Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

1250 пловдивчани са се възползвали от патронажна грижа

В края на този месец приключва проектът „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания Компонент 3“. Той бе спечелен от Община Пловдив миналата година, а стойността му е малко над 1 млн. и  610 хиляди лева. От социалните услуги са се възползвали 1250 души.

Около 150 души са се грижили за нуждаещите се като са им пазарували,  купували са им лекарства, подавали са документи и заявления към съответни институции.

Проектът за патронажна грижа стартира на 16 март 2020 г., а реалните дейности са стартирали на 15 май. През този период са се провеждали конкурсите и подборите на кадрите, които да се грижат за нуждаещите се.

При предходния Компонент 2  на стойност 1 млн. и 251 хиляди лева малко над 560 самотно живеещи пловдивчани, възрастни и трудноподвижни са се възползвали при назначени 60 души. Обслужващите все още изпълняват служебни задължения като са назначени в услугата „Патронажна грижа +“.

„След като проектът по Компонент 3 приключи в края на месец март всички, които са работили чрез районните координатори в шестте района на Пловдив са уведомени, че могат да подадат документи за новата социална услуга „Асистентска подкрепа“. Тя е насочена към такива лица, които са извън обхвата на Закона за личната помощ. Всички лица с ТЕЛК 70 и над 70% са с чужда помощ и всички деца с ТЕЛК 50 и над 50% са с чужда помощ и имат право на личен асистент“, припомни  заместник-кметът „Спорт и младежки дейности“ към Община Пловдив Георги Титюков.

Към този момент е осигурен финансов ресурс за 826 човека. Те ще получават минимална работна заплата, а ако асистентът има стаж, ще бъде начисляван и клас прослужено време.

За да се кандидатства по новата социална услуга всеки гражданин трябва да посети Дирекция „Социално подпомагане“ на бул.“ Руски“13  и да подаде документи, за да им бъде направена социална оценка. След като им бъде издадено направление от социалните служители, кандидатстващите трябва да посетят Дирекция „Социална политика“ на ул. Петко Д.Петков“ 6. Там е необходимо да подадат заявление, за да им бъде назначен асистент.

Към момента са назначени над 1400 асистенти, които получават възнагражденията си чрез Агенцията за социално подпомагане и Националния осигурителен институт. 

Още от категорията

Прощаваме се с актьора Николай Станчев

Разделяме се завинаги днес с актьора Николай Станчев, който на 2 август почина внезапно, ден след като навърши 60 години. Опелото започва в 10.00 ч. в митрополитския храм „Св. Марина“, а час по-късно е поклонението в Драматичния театър. 

публикувано на 04.08.21 в 08:08

Представят Здравната стратегия на община Пловдив до 2030 г.

Днес публично ще бъде представена Здравна стратегия на Община Пловдив за периода 2021 – 2030 г.  На дискусията в залата на Общинския съвет са поканени общински съветници, представители на синдикатите, на академичната общност, на Българския лекарски съюз и РЗИ. Стратегията ще бъде представена от шефа на общинската дирекция „Здравеопазване“ д-р..

публикувано на 04.08.21 в 07:33

58 са новите случаи на КОВИД-19 в Пловдивско, у нас - 462

462 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 16 656 теста, показват данните в единния информационен портал. Положителни са близо 2,8% от взетите проби.  Най-много са новозаразените в София-град – 95, следват областите Пловдив (58) и Бургас (54). В Пазарджишка област новозаразените са 25, в Смолянска – 6.  Трима души са починали с..

публикувано на 04.08.21 в 07:31

РИОСВ даде противопожарни предписания на кметовете

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив ( РИОСВ - Пловдив) даде предписания на кметовете на общини – собственици на регионални депа за битови отпадъци в областта, за засилване на мерките за осигуряване на пожарна безопасност . Екоинспекцията настоява пред кметовете на общините Пловдив, Асеновград и Карлово за стриктно..

публикувано на 03.08.21 в 18:42

Напрежение във ВМЗ - Сопот, синдикатите обявиха стачна готовност

Синдикалистите от КТ „Подкрепа“ във ВМЗ – Сопот обявиха стачна готовност и готвят протест в София. Причината е, че според тях новият борд на директорите на оръжейницата не работи за предприятието, а иска да го ликвидира. Тази сутрин от синдиката са разпространили информационен бюлетин до работниците и служителите в заводите, в който ги..

публикувано на 03.08.21 в 16:39