Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гражданите питат за правата си в локдауна на MyWork.bg

MyWork.bg е българска платформа за юридически отговори на въпроси, свързани с правата на работното място. Платформата е абсолютно безплатна алтернатива на скъпите юридически консултации. Платформата работи от месец и половина, а неин основател е Тодор Капитанов.

Най-често гражданите питат за правата си в локдауна“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Тодор Капитанов, експерт по трудово право в КНСБ. Той допълва, че често задаваните въпроси касаят мерките 60/40, 80/20, „Родители в заетост“, „Запази ме“, която осигурява на спрените от работа 75% от доходите, които са вземали в предходния месец.

Гражданите се интересуват за правата си при уволненията, за възможните обезщетения, болнични, процедури при бременност и пенсиониране, допълнителни отпуски, обезщетения за безработица“ – изреди Капитанов.

95% от ползвателите на платформата анонимно и безплатно са получили своите отговори – изтъкна експертът, като допълни, че това им е коствало 2-3 минути. Той призова още работниците да подават сигнали до институциите, ако срещнат дискриминационно отношение на работното си място, свързано с желанието им за ваксинация.


Още от категорията

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56
Акад. Богдан Петрунов

Няма как да постигнем колективен имунитет през тази година

Академик  Богдан Петрунов е наш събеседник, за новите щамове и ваксините, за трета доза от "Пфайзер" и "Модерна", или как ще продължава имунизацията до достигане на колективен имунитет в България.  Известният наш алеголог и имунолог подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. "Тя показа..

обновено на 07.05.21 в 11:17
Петър Славов

Машинното гласуване няма пороците на чувалите с бюлетини

Адвокат  Петър Славов питаме за промените в Изборния кодекс, за атакатуването на текстове в него от ГЕРБ в Конституционния съд, както и за оттеглената кандидатура на Красимир Ципов за председател на ЦИК, и за свиканите нови консултации в петък при президента.  Петър Славов отбеляза в началото, че председател на ЦИК не е задължително да бъде излъчен..

обновено на 07.05.21 в 10:26

"Рестартирай Европа" - COVID-19 и имунизационния календар

Седмицата от 26-ти април до 2-ри май e обявена за Европейска имунизационна седмица като мотото й бе „Ваксините сближават“. Тя се отбелязва от 2008-ма година и за малко повече от десетилетие се превърна в глобална инициатива в подкрепа на ваксините срещу заразните болести. Тази година тя съвпадна с най- мащабната до момента кампания срещу..

публикувано на 07.05.21 в 09:59

Най-ценен е човешкият живот, да се самосезираме за смъртта

За бъдещето, за миналото, за интерпретациите днес и за националния дух в една светла и празнична седмица, но натоварена със силни политически страсти, разговаряме с Георги Господинов, който днес празнува имен ден. Преди няколко седмици той получи наградата на фестивала „Узедомски литературни дни“, която е в подкрепа на „европейския диалог..

публикувано на 06.05.21 в 12:35