Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в САЩ искат повече секции за вота

| обновено на 20.03.21 в 15:51
4
Елена Хамбарджиева
Снимка: личен архив

Българи, които живеят в САЩ, се борят срещу ограниченията от 35 изборни секции за парламентарния вот на 4 април в страната. Те обжалват във ВАС решението на Централната избирателна комисия. Жалбата е подадена от българи от секции, които не са открити.  Даниел Дженев коментира пред Радио Пловдив от Чикаго

"Секциите в Америка, като страна извън ЕС - имаме ограничения от 35, а заявленията, които са събрани в САЩ, са за 46 секции. Това показва увеличена активност". По изчисления на Дженев, без възможност да гласуват в своя град, са около 12 % от българските гласоподаватели в Америка въз основа на подадените заявления.  "Тук всеки един щат в Америка е като една държава" - допълва Дженев. 

Кръстина Ренолдс, която е една от подалите жалба за "отрязването на секцията им", както тя го нарича, в Сан Антонио, Тексас, сподели за 4 часа път в едната посока и съответно 8 часа, за да гласува в най-близката до нейния град секция.

Радостин Николов пък живее в Нейпълс, Флорида и казва, че неговата секция е „отрязана“ за втори път. Това е и личната му мотивация също за жалба до ЦИК чрез съда за втори поредни избори.

"Това, което може да стане в Съда, е делото да се прехвърли в Конституционния съд (КС) и КС да преразгледа делото и да реши, че  този закон не съответства с Конституцията - това е нашата надежда" - коментира от Ню Йорк и Елена Хамбаржиева. 

По думите на Елена, решението по жалбата им се очаква днес. А независимо какво е, те ще продължат да се борят за повече секции за гласуване.  

Разговорът с българите в САЩ е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Модерна инсталация на Римския стадион провокира пловдивчани

500 сребърни чували с неясно съдържание бяха струпани на Римския стадион. Гледката удиви минаващите покрай тях пловдивчани.  Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2-ри септември. Тя е част от Есенния салон на изкуството. "Инсталацията е вид надграждане на..

публикувано на 30.08.22 в 15:31

Пет мобилни секции за карантинираните в Пловдив

Пет подвижни секционни избирателни комисии за карантинирани и хора в изолация ще бъдат създадени в Пловдив. Това предлагат от Община Пловдив на базата на подадените до 10 ноември 63 заявления за гласуване от избиратели, съобщи в интервю за Радио Пловдив секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Предложението вече е изпратено до 16-та..

публикувано на 11.11.21 в 13:48

Изборните бюлетини пристигнаха в Пазарджик

Бюлетините за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември бяха доставени по обяд пред Областната администрация в Пазарджик. Общият им брой за двата избора в областта е 482 000. При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани до Областна администрация Пазарджик и днес ще бъдат предадени по график на..

публикувано на 10.11.21 в 12:31

Хартиените бюлетини за вота в неделя пристигнаха в Пловдив

Със  засилена полицейска охрана в Областната администрация на Пловдив пристигнаха 1 205 000 хартиени бюлетини, предназначени за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. 617 000 бройки са предназначени за избирателните секции в 16 МИР Пловдив град, а 588 000 за МИР 17 Пловдив област...

публикувано на 08.11.21 в 13:58

ВАС отмени решението на ЦИК за броенето на разписките

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, съобщиха от съда. Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на..

публикувано на 04.11.21 в 13:01