Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойно повече болни от Ковид-19 в УМБАЛ "Св. Георги"

| обновено на 25.03.21 в 15:38

Третата вълна на коронавирус вече се усеща и в най-голямото лечебно заведение в Южна България – УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Средно по 30 души преминават за денонощие през кабинетите на болницата, а една трета от тях се хоспитализират. За седмица броят на приетите с коронавирус се е увеличил почти двойно. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ „Свети Георги“.

Само преди една седмица имахме около 60-70 души, а днес са над 150-160 пациенти, които са приети в болницата с доказан ковид“, изтъкна професор Карен Джамбазов.

Лечебното заведение разполага с 240 легла за лечение на пациенти с коронавирус.

Те не са заети напълно. Имаме още капацитет да приемаме. Работим от няколко месеца, чрез преобразяване на съществуващи постройки и изграждане на нови сгради, за разкриване на допълнителни легла. Но в спешен порядък, наложи ли се да разкриваме нови легла, ще имаме местен щаб и ще решим кои други структури могат да бъдат специфично определени за лечение на ковид пациенти“, обясни професор Джамбазов.

В момента в лечебното заведение се строи нова сграда, в която ще бъдат разкрити не по-малко от 30-40 легла. Тече и преустройство на половината от административния блок към Инфекциозна клиника, където ще бъде разкрит съвременен ковид сектор с интензивно отделение.

Професор Джамбазов подчерта, че лечебното заведение при необходимост има готовност да отдели над 50% от леглата си за лечение на пациенти с Covid-19.

Ние имаме легла, които са специфични за ковид. В същото време във всяка една клиника имаме разкрити легла за пациенти с други основни заболявания и необходимост от различни оперативни интервенции, които имат и придружаващ ковид. Тоест – всеки, който има необходимост да лекува основното си заболяване, ще получи хоспитализация и няма да бъде върнат. Плановият прием не е спрян. Няма ограничения за хората, ако имат необходимост от интервенция или терапия. И аз смятам, че това е правилно“, коментира още професор Джамбазов. 

Той каза още, че днес увеличението на броя на пациентите с коронавирс, се приема по-спокойно.

От една година ние периодично виждаме как се увеличава натискът върху лечебните заведения, в частност към нашата болница. Хубавото на цялата ситуация е, че ние вече сме подготвени. Знаем доста повече от преди година. Имаме готовност, организация и създадени структури, които имат опит в лечението на заболяването. Към днешна дата приемаме малко по-спокойно увеличението на пациентите“, изтъкна проф. Карен Джамбазов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33