Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът нареди:

Отпадат облекчените мерки за хипермаркетите за нехранителни стоки

Големите магазини за нехранителни стоки все пак ще попаднат в мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, след като премиерът Бойко Борисов нареди на министъра на икономиката да отмени издадените по-рано днес указания.

Така отпадат облекченията, които се отнасяха до реорганизирането на работата на хипермаркетите, магазините за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп (вход) от улица или паркинг и магазините с търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки.

От Министерството на икономиката посочват, че решението е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на действие на взетите противоепидемични мерки, които са за периода от 22 март до 31 март.

По-рано днес собствениците на заведения и ресторанти се възпротивиха на "облекченията", които големите вериги магазини получават, а редица представители от търговията трябва да понесат най-тежките последствия. 

Сутринта на заседанието на НОЩ министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, че магазините за нехранителни стоки ще могат да възстановят дейност при ограничаване на площта си до 300 квадратни метра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пияна шофьорка помете четири коли в с. Чепинци

Полицията задържа жена, шофирала след употреба на алкохол и ударила четири автомобила, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Смолян. Инцидентът е станал в рудоземското село Чепинци.  32-годишната жена управлявала автомобил „Киа Спортиж“, с който ударила три паркирани автомобила. Вследствие на сблъсъка една от паркираните коли се е сблъскала с..

публикувано на 17.06.24 в 12:55

Седем души са задържани в Пловдив за трафик на мигранти

Седем души са зъдражани в Пловдив за трафик на нелегални мигранти. 30-годишна жена от българо-афганистански произход, двама сръбски граждани - на 22 и 23 години, и други четирима български граждани - двама 40- годишни, един на 35 и друг на 43 години - това са седемте задържани за трафик на мигранти, съобщи Димитър Костов, наблюдаващ прокурор от..

публикувано на 17.06.24 в 12:04

Рангел Бизюрев отива на съд, следствието приключи

Рангел Бизюрев най-сетне се сдоби с обвинение от Окръжна прокуратура за убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  31-годишният Бизюрев е обвинен за умишлено убийство, извършено с особена жестокост.  Наказателният кодекс предвижда за това престъпление от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна...

публикувано на 17.06.24 в 10:36

Затварят за три седмици и ул. "Равнища"

От днес до 7 юли ул. „Равнища“ ще се бъде затворена за движение заради ремонтни дейности на ул. „Царевец".  Това съобщи районният кмет Тони Стойчева в профила си във Фейсбук.  Улицата се използваше за обходен маршрут докато беше затворено кръстовището между „Царевец“, „Солунска“ и бул. „Хаджи Димитър“.  От днес обаче по нея няма да могат да..

обновено на 17.06.24 в 10:21

Затварянето на Бетонния мост усложни трафика в първия работен ден

Най-тежък автомобилен трафик има по бул. „Никола Вапцаров“ в пловдивския район „Южен“. Това показа репортерска проверка на Радио Пловдив тази сутрин, след като в събота беше затворен за реконструкция Бетонният мост и автомобилите бяха насочени по обходни маршрути.  Огромни автомобилни тапи се образуваха в първия работен ден от седмицата на бул...

публикувано на 17.06.24 в 10:21