Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Монтират уреди на площадка за деца с увреждания

За първи път в Пловдив ще се изгради площадка с уреди за деца и младежи със специфични потребности. Тя е на стойност 20 000 лева, и ще има 4 съоръжения за тренировки. 

Уредите ще са разположени до съществуващата детска площадка на Бунарджика, централната алея. Кметът на район Централен Георги Стаменов съобщи, че монтирането ще приключи за 20 дни. На мястото „Градини и паркове“ ще направят и допълнително озеленяване с подходяща растителност.

От фирмата изпълнител уточниха, че това е втората подобна площадка в България, първата е монтирана във Враца. Ползван е опит на Европа.  Патентовани са въртележката и люлката, и другите две съоръжения, които изцяло ще са изградени с изискванията на наредбите за безопасност.

На събитието присъстваха представители на сдруженията „Паралелен свят“ и  „Различни, но равни“. Това са над 170 семейства от Пловдив на деца и младежи, които могат да използват този вид уреди. 

Атанас Тавков от "Различни, но равни" посочи, че ползват социалната услуга за рехабилитация от общината и са напълно доволни от обсужването.

Кремена Стоянова от "Паралелен свят" каза, че не ползват средства от общината и държавата, но имат опит в социално предприятие за 11 младежи с увреждания. Тя уточни, че площадката ще се използва от децата с физически затруднения, защото това е истинското приобщаване.

Кметът Здравко Димитров заяви, че град Пловдив е един от най-социалните градове в България, с близо 80 услуги, които се предлагат от общината към хората в нужда. "Ние като общество трябва да докажем, че сме зрели и че имаме подобаващо място в Европа", допълни кметът.

Галерия

Още от категорията

Въпреки посочения излишък, бюджетът е всъщност на дефицит

“Бюджетът може да издържи без да се актуализира , то е и невъзможна актуализация, защото това става само чрез Народното събрание” това заяви в интервю за Радио Пловдив макроикономистът Георги Ганев, бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в 45-то НС от парламентарната група на “Демократична България”.  “Тук съм съгласен с господин..

публикувано на 12.05.21 в 16:46

Ще имаме спокойно, а не истерично правителство

Задачите на служебното правителство са ясни -  честността на изборите и пандемията .  Това заяви пред Радио Пловдив социологът Андрей Рачев.  По думите му, страната ни не се намира в някаква криза, за да решават бързо някакви финансови въпроси.  За два месеца реалните задачи са изборите и пандемията.  Не ми се вярва, а и не е редно да..

публикувано на 12.05.21 в 16:43

Пловдивчани за служебния кабинет - стъпки напред и назад

Експерти, специалисти и ерудирани личности. Така пловдивчани определят министрите в назначеното от държавния глава  служебно правителство, което вече положи клетва.  Въпреки одобрението на състава му, хората са скептични към възможностите на временния кабинет за кардинална промяна извън организирането на изборите през юли и ревизията на..

публикувано на 12.05.21 в 15:02

Иван Тотев скептичен за нуждата от новия заем на Пловдив

Скептично становище за необходимостта от новия крупен заем на Пловдив от над 113  милиона лева изрази бившият кмет и вече член на висшето ръководство на ГЕРБ Иван Тотев.   Заложените с тези пари крупни инфраструктурни проекти предполагат  много тежки политически решения, предупреди предишният градоначалник с два поредни мандата. "Със сигурност..

обновено на 12.05.21 в 13:12

Ще проверим сигналите за корупция в агросектора

"С положителна нагласа приемам поста. Не гоня никакъв реваншизъм, защото няма от кого и за какво да търся реванш", заяви пред Радио Пловдив проф. Христо Бозуков, минути след като стана служебен министър на земеделието в кабинета на Стефан Янев.  Проф. Бозуков е пловдивчанин и поема за втори път поста на служебен земеделски министър. Той е бивш..

публикувано на 12.05.21 в 12:24