Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в Дома за хора с психични проблеми в Ровина

Дом за пълнолетни с психични разстройства, с. Ровина
Снимка: Община Смолян

В ДОМА В СМОЛЯНСКОТО СЕЛО РОВИНА

8 души от Дома за възрастни с психични проблеми в село Ровина, смолянско, са сред новозаразените 73-ма с коронавирус от областта. По-рано РЗИ съобщи за 6 случая там. 

“В Дома има 4-ма заболели от персонала и 4-ма от потребителите. Единият от охраната е първоизточник на заразата. Това ще се уточнява диопълнително, но днес екип на РЗИ е там, извършват се бързи тестове на всички" - съобщи за Радио Пловдив зам. областният управител на област Смолян Андриян Петров.

По негова информация, заболелите са в изолатора на дома в добро общо физическо състояние. 

В момента в Дома в Ровина са настанени 86 жени. Директорката Ася Палова се опасява, че картината не е окончателна и ще има още хора с COVID-19. Тя съобщи и за случай на върната днес от болница с ковид. 

Според зам. областния управител,  тя е била прегледана и не се е налагало настаняване. На въпрос - след като се е прибрала обратно в дома, не заразява ли останалите, Андриян Петров отговори: "Тя е от тези, които са отделени в изолатора". 

До края на деня ще стане ясна цялата картина и ще се предприемат мерки, за да не се превърне домът в огнище на коронавирус. 

НОВИТЕ СЛУЧАИ В ОБЛАСТ СМОЛЯН

Сред положителните на COVID-19 от последното денонощие в област Смолян още са две деца – на 1 и 4 години от Златоград, както и 17 годишен ученик и учител от същия град. Двама са настанени в местната болница. Още двама – в девинската, а в МБАЛ Смолян са хоспитализирани 12 пациенти. 39 са новоизлекуваните, а от болница са изписани още 23-ма души.

За седмица ръстът на заразени в областта е 36,2%, колкото и за страната, а за 14 дни е малко по-нисък от общия и е 579,5 на 100 хиляди. Смъртността, обаче, е значително по-висока - 30,9 на 100 хиляди спрямо 19,75 за страната. 

И петимата починали през последното денонощие, по данни на РЗИ, са с придружаващи заболявания.

СЪСТОЯНИЕТО В МБАЛ СМОЛЯН

В момента в Многопрофилната болница в Смолян, макар и малко, има свободни легла, а натискът е бил преди броени дни, обясни д-р Емилия Апостолова, която замества директорът. 

"Има легла за неусложнен ковид и 2 за усложнен ковид. В момента са разкрити 120 легла, от които 110 са за неусложнен коронавирус. Имаме готовност да разкрием още 34 ковид-легла и да станат общо 154", съобщи д-р Емилия Апосотолва, заместваща дирекрора. По думите й, няма върнати пациенти.

В областта вчера са ваксинирани 41 души. Към днешна дата  имунизационният процес е приключил при 632-ма. 

НОВИТЕ СЛУЧАИ В ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК

Сред 105-те нови случаи в област Пазарджик за последното денонощие има 4 ученика и лекар. Починалите за периода са 8 - от 67 до 91 години - според РЗИ, всички със сърдчено заболяване и/или захарен диабет.  За 14 дни, по данни на Националния център по заразни и паразитни болести, заболеваемостта от ковид в региона е 385 на 100 хиляди души. 

Репортаж за заразата в Дома в Ровина може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38

Учен от Пловдив с рекорден брой награди “Питагор”

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив - бе отличен за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. Престижната награда..

публикувано на 20.05.24 в 16:26

Дъждовното и хладно време разваля вкуса на плодовете

Имат ли основание за безпокойство фермерите след дъжовете през последните дни коментира в програма "Ден след ден" доц. Калинка Кузмова, която е агрометеоролог в Аграрния университет в Пловдив. "По принцип влагата е критична в периода около цъвтеж. Така че за зърнено-житните култури, тя е изключително необходима,  защото пшеницата би трябвало да е..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Пламен Ненов (вляво) и Атанас Пеканов.

Заетостта е разпределена неравномерно в регионите

По-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на регионите в България. Това е една от препоръките на изследването на Съвета за икономически анализи (СИА) "Мултипликаторите на работните места в България", изготвено от доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова, младши сътрудник в него, което беше представено днес в..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35