дава подкрепата си за начало на преговорите за членство в ЕС на югозападната ни съседка.  С историка доц. Даниел Вачков ,..

публикувано на 17.06.21 в 16:39
От ляво на дясно: Заместник-министър Иван Демерджиев, министър Янаки Стоилов и заместник-министър Мария Павлова

Служители пречат на проверките в съдебната система

Редица нарушения са открити в системата на правосъдието при проверки в структурите на ведомството през последния месец. Събрана е  значителна по обем информация за дейността на специализираните съдилища и прокуратури. Заварени са спорни обществени поръчки за милиони левове.  Заради поредица от нередности в Агенцията по вписванията министър..

обновено на 17.06.21 в 14:51