Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не съм песимист, ядосан съм на неадекватните мерки за бизнеса

| обновено на 22.03.21 в 10:35

Бизнесменът Иван Иванов е представител на Асоциацията на ритейл парковете в Пловдив. Освен, че има търговски обекти в моловете, той е и производител. Определя влизането в новия локдаун, като комплексен и сложен проблем за бизнеса, който представлява.

"Първо трябва да мислим за здравето, но правейки го,  съсипваме икономиката. Много бизнеси не могат да издържат на затварянията. Държавата трябва да има механизма да помогне на пострадалите, но възстановяването ще бъде трудно и ще отнеме 2 – 3 години", каза в интервю за Радио Пловдив Иванов. 

Според него правителството трябва да обърне внимание на персонала, който работи в моловете и търговските центрове, защото те също са на първа линия. Искането на Асоциацията е тези служители да бъдат включени в приоритетните групи за ваксинация, както са учителите и администрацията. Иван Иванов даде пример с управляваните от него търговски обекти, които преди локдауна, са поставени под карантина, заради заболели търговци. 

"Желанието ни е помощите и икономическите мерки да бъдат бързи. Забавянето може да има административни обяснения, но хората имат нужда от помощи сега. Тези средства и без това са неадекватни, а за бизнеса мерките са популистки", каза той и посочи, че собствениците на моловете, въпреки затварянето на търговските обекти в тях, продължават да начисляват наеми в пълен размер. 

"Това е потъване със 70 – 80 хиляди лева на месец, ако имате няколко търговски обекта. И това е месеци наред. Имаме здравна криза, помагаме тя да отшуми, но по мое мнение здравните власти не се справят. Затварят ни когато има пикове в търговията, а ни отварят през февруари, който е най- слабият месец", коментира Иванов.

От Асоциацията на ритейл парковете смятат, че в тази ситуация гъвкавост от страна на собствениците е невъзможна. Разчитат да има помощи поне за персонала и са категорични, че  бизнесът е оставен на самоунищожение, защото е налице проява на неадекватно отношения от страна на администрацията.

До момента Иванов се е възползвал от мярката 60 на 40, но смята, че и там има пропуски, които не позволяват получаване на средства по нея.  Изводът му е, че много бизнеси ще бъдат поставени във фалити и то фалити с дългове. Прогнозата му е, че  локдаунът няма да е 10 дни, а по- продължителен с кратко отваряне само за изборите. 

"Очакваме интелигентно и адекватно решение на проблемите ни. Не съм песимист, ядосан съм! Работя с други контрагенти от чужди държави и знам какво се прави там. Това е пореденият провал на нашата държава.  Толкова ли няма адекватни професионални. Ако оставят бизнесът да си върши работата, ние знаем какво да правим", каза в заключение Иван Иванов. 


Още от категорията

Най-ценен е човешкият живот, да се самосезираме за смъртта

За бъдещето, за миналото, за интерпретациите днес и за националния дух в една светла и празнична седмица, но натоварена със силни политически страсти, разговаряме с Георги Господинов, който днес празнува имен ден. Преди няколко седмици той получи наградата на фестивала „Узедомски литературни дни“, която е в подкрепа на „европейския диалог..

публикувано на 06.05.21 в 12:35

Има риск от хаос при машинното гласуване на извънредните избори

„Преди избори – всички управляващи, се опитват някак си да ремонтират и изкълчат изборното право, за да им даде предимство. Но статистиката неумолимо доказва, че такова предимство не могат да получат с такива конюнктурни ремонти на изборния закон. Последното изменение на Изборния кодекс дава информация за две опасни явления. От една страна –..

публикувано на 06.05.21 в 11:25
Иво Инджов

Новите партии с по-голям шанс за кабинет след изборите

„Считам, че на предстоящите извънредни парламентарни избори не е предопределено повторението точно на сегашната конфигурация. Може да се прогнозира, че ще има по-добро представяне на така наречените партии на протеста и по-слабо представяне на партиите на статуквото, тоест БСП, ГЕРБ и ДПС“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 06.05.21 в 10:52

Близо 5000 души се ваксинираха в Пловдив по празниците

От великденските празници до 9 май в Пловдив и региона има зелени коридори за имунизация. Те включват повечето вече познати за ваксинация места, но единствените, които работят в рамките на всички празнични дни, са ваксинационният център на ДКЦ Пълмед и “Медикус”, който е в сградата на ДКЦ 1, намиращо се на понеделник пазара.  Ваксинационни..

обновено на 05.05.21 в 20:15

Логистиката около машините ще е препъникамък за вота през юли

На 11 май започва да действа новата ЦИК, като на тази дата ще бъде разпуснат и парламентът – обяви днес президентът Радев. „ Новата ЦИК е с 2/3 от членовете на старата избирателна комисия, така че надявам се колегите имат своя опит, но проблемите ще бъдат свързани предимно с машинното гласуване “ – заяви в интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 05.05.21 в 16:33