Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болните са по - млади, всички са с пневмонии

На "ти" сме с Ковид, но категорично не го познаваме

Настаняват болните с коронавирус в интензивни или изолатори на различни отделения в МБАЛ Пазарджик

Всички болници в Пазарджик са пълни, пациенти търсят места, изчакват. Положението е сериозно и тежко.

Който може да поизчака малко, изчаква за следващия ден, ако се освободи място. Другите се настаняват в интензивни или изолатори на различни отделения, докато се освободи място в съответно отделение, в което наблюдават COVID-пациенти. 

Това заяви пред Радио Пловдив д-р Мария Пишмишева, началник на Инфекциозното отделение в МБАЛ Пазарджик. 

Непотвърдените пациенти са проблем

Немалка част са пациенти, които не са потвърдени, и това е доста сериозен проблем, тъй като те не могат да бъдат настанени при положителни болни, а същевременно трябва да бъдат изолирани от т. нар. чисти болни.

Съмнителните болни трябва да бъдат сами, а това понякога е трудно, коментира д-р Пишмишева. 

Голяма част от болните не стигат до болници 

Една част от хората изобщо не знаят, че са заразени, а някой път се установяват по наличие на антитела, отбеляза инфекционистката.  

Болните са по - млади

Имаме по - млади болни, всички са с пневмонии. По - често има пациенти със симптоми в горните дихателни пътища като хрема, като промяна в гласа - нещо, което като че ли не го наблюдавахме толкова често в предишните вълни, коментира д-р Мария Пишмишева. 

Тя смята, че може би сега младите боледуват по - често, тъй като те са навън. Възрастните хора повече стоят вкъщи. 

Лекарите 

Трудно, както от самото начало. Лекарите са ни едни и същи в Инфекциозно отделение. 

В МБАЛ Пазарджик обаче не се лекуват пациенти с COVID само в Инфекциозно отделение. Лекуват се в двете Вътрешни отделения, Урологично отделение сме го направили триажно отделение за съмнителни болни. Някой път даже и положителни, ако няма места, остават по - дълго там. 

А някои колеги, според водещата патология, си ги лекуват в изолатора, като ние само правим консултацията и съвместно водим лечението, което е една помощ за нас.

Ще работим, заяви д-р Пишмишева и изрази надежда хората да бъдат достатъчно отговорни към себе си и към близките си. 

Личната отговорност е много важна.

Знанието е спокойствие

Сега сме малко по - спокойни, тъй като вирусът вече не ни е непознат. По - рано заставахме пред нещо, което не знаехме какво е. Не знаехме какво ще ни предложи, какво ще видим. Докато сега, общо взето, знаем какво да очакваме. 

Малко по на "ти" сме с тази болест, на категорично не я познаваме изцяло!

Мерките са задължителни

В нашето отделение не сме спрели да спазваме противоепидемичните мерки. Ходим така, както и в първия ден при посрещането на Ковид-пациент, подчерта инфекционистката. 

Колкото по - малко контакти имаме, толкова по - малка е вероятността да се заразим.

Да се спазва дистанцията, да се носят маските, да се дезинфекцира всичко, призова пазарджишката лекарка.  

Трябва да знаем рисковете от ваксините

Всеки случай на ваксинална реакция трябва да бъде разследван. Категорична съм в това, тъй като ние трябва да знаем какви рискове поемаме с ваксинацията! Но това е бъдещето, това е спасението.

Статистиката

145 са положителните проби за COVID-19 в Пазарджик и областта за изминалото денонощие. Сред тях са бебе на 1 година, лекар, медицинска сестра, четирима учители и ученик. Починали са 9 души на възраст от 54 до 79 години, всички с придружаващи заболявания. 

Припомням, преди ден директорът на МБАЛ Пазарджик д-р Красимир Темнилов предупреди, че свободни COVID легла в лечебното заведения няма. Само през почивните дни през Спешното отделение са преминали 409 пациенти с коронавирус, посочи д-р Темнилов.

Цялото интервю на Неда Велкова с д-р Мария Пишмишева е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18