Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пропастта между политическите думи и реалността роди недоверие

| обновено на 26.03.21 в 14:52

„Новата ситуация постави пред сериозно изпитание цялото човечество. На фона на тази ситуация политическата реч в България не успя да намери  онази речева изява за достигане до хората  с ясен и разбираем български език“. Това  коментира езиковедът и преподавател в СУ „Климент Охридски“ доц. Владислав Миланов.

Политическата реч и през последните четири години не успява да излезе от някои крайности като обидното говорене.

„В 21 в. обидата няма място в нашето общуване и всеки един от нас  като гражданин е длъжен да реагира, когато някой от държавната администрация си позволява да го нагруби или обиди. Или, когато на улицата някой си позволява да се обръща към нас с нецензурни думи. Всичко това нарушава нашите граждански права.“

По думите на доц. Миланов, и в настоящата предизборна кампания има напрежение, което се долавя в речта на народните представители. Предизборната надпревара поставя за свой обект властта  и прави битката ожесточена.

Много отклонения от езиковата норма могат да бъдат открити в речта на кандидат-депутатите и колкото и да си обясняваме, че езикът е динамичен, все пак тези хора са в представителна ситуация и е редно в речта си да прилагат нормите в българския език с техните тези и с приложените към тях  аргументи, а не – само повърхностни наблюдения с акцент върху политическото.

Смесването на поведение, което е характерно за улицата, в официална обстановка, води до тъжни изводи. „Не може един политик на висока длъжност в държавата да застане пред своите избиратели с ръце в джоба. Криворазбрано е понятието за намаляване на дистанцията“.

Доц. Миланов бе категоричен, че някои наши политици не разбират, че не е необходимо да се преминават границите на вербалното и на невербалното поведение.

„Има цели екипи от пиар специалисти, които ще им обърнат внимание и това е поправимо. Но проблемът е, че когато говорим за езикова култура, я обвързваме с общата култура на човек, с умението му да се държи по определен начин в обществото. Той трябва да разбира, че когато представя себе си пред обществеността, трябва така да избира изразните средства, че те да отговарят на ситуацията. Другото преминава границите и пренася поведение, характерно за бита, в ситуация, която не го позволява“.

Доц. Миланов препоръча на пиар специалистите на партиите  да се замислят повече за народопсихологията на българина и да изберат такива думи в слоганите им, че да накарат хората да се замислят, а не - да ги възприемат като кухи клишета. 

"Пропастта между политическите думи и реалността роди недоверие към политическите субекти. Езикът следва и отразява общественото развитие."

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

Пловдивска област е готова за изборите в неделя

„Организацията за изборите на 11 юли в Пловдивска област е направена. Свършена е много работа. Спокоен съм на този етап и се надявам , че няма да възникне нещо извънредно в днешния и утрешния ден  и изборите ще започнат и ще протекат по един спокоен начин“. Това заяви областният управител Ангел Стоев. Той уточни, че в процеса на подготовка..

обновено на 11.07.21 в 06:26

Само в 4 от секциите в Пловдив ще се гласува с хартия

В 459 секции ще гласуват общо над 308 000 избиратели от Пловдив – съобщи в интервю за Радио Пловдив председателят на 16 РИК Спас Шуманов. В 455 секции ще се гласува машинно, а 4 секции с под 300 избиратели ще се гласува само с хартиени бюлетини . В 23 от секциите с машинно гласуване с над 400 избиратели ще има по 2 машини. Само с..

обновено на 09.07.21 в 16:08

915 пловдивчани ще гласуват за пръв път в Пловдив

"Образование" и "финансова независимост"- това са думите, които обобщават исканията на млади пловдивчани, решени на дадат своя глас на 11-ти юли.  915 души в Пловдив, навършили пълнолетие от 4-ти април досега, ще гласуват за първи път на предстоящите избори.  За Лаура и Мария, тези избори са предопределящи- ще останат ли тук, или ще изберат да..

обновено на 09.07.21 в 16:07

Развалена машина попречи на пробното гласуване в Панагюрище

По време на обучението на секционните избирателни комисии в Панагюрище машината за пробно гласуване е показала дефект.  Самото обучение е преминало без ползването на машина, потвърди зам.- председателят на РИК Пазарджик Антони Върбев. При стартиране на машината е възникнал проблем със самото устройство, проблем с четеца на машината. Написахме писмо до..

обновено на 09.07.21 в 16:07

7 подвижни секции организира за вота 17-та РИК, Пловдив област

Общо 538 секции за гласуване на предстоящите парламентарни избори ще има на територията на Пловдивска област, каза за Радио Пловдив говорителят на 17-та РИК Иван Кърчев. В 79 секции, в които са регистрирани по-малко от 300 избиратели, гласуването ще бъде с хартиени бюлетини. Ще има и 7 подвижни секции за хора с увреждания, както и 9 секции в..

обновено на 09.07.21 в 10:08