Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа": Пандемия и киберсигурност - нови заплахи


Пандемията от Ковид 19 и наложената социална изолация доведе до всебхватно дигитализиране на живота в професионален и личен план. Принудителният вариант на дистанционна работа, изправи институции, бизнеса и гражданите пред заплахи и инциденти със сигурността. Всичко това отвори нови вектори за кибер атаки и престъпления.  

През декември 2020 г. ЕК представи нова директива с мерки за високо общо ниво на киберсигурност в целия ЕС. Коментира заместник-председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Красимир Симонски:

ЕС е силно притеснен от нарастването на заплахите, защото в киберпространството се появиха едни изключително силни играчи, с много ресурси и политически мотивирани, но най-вече свързани с финансови изгоди са тези, които най-много ни притесняват. И страдат гражданите, които са се доверили по един или друг начин на някакъв линк или на някаква друга примамка. Свързани са нещата -  от епидемията е появи новата психология. В този случай защото  опити с фишинг, имейли, други примамки лесно печелят доверието на потребителите и оттам, от една страна сме силно уплашени, а уплашеният човек по-лесно се доверява, от друга страна нямаме друга възможност – поръчвами се стоки, храна и други.  Това е свързано с доверието, което даваме на съответния доставчик. В Европейския съюз има вече доста инициативи, чрзе които държавите – членки да се кооперират и сътрудничат, защото колкото по-голяма е общността, толкова по-успешно може да се защити. Това беше и мотото на нашето председателство на ЕС – заедно сме по-силни.

Как биха могли да бъдат уязвени фирми, корпорации и дори обикновени потребители?  Крипто-капаните осветява  Мирослав Стефанов, председател на Българската асоциация по киберсигурност:

Сега, когато хората са си вкъщи и работят онлайн, става още по-голяма уязвимостта. Атаките са се увеличили от минагалата година, от януари – март когато ни затвориха почти целия свят. Спрямо по-предходната година те са вече в пъти повече.  „Хакерите“ използват слабостите на хората... където минава номера и – печелят пари.  Влизат, инсталират някакъв криптовирус и започва да изнудва за пари. Всичко е за пари!  Истината е, че хората продължават да се хващат на стари номера, отпреди десетина години дори...  Рецептата е самите хора да бъдат обучавани постоянно и постоянно да се проверяват дали са с научили или не. На винаги има едни 5-10%, които  пак си го правят!

Всичко се прави за пари. Как действат киберпрестъпниците – обяснява Александър Киров, ръководител Лаборатория по киберсигурност към Държавния университет УниБИТ:

Нашите деца често прекарват по 10-12 часа пред компютрите и така те станаха много по-уязвими за недромонамерените хора. Децата станаха най-слабото и атакуваното звено. Вече се появиха много приложения, които изискат данни и други подробности, за да покажат кой ги обича... те се ядосват, постоянно играят, целта им е да спечелят, но никога не могат да спечелятбез да платят пари. Веднъж въведена банкова карта позволява на софтуерите да теглят многократно пари. Средствата за атака срещу децата стават все по-разширени... Ransomware вирусите причиняват най-много щети... Трябва да кажа, че все пак в България успеваемостта на „фишинг“ атаките е много по-малка от много страни в Западна Европа. По-недоверчиви сме, точно в този случай, може да се каже – здравословно. Ние по-не вярваме на институциите и други съмнения, което ни спасява често  от големи проблеми. В България обаче нямаме конкретни закони нито за СПАМ, нито за „Фишинг“, имаме само общи норми в Наказателния кодекс. Ако имахме такива наказания, след първите пет-шест човека, които влязат в затвора, останалите ще се откажат от този „бизнес“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12