Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 2 години ще се разхождаме по стените на Филипопол

| обновено на 01.04.21 в 16:29

Консорциум „Филипопол 2020“ е избраният изпълнител за реставрирането на археологическите комплекси Небет тепе, подходите към него и Източна порта, обособени в проект "По крепостните стени на Филипопол".

Очаква се в срок до 120 дниизпълнителят да изготви и представи технически проект за консервация, реставрация и експониране на обектите. Срокът за строителство  е близо две години. Стойността на договора за проектиране,  строителство и авторски надзор е почти 7 милиона лева  с ДДС. Одобрената обща стойност по проекта е 8 милиона и 12 хиляди лева като 6 милиона лева са  безвъзмездни евросредства по ОП „Региони в растеж“,  а 2  милиона лева  трябва да осигури общината. 

В консорциум „Филипопол 2020“ участват „Терасист“ ООД, „Стройекспрес-НН” ООД и ПМ „Архитекти” ЕООД.

Проектът „По крепостните стени на Филипопол“ включва три обекта -  „Археологически комплекс "Небет тепе",  подходите към него и Източната порта на „Филипопол".  В началото на януари миналата година  беше проведено публично обсъждане за визията на трите обекта. Предвижда се археологията на Небет тепе да бъде експонирана, а не надграждана и по възможност да бъдат адекватно представени градежите от различните епохи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Преге" - предаване за света на книгите, 24 - 30 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24.08. 2024 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Емил Зола. Врящото гърне. 514 стр., 7А, Колибри, 2024. Изабела Малдонадо. Шифърът. 384 стр., 4А, Сиела, 2024. Антъни Хоровиц. Близо до смъртта. 384 стр., ок. 5А, Еднорог, 2024. Джоджо Мойс...

публикувано на 26.08.24 в 13:22

"Приземяване" в Стария град на Националните есенни изложби

Националните есенни изложби в Стария град стартират по традиция на 1 септември. Тази година общата платформа за работата на творците от сферата на изящните изкуства е "Приземяване".  Директор и куратор на арт форума е проф. д-р Галина Лардева, според която  участниците не следват  определен надслов, а го интерпретират. "Със сигурност в съвременния..

публикувано на 26.08.24 в 10:43

Книга като добро прекарване в меланхоличен сън

"Момчето, което завърза луната за земята" е новият роман на писателя Мартин Касабов. Той се появи на книжния пазар с печата на издателство "Жанет 45". Авторът е  роден през 1991 г. в Пловдив. Работи като книжар и редактор. Има кратки разкази, публикувани в списанията "Страница" и "Култура". Писал е рецензии за периодични издания и сайтове - Портал..

публикувано на 26.08.24 в 10:22

Изложба показва битката на Казахстан с ядрените оръжия

В Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив ще бъде открита фотоизложба, посветена на Международния ден за действия срещу ядрените опити - 29 август и 33 години от закриването на Семипалатинския ядрен изпитателен полигон. Той е първият в СССР и един от трите най-големи ядрени полигона в света. В продължение на 40 години на..

обновено на 26.08.24 в 08:41

В "Срещите" - за не/възможното бъдеще

Тази събота "Срещите" ви предлагат разговор по книгата на британския журналист Хеймиш Макрей "Светът през 2050 година". Събеседник е журналистът и създател на "Дигитални истории" Георги Караманев. Как ще изглежда светът през 2050 година? Какво влияние ще окажат на нашето глобално общество сложните сили на промяната – демография, околна среда,..

обновено на 24.08.24 в 09:10