Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолян отчете най-лошите ковид данни от началото на пандемията

Показателите за епидемичната ситуация в област Смолян през миналата седмица са най-лошите от началото на пандемията, съобщиха от Областния оперативен щаб. Със заповед на щаба от днес се предприемат допълнителни противоепидемични мерки и се увеличава броят на ковид леглата в болниците в областта. От утре се възстановява и работата на "зелените коридори" с ваксината на АстраЗенека.

Учениците ще продължат обучението си в електронна среда на 1 и 2 април, а 12-класниците- до 7 април. Спират се плановият прием и операциите в болниците, а 50 процента от леглата в МБАЛ- Смолян са предназначени за ковид пациенти.

Показателят за 14- дневна заболяемост е 713.8 на 100 хил., докато пиковата за областта стойност при втората вълна през декември е била 288. Антирекорд са и данните за смъртността за двуседмичен период- 32.8 на 100 хил. при 20.37 средно за страната. 

Общо 388 са новите случаи за миналата седмица, а на 23 март са вписани 92-ма позитивни за деня. От щаба отчитат сериозен натиск към лечебните заведения с близо 95 процента заетост на ковид леглата. Това налага увеличение на местата за ковид пациенти в болниците до 230 за областта. В МБАЛ- Смолян леглата за пациенти с коронавирус от днес стават 140, като 10 от тях са за интензивно лечение.

От областния щаб обясняват влошените епидемични показатели с циркулацията на британския вариант на вируса, както и заради неспазване на противоепидемични мерки. Като илюстрация за това, че британският щам е силно заразен се посочват данните, че почти всички регистрирани контактни на заразените впоследствие развиват болестта. От ръководството на областната болница напомнят да не се прибягва до самолечение, а навреме да се потърси медицинска помощ при поява на симптомите.

Двама от заразените с ковид обитатели на Дома за хора с психични разстройства в с. Ровино са били ваксинирани, отчитат от щаба. Позитивните за коронавирус в дома са вече 39, като заразата е разпространена от заболял служител от персонала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

17 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 13:42

Пазарджик наследи още близо 6 млн. лв. дълг от екипа на Тодор Попов

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева  неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината.  Неизгоден договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025-та година, задължава общината да плаща по 115 хиляди лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по..

публикувано на 13.07.24 в 13:40

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 13:18

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10