Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възобновява се ваксинацията с Астра Зенека

| обновено на 19.03.21 в 11:05

От днес, 19 март, у нас се възобновява имунизирането срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca
Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов на брифинг за становището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) относно безопасността на оксфордската ваксина, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.
"Европейската агенция по лекарствата потвърди ефикасността и безопасността на оксфордската ваксина. Направен е изключително задълбочен анализ на всички данни, както от предклиничните и клинични изпитвания, така и на наличните след издаването на разрешението за употреба. Ваксината досега е приложена при близо 20 милиона души в Европейската икономическа общност и Великобритания. Резултатите доказват, че няма никакъв проблем ваксината да бъде прилагана" – заяви Кирилов.
Директорът на агенцията издаде заповед, на чието основание от днес ще бъде възобновена имунизацията с оксфордската ваксина. 
"Всички, които са записани в електронния регистър за ваксинация, ще бъдат уведомени чрез есемес или имейл кога да се явят в съответния пункт за имунизиране срещу COVID-19 с Астра Зенека", коментира заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.
Няма причинно-следствена връзка между ваксинацията и смъртта на 57-годишната жена от пловдивското село Йоаким Груево. Това  съобщи на извънреден брифинг снощи директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов,  като уточни, че при извършената съдебно-медицинска експертиза не се наблюдават тромбози. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шофьор помете майка с две деца в количка

Кола блъсна майка с две деца в количка, жената и едното от тях  са в болница.  Инцидентът е станал  на  бул. "Руски“ в Пловдив в ранния следобед,  в отсечката  между Централна гара в посока Бунарджика.  Там  електромобил "Хюндай“ не успял да спре навреме и ударил неправилно пресичащата пътното платно 48-годишна пешеходка. Тя бутала детска количка..

обновено на 25.09.24 в 15:07

Археологията няма да попречи Бетонният мост да е готов до Коледа

Срокът за изграждането на новия Бетонен мост в Пловдив няма да бъде променен, заради изискването проектът за съоръжението и за модернизация на жп линията да бъде съглусван от НКЖИ с Националния институт за недвижимо културно наследство във връзка с откритите това лято археологически находки. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Емил Манчев,..

обновено на 25.09.24 в 13:45

Откриха 78-ото издание на Международния технически панаир в Пловдив

"Това издание на Международния технически панаир е посветено на секторите от индустрията, които стават всички по-важни за икономиката - енергетика, дигитални технологии, строителство, както и индустрии, свързани с развитието на кръговата икономика". Това каза при откриването на изложението в Пловдив заместник-министърът на икономиката Давид Сукалински...

публикувано на 25.09.24 в 13:43

Девет училища в областта с нови директори

Регионалното управление на образованието-Пловдив оповести резултатите от проведените конкурси за директори на училища в областта. Работилият като експерт в РУО-Пловдив Любен Жилков от тази учебна година е директор на Основно училище "Отец Паисий" в Асеновград. Другите избрани ръководители на учебни заведения в региона са: Павлин Жеков - ОУ„Св. Княз..

публикувано на 25.09.24 в 13:24

"Зелена светлина" за югоизточния обход на Пловдив

Започва доизграждането на югоизточния обход на Пловдив. Трасето, което е в участъка от пътен възел Скобелева майка до изграденото кръгово кръстовище на пътя за Асеновград, е с дължина приблизително 5 км.  С изграждането на отсечката транзитният трафик, идващ от АМ „Тракия“ и Свиленград в посока Асеновград и Смолян, ще бъде изведен от Пловдив...

обновено на 25.09.24 в 11:04