Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в Дома за хора с психични проблеми в Ровина

Дом за пълнолетни с психични разстройства, с. Ровина
Снимка: Община Смолян

В ДОМА В СМОЛЯНСКОТО СЕЛО РОВИНА

8 души от Дома за възрастни с психични проблеми в село Ровина, смолянско, са сред новозаразените 73-ма с коронавирус от областта. По-рано РЗИ съобщи за 6 случая там. 

“В Дома има 4-ма заболели от персонала и 4-ма от потребителите. Единият от охраната е първоизточник на заразата. Това ще се уточнява диопълнително, но днес екип на РЗИ е там, извършват се бързи тестове на всички" - съобщи за Радио Пловдив зам. областният управител на област Смолян Андриян Петров.

По негова информация, заболелите са в изолатора на дома в добро общо физическо състояние. 

В момента в Дома в Ровина са настанени 86 жени. Директорката Ася Палова се опасява, че картината не е окончателна и ще има още хора с COVID-19. Тя съобщи и за случай на върната днес от болница с ковид. 

Според зам. областния управител,  тя е била прегледана и не се е налагало настаняване. На въпрос - след като се е прибрала обратно в дома, не заразява ли останалите, Андриян Петров отговори: "Тя е от тези, които са отделени в изолатора". 

До края на деня ще стане ясна цялата картина и ще се предприемат мерки, за да не се превърне домът в огнище на коронавирус. 

НОВИТЕ СЛУЧАИ В ОБЛАСТ СМОЛЯН

Сред положителните на COVID-19 от последното денонощие в област Смолян още са две деца – на 1 и 4 години от Златоград, както и 17 годишен ученик и учител от същия град. Двама са настанени в местната болница. Още двама – в девинската, а в МБАЛ Смолян са хоспитализирани 12 пациенти. 39 са новоизлекуваните, а от болница са изписани още 23-ма души.

За седмица ръстът на заразени в областта е 36,2%, колкото и за страната, а за 14 дни е малко по-нисък от общия и е 579,5 на 100 хиляди. Смъртността, обаче, е значително по-висока - 30,9 на 100 хиляди спрямо 19,75 за страната. 

И петимата починали през последното денонощие, по данни на РЗИ, са с придружаващи заболявания.

СЪСТОЯНИЕТО В МБАЛ СМОЛЯН

В момента в Многопрофилната болница в Смолян, макар и малко, има свободни легла, а натискът е бил преди броени дни, обясни д-р Емилия Апостолова, която замества директорът. 

"Има легла за неусложнен ковид и 2 за усложнен ковид. В момента са разкрити 120 легла, от които 110 са за неусложнен коронавирус. Имаме готовност да разкрием още 34 ковид-легла и да станат общо 154", съобщи д-р Емилия Апосотолва, заместваща дирекрора. По думите й, няма върнати пациенти.

В областта вчера са ваксинирани 41 души. Към днешна дата  имунизационният процес е приключил при 632-ма. 

НОВИТЕ СЛУЧАИ В ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК

Сред 105-те нови случаи в област Пазарджик за последното денонощие има 4 ученика и лекар. Починалите за периода са 8 - от 67 до 91 години - според РЗИ, всички със сърдчено заболяване и/или захарен диабет.  За 14 дни, по данни на Националния център по заразни и паразитни болести, заболеваемостта от ковид в региона е 385 на 100 хиляди души. 

Репортаж за заразата в Дома в Ровина може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00