Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Налагат ли се промени в Центъра за приобщаващо образование

В писмо до МОН, част от Регионалните центрове за приобщаващо образование в страната се обявиха тази седмица срещу промените в правилника за дейността им. Синдикалните организации имат опасения от предстоящото прехвърляне на права на Регионален център – София по отношение на останалите региони.

Според предложените текстове директорът на столичния център осъществява мониторинг на национално ниво на дейността на директорите на центровете в страната. Това наблюдение касае планирането и организирането на допълнителната подкрепата за личностно развитие на децата и учениците, поддържа информация за броя на педагогическите специалисти и планира квалификационната им дейност. 

"Мотивите за избора на Регионален център София – град са дискриминационни, фаворизиращи конкретна институция и създаващи усещането, че „всички останали са изоставащи, второстепенни и нуждаещи се от допълнителна подкрепа за развитие", каза Зорница Стоянова, психолог от 12 години в центъра в Пловдив. 

„Създаването на още едно управленско звено между първостепенния разпоредител, в лицето на МОН и Регионалните центрове за подкрепа процеса на приобщаващото образование, крие риск от увеличаване на бюрокрацията, загуба на регионалните цели, снижаване на креативността, иновативността и предприемчивия дух“, се казва във възражението до просветното министерство.

 "Готвените новости крият риск от увеличаване на бюрокрацията, загуба на регионалните цели и снижаване на креативността“, категорични са от пловдивския център. В него се обучават над 550 деца, които имат нужда от специална програма, допълваща тяхното развитие. 

За проблемите, разговор с психолога Зорница Стоянова, която работи с най-малките деца със специални образователни потребности. Повече може да чуете от интервюто, в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18