Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преди вота - говорят експертите

| обновено на 31.03.21 в 13:45

Изборите на 4 април и нашият глас - най- ценният инструмент, който имаме като свободни граждани. И затова е толкова важно той да бъде коректно приет и коректно отчетен. 

Тази година, освен традиционните въпроси за чистотата на изборните процедури,  допълнителни задава и изпитанието - ковид. Вирусът не се съобрази с нито един календар, камо ли с политическия и печатът му ще се чете навсякъде в изборния ден.

За правните и здравните мерки, за машинното гласуване и за вота на сънародниците ни в чужбина  тази седмица говорят експертите. Ще чуем д- р Цвета Иванова от РЗИ Пловдив, представителят на фирмата, която достави и ще обслужва машините за гласуване проф. Иван Тодоров и Стефан Манов – член на Обществения съвет на ЦИК.

Печатът на ковид епидемията ще е видим почти навсякъде и в изборния ден. Какви изисквания има към секционните избирателни комисии за да е безопасно гласуването? Това ще научим от интервюто на Паолина Комсалова с доктор Цвета Иванова от РЗИ-Пловдив, която ще следи прилагането на мерките на 4 април.
Още от категорията

Герган Ценов: От гласуването зависи животът ни напред

В денят на вота ви срещаме с музиканта   Герган Ценов, който изказва своето убеждение в необходимостта от упражняване на вота, по един интересен начин, развенчавайки няколко мита свързани с гласуването. Герган Ценов – музикален директор на създадения от него камерен ансамбъл „Ценов“, с който изпълнява приоритетно произведения от български..

обновено на 04.04.21 в 14:10

Само три ковид избирателни секции в Пловдив област

542 секционни избирателни комисии ще има на територията на 17-та РИК за предстоящите на 4 април парламентарни избори. За всички има достатъчно членове, които вече са назначени. Изключение правят подвижните секционни избирателни комисии за хората, които са поставени под карантина или изолация заради Covid-19. Това заяви в интервю за Радио..

обновено на 03.04.21 в 09:23

Да избираш за пръв път - вотът на младежите

Коронавирусната пандемия изглежда ще бъде сред от основните фактори, който ще контролират избирателната активност по време на предстоящия вот за народно събрание. Това обаче едва ли ще окаже влияние върху най-младата частот гласоподаватели - тези между 18 и 29 г.. Разделени между две епохи - тази на родителите и текущата - младежите, съдейки по..

обновено на 03.04.21 в 09:23

Преди вота - говорят хората и експертите

В поредицата интервюта на Паолина Комсалова  за това как ще гласуваме  на 4 април - фокус върху машинното гласуване. Ще чуем проф. Иван Тодоров, като представител на фирмата, която достави и ще поддържа машините в изборния ден. Преди него попитахме пловдивчани на кое ще се доверят в изборния ден- на хартиената бюлетина или на машината.

обновено на 03.04.21 в 09:20

Галъп: Седем партии в парламента и над 7% разлика между ГЕРБ и БСП

ГЕРБ и  БСП са първите две формации в парламента, а третата позиция ще е за "Има такъв народ" или ДПС. Това сочат данните от  проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на БНР,  в края на  на кампанията.  Изследването е извършено в периода 24-31 март сред 1013 пълнолетни българи и показва структурата на електоралните нагласи. "..

обновено на 02.04.21 в 11:11