Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да бъдем оптимисти - пандемията ще има край

"Предстои да оповестим изследване за разпространението на тревожните разстройства по време на пандемията от март миналата година досега в България", каза по Радио Пловдив доц. Христо Хинков, който е директор на Националния център по обществено здраве  и анализи. Индикаторите, по които се прави това изследване, са обявените случаи на домашно насилие, опити за самоубийства, както и  употреба на психотропни средства. 

"Нямаме възможност да изследваме това състояние чрез анкети, затова избираме този метод", обясни доц. Хинков

"Очаквам, че тази епидемия ще се обезсили, ще си отиде и хората ще си върнат стария начин на живот. Единственото, което мога да им препоръчам, е да бъдат оптимисти, да вярват, че това нещо ще има край. Защото влизането в невротичността, в тревожността е, когато не виждаш перспектива. Когато виждаш как всичко се затваря около теб и едва ли не оставаш завинаги в това затворено пространство, добави доц. Хинков.

Той апелира към журналистите да не употребяват определението "новата нормалност". "Това е абсолютно тревожно, погрешно послание към хората. Няма нова нормалност. Има една нормалност и тя е тази, която ние познаваме. Ние ще се върнем към нея аз съм дълбоко убеден".

Христо Хинков смята също така, че за тревожността помага и прекаленото фиксиране върху броя на заразените и на починалите. "Трябва да се забрани съобщаването на цели числа. Трябва да се съобщават съотношения, защото тогава човек добива представа за реалните размери на това бедствие".


Още от категорията

Равносметката на двама депутати от Пловдив за 45-то НС

 Две от новите лица  -  Иван Петков от БСП и Ивайло Старибратов от Демократична България коментират за Радио Пловдив свършеното в Народното събрание през изминалия месец. Като неуспешна определя работата на Народното събрание пловдивския депутат -  Иван Петков от ПГ на „БСП за България“ . Той коментира, че е очаквал това Народно..

публикувано на 07.05.21 в 15:50

Браншът иска Георги Щерев да е служебен министър на туризма

Между 70 и 80 % заетост на хотелите в СПА столицата на Балканите - Велинград, отчетоха за празниците около Великден и Гергьовден представителите на туристическия бранш. В много от хотелите получихме много по - голяма заетост, отколкото очаквахме , заяви пред  Радио Пловдив Златко Златанов ,  председател на сдружението на хотелиерите и..

публикувано на 07.05.21 в 15:01

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация

"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56
Акад. Богдан Петрунов

Няма как да постигнем колективен имунитет през тази година

Академик  Богдан Петрунов е наш събеседник, за новите щамове и ваксините, за трета доза от "Пфайзер" и "Модерна", или как ще продължава имунизацията до достигане на колективен имунитет в България.  Известният наш алеголог и имунолог подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. "Тя показа..

обновено на 07.05.21 в 11:17