Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската ваксина е обещаваща, може да се прилага и на спрей

На онлайн форума "Наука за бизнес 2021" предприемачите могат да се убедят, че българската наука създава конвертируем продукт, заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Стефан Хаджитодоров, заместник-председател на Българска академия на науките. 

Около 20 разработки са представени по време на форума, в който се регистрираха над 500 участници. "Целта е взаимодействието между науката и бизнеса", посочи професорът.

Той сложи акцент върху представения прототип на българската ваксина срещу COVID-19, която, по думите му, има поне 2 големи предимства. "Българската ваксина може да се съхранява спокойно в най-обикновен хладилник, като може да не се инжектира, а да се приема като спрей. Има и други предимства, но те са по-специфични", посочи още проф. Хаджитодоров.

Той обясни, че за внедряването на българската ваксина, която нарече "обещаваща", е нужно финансиране. "За да продължат експериментите, трябва да се купи апаратура за 120 000 евро, което на фона на досегашните разходи е нищо. А за самото внедряване на българския продукт, ще са нужни около 5 милиона лева", каза още зам.-председателят на БАН.

Проф. Хаджитодоров разказа и за разработката на PCR тестове за откриване на патогени, които да бъдат внедрени в производството. "Предимствата им са, че са доста по-евтини и с много висока степен на достоверност", посочи той.

Интерес предизвиква и специално устройство за обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии с ултравиолетова светлина, разработено от Централната лаборатория по приложна физика към БАН, ситуирана в Пловдив.

Цялото интервю на Антоанета Петричанска с проф. Стефан Хаджитодоров е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35