Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа": Пандемия и киберсигурност - нови заплахи


Пандемията от Ковид 19 и наложената социална изолация доведе до всебхватно дигитализиране на живота в професионален и личен план. Принудителният вариант на дистанционна работа, изправи институции, бизнеса и гражданите пред заплахи и инциденти със сигурността. Всичко това отвори нови вектори за кибер атаки и престъпления.  

През декември 2020 г. ЕК представи нова директива с мерки за високо общо ниво на киберсигурност в целия ЕС. Коментира заместник-председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Красимир Симонски:

ЕС е силно притеснен от нарастването на заплахите, защото в киберпространството се появиха едни изключително силни играчи, с много ресурси и политически мотивирани, но най-вече свързани с финансови изгоди са тези, които най-много ни притесняват. И страдат гражданите, които са се доверили по един или друг начин на някакъв линк или на някаква друга примамка. Свързани са нещата -  от епидемията е появи новата психология. В този случай защото  опити с фишинг, имейли, други примамки лесно печелят доверието на потребителите и оттам, от една страна сме силно уплашени, а уплашеният човек по-лесно се доверява, от друга страна нямаме друга възможност – поръчвами се стоки, храна и други.  Това е свързано с доверието, което даваме на съответния доставчик. В Европейския съюз има вече доста инициативи, чрзе които държавите – членки да се кооперират и сътрудничат, защото колкото по-голяма е общността, толкова по-успешно може да се защити. Това беше и мотото на нашето председателство на ЕС – заедно сме по-силни.

Как биха могли да бъдат уязвени фирми, корпорации и дори обикновени потребители?  Крипто-капаните осветява  Мирослав Стефанов, председател на Българската асоциация по киберсигурност:

Сега, когато хората са си вкъщи и работят онлайн, става още по-голяма уязвимостта. Атаките са се увеличили от минагалата година, от януари – март когато ни затвориха почти целия свят. Спрямо по-предходната година те са вече в пъти повече.  „Хакерите“ използват слабостите на хората... където минава номера и – печелят пари.  Влизат, инсталират някакъв криптовирус и започва да изнудва за пари. Всичко е за пари!  Истината е, че хората продължават да се хващат на стари номера, отпреди десетина години дори...  Рецептата е самите хора да бъдат обучавани постоянно и постоянно да се проверяват дали са с научили или не. На винаги има едни 5-10%, които  пак си го правят!

Всичко се прави за пари. Как действат киберпрестъпниците – обяснява Александър Киров, ръководител Лаборатория по киберсигурност към Държавния университет УниБИТ:

Нашите деца често прекарват по 10-12 часа пред компютрите и така те станаха много по-уязвими за недромонамерените хора. Децата станаха най-слабото и атакуваното звено. Вече се появиха много приложения, които изискат данни и други подробности, за да покажат кой ги обича... те се ядосват, постоянно играят, целта им е да спечелят, но никога не могат да спечелятбез да платят пари. Веднъж въведена банкова карта позволява на софтуерите да теглят многократно пари. Средствата за атака срещу децата стават все по-разширени... Ransomware вирусите причиняват най-много щети... Трябва да кажа, че все пак в България успеваемостта на „фишинг“ атаките е много по-малка от много страни в Западна Европа. По-недоверчиви сме, точно в този случай, може да се каже – здравословно. Ние по-не вярваме на институциите и други съмнения, което ни спасява често  от големи проблеми. В България обаче нямаме конкретни закони нито за СПАМ, нито за „Фишинг“, имаме само общи норми в Наказателния кодекс. Ако имахме такива наказания, след първите пет-шест човека, които влязат в затвора, останалите ще се откажат от този „бизнес“.


Още от категорията

ВМРО отдавна е било за президентска република

Нова Конституция, президентска република, намаляване на броя на депутатите, намаляване на правомощията на банките и на частните съдебни изпълнители, както и категоричност за еднонационална държава, свободна от джендър идеологии. Това са част от приоритетите, които ВМРО обяви днес.  "Такива разговори с ГЕРБ има още по време на миналия парламент за..

публикувано на 13.05.21 в 16:28

В секции с много гласуващи може да има и по 2 машини

На днешното си заседание Централната избирателна комисия прие хронограмата за провеждането на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Първа задача в него са консултациите при областните управители за съставите на районните избирателни комисии. "Срокът за това по принцип е до 14 май. Ние обаче указахме, че с оглед на изтичащия на 16..

публикувано на 13.05.21 в 16:02

Избори и социални мерки ще са водещи за служебния кабинет

Първото заседание на служебното правителство е днес. Kак започва то, в какви обществено-икономически условия ще се проведат предстоящите парламентарни избори и докато управлява временният кабинет, как ще се прегрупират старите партии?  Анализ на актуалната полуитическа обстановка правим с политолога  Яница Петкова от социологическата агенция "Галъп..

обновено на 13.05.21 в 15:55

Конфликтът Израел-Палестина е религиозен и непредвидим

Причините за въоръжения конфликт между Израел и Палестина е Йерусалим и неговата съдба. На карта е поставена и политическата форма на съществуване на двете държави, смята арабистът проф. Владимир Чуков.   Той смята, че има външни и вътрешни фактори, които са довели до поредната Интифада. Предишните 6-7 години спокойствие експертът обясни с..

публикувано на 13.05.21 в 15:46

България има потенциала да върви напред

Организирането на изборите е конституционната мисия на служебното правителство. То се назначава от президента именно, за да организира провеждането на свободни и демократични избори и да осигури нормалното функциониране на демокрацията“, подчерта преподавателят по Конституционно право в СУ „Кл.Охридски“  доц. Атанас Славов. По думите му..

публикувано на 13.05.21 в 11:30