Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Двойно повече болни от Ковид-19 в УМБАЛ "Св. Георги"

| обновено на 25.03.21 в 15:38

Третата вълна на коронавирус вече се усеща и в най-голямото лечебно заведение в Южна България – УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Средно по 30 души преминават за денонощие през кабинетите на болницата, а една трета от тях се хоспитализират. За седмица броят на приетите с коронавирус се е увеличил почти двойно. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ „Свети Георги“.

Само преди една седмица имахме около 60-70 души, а днес са над 150-160 пациенти, които са приети в болницата с доказан ковид“, изтъкна професор Карен Джамбазов.

Лечебното заведение разполага с 240 легла за лечение на пациенти с коронавирус.

Те не са заети напълно. Имаме още капацитет да приемаме. Работим от няколко месеца, чрез преобразяване на съществуващи постройки и изграждане на нови сгради, за разкриване на допълнителни легла. Но в спешен порядък, наложи ли се да разкриваме нови легла, ще имаме местен щаб и ще решим кои други структури могат да бъдат специфично определени за лечение на ковид пациенти“, обясни професор Джамбазов.

В момента в лечебното заведение се строи нова сграда, в която ще бъдат разкрити не по-малко от 30-40 легла. Тече и преустройство на половината от административния блок към Инфекциозна клиника, където ще бъде разкрит съвременен ковид сектор с интензивно отделение.

Професор Джамбазов подчерта, че лечебното заведение при необходимост има готовност да отдели над 50% от леглата си за лечение на пациенти с Covid-19.

Ние имаме легла, които са специфични за ковид. В същото време във всяка една клиника имаме разкрити легла за пациенти с други основни заболявания и необходимост от различни оперативни интервенции, които имат и придружаващ ковид. Тоест – всеки, който има необходимост да лекува основното си заболяване, ще получи хоспитализация и няма да бъде върнат. Плановият прием не е спрян. Няма ограничения за хората, ако имат необходимост от интервенция или терапия. И аз смятам, че това е правилно“, коментира още професор Джамбазов. 

Той каза още, че днес увеличението на броя на пациентите с коронавирс, се приема по-спокойно.

От една година ние периодично виждаме как се увеличава натискът върху лечебните заведения, в частност към нашата болница. Хубавото на цялата ситуация е, че ние вече сме подготвени. Знаем доста повече от преди година. Имаме готовност, организация и създадени структури, които имат опит в лечението на заболяването. Към днешна дата приемаме малко по-спокойно увеличението на пациентите“, изтъкна проф. Карен Джамбазов.


Още от категорията

Най-ценен е човешкият живот, да се самосезираме за смъртта

За бъдещето, за миналото, за интерпретациите днес и за националния дух в една светла и празнична седмица, но натоварена със силни политически страсти, разговаряме с Георги Господинов, който днес празнува имен ден. Преди няколко седмици той получи наградата на фестивала „Узедомски литературни дни“, която е в подкрепа на „европейския диалог..

публикувано на 06.05.21 в 12:35

Има риск от хаос при машинното гласуване на извънредните избори

„Преди избори – всички управляващи, се опитват някак си да ремонтират и изкълчат изборното право, за да им даде предимство. Но статистиката неумолимо доказва, че такова предимство не могат да получат с такива конюнктурни ремонти на изборния закон. Последното изменение на Изборния кодекс дава информация за две опасни явления. От една страна –..

публикувано на 06.05.21 в 11:25
Иво Инджов

Новите партии с по-голям шанс за кабинет след изборите

„Считам, че на предстоящите извънредни парламентарни избори не е предопределено повторението точно на сегашната конфигурация. Може да се прогнозира, че ще има по-добро представяне на така наречените партии на протеста и по-слабо представяне на партиите на статуквото, тоест БСП, ГЕРБ и ДПС“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 06.05.21 в 10:52

Близо 5000 души се ваксинираха в Пловдив по празниците

От великденските празници до 9 май в Пловдив и региона има зелени коридори за имунизация. Те включват повечето вече познати за ваксинация места, но единствените, които работят в рамките на всички празнични дни, са ваксинационният център на ДКЦ Пълмед и “Медикус”, който е в сградата на ДКЦ 1, намиращо се на понеделник пазара.  Ваксинационни..

обновено на 05.05.21 в 20:15

Логистиката около машините ще е препъникамък за вота през юли

На 11 май започва да действа новата ЦИК, като на тази дата ще бъде разпуснат и парламентът – обяви днес президентът Радев. „ Новата ЦИК е с 2/3 от членовете на старата избирателна комисия, така че надявам се колегите имат своя опит, но проблемите ще бъдат свързани предимно с машинното гласуване “ – заяви в интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 05.05.21 в 16:33