Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жители на 4 села против удължаването на кариерите над Белащица

Протестната подписка заедно с възраженията са внесени в РИОСВ - Пловдив

Близо 1000 души от 4 села в Родопската яка са се подписали в протестната подписка против удължаването на концесията на кариерите над Белащица. Над 400 души са от Белащица, още толкова от Марково и повече от 200 души от Гълъбово и Цар Калоян, съобщи за Радио Пловдив кметът на Белащица Костадин Николов.

"Ако бе топло и пловдивчани масово бяха на вилите си, протестната подписка щеше да набъбне внушително", коментира Еню Илиев, който живее в Гълъбово. 

Кметът на Белащица уточни, че протестната подписка заедно отрицателното становище на община „Родопи“ и с десетки възражения от граждани срещу удължаването на концесията вече са внесени в РИОСВ – Пловдив. Очаква се становището на екоинспекцията.

Припомням, „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД внесе инвестиционно намерение за удължаване с 15 години на концесията на 2-те кариери над Белащица за добив на инертни материали. Срещу това обаче протестират от години жителите на близките 5 села, които се оплакват от замърсен с прах въздух, шум, разбити пътища и натоварен трафик от тежкотоварните камиони. Работата на кариерите бе спряна през февруари миналата година със заповед на министъра на енергетиката, която обаче концесионерът обжалва във ВАС. 


Още от категорията

Ваксинират само децата над 12 години и то с „Пфайзер“

Заради множество постъпили запитвания Министерството на здравеопазването информира, че от 3 юни децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу Covid-19 с ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани, трябва да ги заведат при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Поставянето..

публикувано на 21.06.21 в 16:05

Нова рокада в полицията в Пловдив

Радослав Начев изпълнява вече функциите на началник сектор "Специализирани полицейски сили" при полицейската дирекция в Пловдив.  Днес той е бил представен пред служителите в сектора от зам.-директора Петър Тодоров и началника на отдел "Охранителна полиция" Костадин Костов. Радослав Начев, който е в системата на МВР от 15 години, беше началник..

обновено на 21.06.21 в 14:40

Арестуваха контрабанден алкохол в Пазарджик

Голямо количество алкохол е иззет при акция на служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик.  При проверка в складово помещение на частна фирма, което били обособено като данъчен склад, са открити бутилки с алкохол, брандирани без разрешение с етикети на две известни марки.  Иззети са близо  13 500..

публикувано на 21.06.21 в 14:39

В Първомай арестуваха пиян мъж, налетял на пътни полицаи

Мъж бе задържан за проявена агресия към служители на реда в Първомай.  Към 4 часа в неделя екип на районното управление спрял за рутинна проверка лек автомобил „Фолксваген“.  От колата обаче слязъл 48-годишен пътник във видимо нетрезво състояние. Той започнал да обижда униформените и се опитал дори да удари единия от тях.  Отведен е за срок до 24..

публикувано на 21.06.21 в 13:04

Дадоха старт на обновяването на пречиствателната станция в Пловдив

С официална церемония и първа копка започна обновяването на пречиствателната станция в Пловдив, която е най-големия обект от проекта за водния цикъл на града. Кметът Здравко Димитров отбеляза, че днес е хубав ден както за Пловдив, така и за селищата от община „Родопи“, които също  ще бъдат включени в  проекта на стойност от 70 милиона..

публикувано на 21.06.21 в 12:57