Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синът на кмета на Панагюрище се предаде в полицията

Младежът е обвинен от СГП за незаконно държане на културни движими ценности и нанасяне на телесни повреди на полицейски служители

| обновено на 31.03.21 в 13:04

21-годишният син на кмета на Панагюрище Никола Белишки, Иван доброволно се е явил пред обяд в полицията. Той бе издирван, заради инцидент през миналата нощ, при който блъсна три паркирани автомобила и се вряза във витрината на голям търговски обект. 

Веднага след това, автомобилът, в който е имало още четирима негови връстници е напуснал местопроизшествието, като по-късно колата бе открита изоставена на пътя към Панагюрски колони.

От прокуратурата в Пазарджик съобщиха, 21 годишният Иван Белишки е задържан за срок от 24 часа. Установени са и лицата, които са били в автомобила по време на инцидента . Предстоят разпити и назначаване на съдебно-техническа експертиза. Прокуратурата разпореди проверка и за действията на полицейски служители при издирването на Иван Белишки.

На младежа ще бъде повдигнато обвинение за причиняване на материални щети и не изчакване на органите на полицията на местопроизшествието. Прокуратурата ще настоява удължаване на мярката на мярката по задържането му.

Междувременно стана ясно, че Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу Иван Белишки. Синът на кмета на Панагюрище е обвинен за незаконно държане на културни движими ценности и нанасяне на телесни повреди на полицейски служители. 

Случаят е от юни 2019 г., когато СДВР е започнало работа по сигнал за продажба на движими културни ценности. Разследващите са установили продавача, 21-годишният младеж.

При претърсване на обитаван от Иван Белишки апартамент в София, той не се подчинил на разпорежданията на служителите на реда, като при задържането му им нанесъл телесни повреди. Намерени и иззети били оръжия и боеприпас, в това число еднозаряден пистолет и револвер марка "Колт", представляващ движима културна ценност. Открити са още фибули, монети и автентична богослужебна книга на църковнославянски език, отпечатана през XIX век.

При претърсване на адрес в Панагюрище били открити още движими културни ценности, както и боеприпаси, саби и огнестрелни оръжия.

При разследването било установено, че Белишки не е подавал документи за идентификация и регистрация по надлежния ред, утвърден от Министерството на културата. Той също така нямал и разрешителни за държаните от него огнестрелни оръжия и боеприпаси, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва разпоредителното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев

За днес е насрочено първото разпоредително заседание по делото срещу 32-годишния Рангел Бизюрев от Цалапица. Той е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 20 юли миналата година, като престъплението е извършено с особена жестокост.  Ако бъде признат за виновен, Бизюрев може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или..

обновено на 10.07.24 в 08:28

Обсъждат как да се върне Панагюрското златно съкровище в Пловдив

Председателят на сдружение "Браво, Пловдив" организира работна среща, на която да бъдат обсъдени действията по процедурата по връщането на Панагюрското златно съкровище на Археологическия музей в Пловдив.  От групата припомнят, че 48 общински съветници от всички групи в местния парламент са подкрепили декларация, с която се настоява за връщането..

обновено на 10.07.24 в 08:27

Полагат асфалтобетон на новия мост край Първомай

Затварят временно третокласния път Плодовитово – Асеновград в района на моста над река Марица край Първомай заради полагане на асфалтобетон на мостовото съоръжение, съобщиха от община Първомай.  Мостът ще бъде затворен за по 1 час днес, утре и вдругиден (10, 11 и 12 юли) от 07:00ч. до 17:00 ч. Движението ще се пренасочва по път II-66 Стара Загора –..

обновено на 10.07.24 в 08:27

И днес ни очаква горещо време

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна. Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

До 8 години затвор заплашват лидера на НД "Русофили" и съучастника му

Окръжната прокуратура в Пловдив повдига обвинение срещу двамата арестувани по досъдебното производство на ДАНС за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Това са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов.  Дьовленски е обвинен като подбудител, а Гълъбов, като..

публикувано на 09.07.24 в 16:26