Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БНТ Пловдив прави, показва и пази история вече 50 години

Преди 50 години на този ден Регионалният телевизионен център на БНТ в Пловдив прави първото си пряко излъчване в ефир. В началото работи само като телевизионно студио.  От 5 август 2008 г. с решение на Съвета за електронни медии името на излъчваната регионална телевизионна програма "Телевизионен канал Пловдив" се променя на "БНТ Пловдив". От 16 октомври 2011 г. "БНТ Пловдив", заедно с другите регионални канали на БНТ, става част от националната обществена телевизионна програма БНТ2.

Цялата 2021 година ще е празнична за екипа на телевизията, която има в биографията си предавания като "За един милиард" и "Адрес 4000" - изключително новаторски за своето време, разказали стотици бизнес и човешки истории.  През тези години пловдивската телевизия произвежда и десетки филми - документи на времето и на историята на Пловдив. 

По повод на юбилея БНТ Пловдив подготвя документален филм, в който в центъра ще са не "емоциите и кухненските ни преживянания, а събитията, които екипите са показали", каза директорът на телевизията Десислава Шишманова. Не трябва да се забравят имена като Живко Желев, Нери Терзиева, Пепа Славчева, Евгений Тодоров, Николай Галов, Наско Начев и още много, които са свързали живата си с телевизията. 

Десислава Шишманова благодари на днешния екип на БНТ Пловдив, в който всеки се чувства на мястото си и има своето лично поле за изява. Днес той произвежда значително съдържание за новините на БНТ 1 и БНТ 2, както и за първи път в историята  на първи канал регионалните центрове правят предаване в много силния пояс от 17.00 до 18.00 часа. Създава и много предавания за културно- информационния канал БНТ 2. 

"Иска ми се културните институти да припознават в нас партньор, който е част от процесите,  в които съвременните артисти изразяват себе си, каза още Десислава Шишманова, припомяйки, че няма значим културен факт в Пловдив, който да не е съхранен от камерите на БНТ Пловдив. 

Да бъдем здрави, да не губим любопитството към професията и да продължаваме тенденцията БНТ да отстоява професионалните стандарти на телевизионната журналистика и да се бори за доверието на зрителите и за истинските неща"

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Пътуваме до Занзибар от уюта на дома

Ако искате да се пренесете в Занзибар от уюта на дома ви, то ще имате тази възможност да го направите. Теди и Марто - страстни любители на пътешествията и новите преживявания са виновниците за предстоящото приключение в Занзибар. То ще се състои на 19-ти май от 20.00 часа.  Защо Занзибар е наричан островът на подправките? Какви са характеринте ястия?..

публикувано на 12.05.21 в 10:25

Великите европейци - Джеръми Бентъм

Телата на повечето велики европейци от нашата поредица, почиват в мир. Гробът им се знае, всеки може да сложи цвете или да го заплюе. Има някои, чиито тела са изгубени или не се знае къде са погребани.  Случаят с Джеръми Бентъм обаче, британски философ, писател и теоретик на правото, е наистина уникален. Мъртъв от близо 200 години, можеш да..

публикувано на 12.05.21 в 10:15

Пловдив се включва в юбилейната "Нощ на литературата"

Пловдив се включва с 10 читателски гнезда в 10-тата Нощ на литературата в България Съвременна европейска литература в нови български преводи ще бъде представена и тази година на юбилейната 10-та Нощ на литературата. Литературният хепънинг ще бъде на 12 май 2021 г. и в него ще се включат 14 големи български града. Проектът е иницииран и се..

публикувано на 12.05.21 в 07:31

Млад фотограф показва "Аз съм Българка!" в Балабановата къща

Изложбата "Аз съм Българка!", която ще бъде открита, в Балабановата къща, е третата  част от едноименния проект на младия фотограф Радослав Първанов,който от 15 години се специализира в сферата на изкуството. Родом е от град Габрово. Отдаден на каузи, които популяризират България и българското. Фотографиите му, част от проекта, разкриват уникалната..

обновено на 11.05.21 в 10:21

Пак отлагат Hills of Rock, този път за следващото лято

Организаторите на рок фестивала Hills of Rock за втора година отлагат международния фестивал в Пловдив.  Причината е, че заради продължаващата пандемична обстановка много рок групи отлагат турнетата си.  Новите дати са 21 – 23 юли 2022 г.  „Искрено вярваме, че Hills of Rock ще се завърне на Гребния канал в Пловдив през юли 2022 с пълна сила и..

публикувано на 11.05.21 в 09:49