Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа": Пандемията не спря дуалното обучение

Дуалната форма на обучение на учениците от професионалните гимназии се оказа удачна и в условията на коронавирусната пандемия. След като от 15 март учениците отново преминаха на онлайн обучение, практиката във фирмите им се запази, което съхрани пълноценно и процеса в усвояването на професия.

В Пловдив има 24 дуални паралелки в 6 професионални гимназии. Първото учебно заведение, което приложи дуалната форма на обучение, е Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“.

Директорът Константин Костадинов сподели, че онлайн обучението е съвместимо с дуалната форма на обучение, която дава възможност на учениците на практическо усвояване на професията. Гимназията тази година е с 11 дуални паралелки с ученици от горните класове. Директорът Костадинов изтъкна, че фирмите в техния бранш имат нужда най-вече от специалисти в производството на мебели.

Ученици от дуалните паралелки в гимназията споделиха своите оценки за тази форма на обучение.

Петър Хамбарлийски е от 11 клас, практикува във фирма за производство на мебели и счита, че тази форма на обучение е най-прекият път към професията.

Тиана Найденова е от 10 клас, специалност интериорен дизайн. Тя счита, че практиката в дуалната форма ги учи на труд и им дава представа за целия процес на създаването на един продукт.

Коронавирусната пандемия промени и процеса на обучение в извънкласните форми на учениците. Занаятчийско училище трябваше да отвори врати в 20 работилници в Стария град в началото на месеца, но пандемичните мерки отложиха старта му за края на март. 20 майстори ще обучават 100 деца от 5-и до 12-и клас на занаяти като рисуване върху стъкло, керамика, гайтанджийство, иконопис и др.

Процесът на обучение е съобразен с извънредните пандемични мерки – заяви Албена Халачева, сътрудник в Регионалната занаятчийска камара. Занаятчийските работилници ще отворят врати в края на март, ако разбира се, мерките около пандемията позволят това.


БНР подкасти:

Още от категорията

Борбата не е за пари, а за правила срещу украинския дъмпинг

Имаме сгрешена политика в земеделието.  Когато тръгнахме да влизаме в Европейския съюз, ние земеделците  с голяма надежда решихме, че нещата тръгват по нов път и за известно време бяхме обнадеждени, но постепенно дойдоха разочарованията, защото Европа гледа новите членове и специално  България, както мащеха децата си.  В един момент се оказа,..

обновено на 21.09.23 в 09:25
Калоян Стайков

Либерализация на цените не означва непременно поскъпване

Освобождаването на цените на тока за битовите потребители би могло да влезе в сила от 1 януари 2026 година-както е заложено в проектопромените в Закона за енергетиката, които ресорната комисия в Народното събрание одобри на първо четене.  Дълго отлаганата стъпка се свързва основно с поскъпването на  тока за бита, макар че тази последователност не..

публикувано на 19.09.23 в 15:36

Животновъдите искат не само пазари, но и субсидии

"Подкрепяме протеста при това тежко положение на рисково оцеляване. В момента ние продаваме нашата продукция под себестойност и тази разлика няма кой да я поеме. Не виждам как, ако човек е реалист, как може да не иска да изрази своето недоволство към случващото се в бранша". Това заяви председателят на ОС на Националната асоциация на биволовъдите в..

публикувано на 19.09.23 в 10:49

Пчеларският сектор е в дълбока криза

"Проблемите в нашия сектор са изключително големи. Ние подкрепяме националния земеделски протест, тъй като много години те бяха неглижирани. Има забавяне на кризисните мерки за сектора, забавяне на откриването и на прием за интервенциите и не на последно място - несформиране на т.н. Съвет по пчеларство, който трябва да се сформира към МЗХ, съгласно..

публикувано на 18.09.23 в 11:42

Без вносен слънчоглед няма да можем да работим

"През миналата година цената на слънчогледа беше 2000 лева на тон- такава беше цената според международната конюнктура. Но тая година от Украйна влиза слънчоглед и е нормално да влезе", коментира  Иван Ангелов, собственик на завод за преработка на слънчоглед. По думите му, цената на украинския слънчоглед е 720-730 лева за тон и не е много по-ниска от..

публикувано на 18.09.23 в 11:42