Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа": Пандемия и киберсигурност - нови заплахи


Пандемията от Ковид 19 и наложената социална изолация доведе до всебхватно дигитализиране на живота в професионален и личен план. Принудителният вариант на дистанционна работа, изправи институции, бизнеса и гражданите пред заплахи и инциденти със сигурността. Всичко това отвори нови вектори за кибер атаки и престъпления.  

През декември 2020 г. ЕК представи нова директива с мерки за високо общо ниво на киберсигурност в целия ЕС. Коментира заместник-председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Красимир Симонски:

ЕС е силно притеснен от нарастването на заплахите, защото в киберпространството се появиха едни изключително силни играчи, с много ресурси и политически мотивирани, но най-вече свързани с финансови изгоди са тези, които най-много ни притесняват. И страдат гражданите, които са се доверили по един или друг начин на някакъв линк или на някаква друга примамка. Свързани са нещата -  от епидемията е появи новата психология. В този случай защото  опити с фишинг, имейли, други примамки лесно печелят доверието на потребителите и оттам, от една страна сме силно уплашени, а уплашеният човек по-лесно се доверява, от друга страна нямаме друга възможност – поръчвами се стоки, храна и други.  Това е свързано с доверието, което даваме на съответния доставчик. В Европейския съюз има вече доста инициативи, чрзе които държавите – членки да се кооперират и сътрудничат, защото колкото по-голяма е общността, толкова по-успешно може да се защити. Това беше и мотото на нашето председателство на ЕС – заедно сме по-силни.

Как биха могли да бъдат уязвени фирми, корпорации и дори обикновени потребители?  Крипто-капаните осветява  Мирослав Стефанов, председател на Българската асоциация по киберсигурност:

Сега, когато хората са си вкъщи и работят онлайн, става още по-голяма уязвимостта. Атаките са се увеличили от минагалата година, от януари – март когато ни затвориха почти целия свят. Спрямо по-предходната година те са вече в пъти повече.  „Хакерите“ използват слабостите на хората... където минава номера и – печелят пари.  Влизат, инсталират някакъв криптовирус и започва да изнудва за пари. Всичко е за пари!  Истината е, че хората продължават да се хващат на стари номера, отпреди десетина години дори...  Рецептата е самите хора да бъдат обучавани постоянно и постоянно да се проверяват дали са с научили или не. На винаги има едни 5-10%, които  пак си го правят!

Всичко се прави за пари. Как действат киберпрестъпниците – обяснява Александър Киров, ръководител Лаборатория по киберсигурност към Държавния университет УниБИТ:

Нашите деца често прекарват по 10-12 часа пред компютрите и така те станаха много по-уязвими за недромонамерените хора. Децата станаха най-слабото и атакуваното звено. Вече се появиха много приложения, които изискат данни и други подробности, за да покажат кой ги обича... те се ядосват, постоянно играят, целта им е да спечелят, но никога не могат да спечелятбез да платят пари. Веднъж въведена банкова карта позволява на софтуерите да теглят многократно пари. Средствата за атака срещу децата стават все по-разширени... Ransomware вирусите причиняват най-много щети... Трябва да кажа, че все пак в България успеваемостта на „фишинг“ атаките е много по-малка от много страни в Западна Европа. По-недоверчиви сме, точно в този случай, може да се каже – здравословно. Ние по-не вярваме на институциите и други съмнения, което ни спасява често  от големи проблеми. В България обаче нямаме конкретни закони нито за СПАМ, нито за „Фишинг“, имаме само общи норми в Наказателния кодекс. Ако имахме такива наказания, след първите пет-шест човека, които влязат в затвора, останалите ще се откажат от този „бизнес“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35