Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойно повече болни от Ковид-19 в УМБАЛ "Св. Георги"

| обновено на 25.03.21 в 15:38

Третата вълна на коронавирус вече се усеща и в най-голямото лечебно заведение в Южна България – УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Средно по 30 души преминават за денонощие през кабинетите на болницата, а една трета от тях се хоспитализират. За седмица броят на приетите с коронавирус се е увеличил почти двойно. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ „Свети Георги“.

Само преди една седмица имахме около 60-70 души, а днес са над 150-160 пациенти, които са приети в болницата с доказан ковид“, изтъкна професор Карен Джамбазов.

Лечебното заведение разполага с 240 легла за лечение на пациенти с коронавирус.

Те не са заети напълно. Имаме още капацитет да приемаме. Работим от няколко месеца, чрез преобразяване на съществуващи постройки и изграждане на нови сгради, за разкриване на допълнителни легла. Но в спешен порядък, наложи ли се да разкриваме нови легла, ще имаме местен щаб и ще решим кои други структури могат да бъдат специфично определени за лечение на ковид пациенти“, обясни професор Джамбазов.

В момента в лечебното заведение се строи нова сграда, в която ще бъдат разкрити не по-малко от 30-40 легла. Тече и преустройство на половината от административния блок към Инфекциозна клиника, където ще бъде разкрит съвременен ковид сектор с интензивно отделение.

Професор Джамбазов подчерта, че лечебното заведение при необходимост има готовност да отдели над 50% от леглата си за лечение на пациенти с Covid-19.

Ние имаме легла, които са специфични за ковид. В същото време във всяка една клиника имаме разкрити легла за пациенти с други основни заболявания и необходимост от различни оперативни интервенции, които имат и придружаващ ковид. Тоест – всеки, който има необходимост да лекува основното си заболяване, ще получи хоспитализация и няма да бъде върнат. Плановият прием не е спрян. Няма ограничения за хората, ако имат необходимост от интервенция или терапия. И аз смятам, че това е правилно“, коментира още професор Джамбазов. 

Той каза още, че днес увеличението на броя на пациентите с коронавирс, се приема по-спокойно.

От една година ние периодично виждаме как се увеличава натискът върху лечебните заведения, в частност към нашата болница. Хубавото на цялата ситуация е, че ние вече сме подготвени. Знаем доста повече от преди година. Имаме готовност, организация и създадени структури, които имат опит в лечението на заболяването. Към днешна дата приемаме малко по-спокойно увеличението на пациентите“, изтъкна проф. Карен Джамбазов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35