Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиобаза Граф Игнатиево почете своя 91-годишен ветеран

В Авиобаза Граф Игнатиево с прочувствена и тържествена церемония бе почетен  достолепен ветеран, сочен от самите летци там като  "живата история"  на първите дни  на съвременната ни бойна авиация от епохата на реактивните самолети. Запасният подполковник Ангел Кибарски  е един от първите летци, усвоили реактивните самолети в България на летище Граф Игнатиево през далечната 1951 г.

Той е роден на 18 март през 1930 г. в пловдивското село Борец. 

За пръв път се „докосва“ до самолет  на тогавашното летище Граф Игнатиево, където постъпва като ученик – летец  в аероклуба през 1949 г. В края на обучението си  там и с цели 23 часа нальот, първата крачка в авиацията за него вече е направена.

Следва пълното обучение в НВВУ Долна Митрополия, транировки, облитания, теоря и практика.

В живота на Ангел Кибарски настъпва първият важен момент – избран е в малобройната група привилегировани български пилоти  за обучение на реактивен самолет в тогавашния СССР. 

Започнали обученето си с минимален опит и на витлови самолети, българските летци  уверено усвояват реактивните изтребители ЯК-23 и МиГ-15.

Завърнал се в края на 1951 г. в България, Ангел Кибарски е сред петимата летци  у нас, поели първите бойни  дежурства в небето с реактивни самолети от ново поколение.

Следват още тренировки и трупане на безценен летателен опит.

На него разчита тогавашният командир – инструктор полковник Калпакчиев, при извършването на първото демонстративно катапултиране от учебен МиГ-15.

Днес Ангел Кибарски разказа и допълнение към тази история – за второто си катапултиране, вече не учебно и не тренировъчно, а принудително, след ситуация, която сам той определя като своя непростима грешка във въздуха.

"И до днес не мога да си простя загубата на безценната бойна машина", разказа  безспорният въздушен ас.

За срещата с 91-годишния ветеран в Авиобаза Граф Игнатиево пристигнаха висши  офицери и  командващият  Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Чуйте и вижте още във видео-репортажа:

Въздушните асове на България


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17